WK veldrijden: 3 favorieten voor de kans van hun leven!

Wielersport | Mathieu van der Poel en Wout van Aert mogen er dan wel niet bij zijn, maar in een race om de regenboogtrui hebben de afwezigen altijd ongelijk. De geschiedenis onthoudt alleen de namen van de winnaars. Dit weekend, in Fayetteville, zijn er bij de heren drie favorieten en enkele outsiders die dromen van de wereldtitel...

Door Tagtik

Deel dit nieuws

De voorbije 7 jaar verdeelden Mathieu en Wout de wereldtitels in het veldrijden onder elkaar: vier stuks voor de Nederlander, drie voor de Belg. In hun afwezigheid komt er dus dit jaar een gouden kans voor de veldrijders die het ongeluk hebben om tegen deze twee supermannen te moeten strijden.
 
Tom Pidcock, de enige van de grote drie
 
Pidcock is ook zo'n superman die met zijn zuivere talent alles kan. Als hij ergens zijn zinnen op heeft gezet, haalt de Brit meestal zijn doel. Op het parcours van Fayetteville, met een lange strook waar de renners hun vermogen kunnen aanspreken, is de olympische kampioen in het mountainbiken de logische favoriet voor het hoogste schavotje op het podium. Hij heeft weinig gecrost deze winter (12 crossen en 3 zeges, tegenover 31 crossen voor Iserbyt) en komt wellicht dus als de meest frisse renner aan de start van de regenboograce. Zaterdag in Hamme verdween zijn kans op een nieuwe overwinning in de slotronde, zondag in Hoogerheide bewees hij klaar te zijn voor het WK.
 
Eli Iserbyt, de logische favoriet
 
Met 14 zeges in het veld deze winter en het eindklassement van de Wereldbeker is Eli Iserbyt, de nummer 1 van de wereld de andere grote favoriet voor dit WK. Dit seizoen bewees de kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal zeker dat hij een vaste waarde is voor een topplaats als de twee grote tenoren niet aan de start staan. Bij de terugkeer van Van Aert naar het veldrijden deze winter kan misschien wat twijfel zijn geslopen in het hoofd van Iserbyt, maar hij herstelde zich goed en lijkt net op tijd opnieuw een uitstekende vorm te pakken te hebben. Dat bewees hij met zijn zeges in Flamanville en in Hoogerheide.
 
Lars Van der Haar, de vrijbuiter
 
De Nederlander Lars Van der Haar veroverde al twee truien deze winter: die van Europees kampioen op de VAM-berg en die van Nederlands kampioen in Rucphen, telkens op een selectief parcours. Hij bewees dus al dat hij er staat op de grote momenten en kan ontspannen aan de start komen, want zijn seizoen is al geslaagd. Hij zal wel alles zo goed als alleen moeten opknappen, want Nederland stuurt alleen maar Corné Van Kessel als ploegmaat mee naar de States.
 
Enkele grote outsiders
 
In het veldrijden kan uiteraard van alles gebeuren en met een superdag kunnen ook andere veldrijders voor de verrassing zorgen: Toon Aerts (3 zeges dit seizoen), Michael Vanthourenhout (2 zeges) of Laurens Sweeck (3 zeges, waaronder die van vorige zaterdag in Hamme). Wie een gokje wil wagen, kan zijn geld zetten op een van deze renners zetten en dat zou nog niet eens zo gek zijn.
 
En bij de dames?
 
Bij de dames is Lucinda Brand de grote en logische favoriete voor de wereldtitel: ze domineerde het hele seizoen, met 17 zeges, eindwinst in de Wereldbeker en de hoogste ranking in de wereldlijst. Toch zal ze in de States rekening moeten houden met de tegenstand uit haar eigen Nederlandse kamp, vooral van Marianne Vos.
 
Vos droomt van een achtste wereldtitel, acht jaar naar haar laatste regenboogtrui in de cross. Vos won dit seizoen 5 keer van Brand en ze won twee keer op Amerikaanse bodem (Iowa City en Waterloo). Ze werd er alleen door Brand geklopt in... Fayetteville.
 
Het Nederlandse kampioenschap, gereden in Rucphen, kan misschien al een indicatie geven van wat we mogen verwachten in Fayetteville: Vos won er voor Brand en Alvarado. Van Empel en Van Anrooij, respectievelijk 4e en 5e in Rucphen, strijden in de States om de titel bij de beloften (net als Puck Pieterse).
 
Denise Betsema, heel regelmatig dit seizoen (4 zeges, 18 podiumplaatsen) had een outsider voor de titel kunnen zijn, maar zij moet door ziekte forfait geven. Buiten de Nederlandse armada zijn ook Kata Blanka Vas en thuisrijdster Clara Honsinger niet uit het oog te verliezen.
 
In het Belgische kamp mogen Sanne Cant en Alicia Frank dromen van een plaats in de top 10, maar meer dan een ereplaats zit er voor hen niet in.


 
Het programma:
 
Door het uurverschil met de States worden de wedstrijden 's avonds uitgezonden
 
Vrijdag 28 januari 
  • Mixed team relay (19:30 - 20:30 op Canvas / Ketnet)
Zaterdag 29 januari
  • Juniores dames (18u00 - 18u40 op Canvas)
  • Beloften heren (20u00 - 20u50 op Eén)
  • Dames elite (21u30 - 22u20 op Eén)
Zondag 30 januari
  • Juniors heren (18u00 -18u40 op Canvas)
  • Beloften dames (20u00 - 20u40 op Canvas)
  • Elite heren (21u30 - 22:30 op Eén)
Video: het parcours van Fayetteville


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top