Hoe accuraat geeft 'Stan & Ollie' de fin de carrière van Laurel en Hardy weer?

Films | In de film ‘Stan & Ollie’ kruipen Steve Coogan en John C. Reilly in de huid van een van de bekendste comedyduo’s van het tijdperk van de zwartwitfilm: Laurel en Hardy. We zien hen niet op het hoogtepunt van hun roem, maar wel op het einde van hun carrières, toen ze moesten vechten voor filmbudgetten en noodgedwongen op tour vertrokken door Groot-Brittannië om wat geld in het laatje te brengen. Het verhaal zit vol triomfantelijke en Hollywood-achtige wendingen, maar in hoeverre klopt de film met de realiteit? Proximus Pickx zocht het uit.

Door Proximus

Deel dit nieuws

In de jaren 50 waren Stan Laurel en Oliver Hardy geen jonge, kwieke komieken meer. Laurel had diabetes en leed onder daaraan gelinkte ziektes. Hardy, wiens obesitas een van zijn handelsmerken was, ging ook steeds meer achteruit. Toch bleven ze fysiek belastende tours langs theaterzalen doen. In de film vertellen ze dat het geld dat ze daarmee verdienen broodnodig is, maar de voornaamste reden van hun laatste tour is toch om studiobonzen te overtuigen om aan boord te springen van hun nieuwste filmidee. In de werkelijkheid was geld een nog belangrijkere factor.

Hoewel Laurel en Hardy al ruim dertig jaar beroemde komieken waren met tal van veelgedraaide stille en geluidsfilms op hun palmares, waren ze verre van rijk. In het studiosysteem van die tijd waren ze geen eigenaars van hun eigen werk en dus verdienden ze niets aan de eindeloze heruitzendingen. Ze moesten wel nieuw werk maken om een loon te krijgen van de studio, of op tour vertrekken. Daarenboven nam hun populariteit na de hoogdagen van de jaren 30 gestaag af. Geen van beiden stierf rijk.

Ingestudeerde routines die Lauren en Hardy soms spontaan op straat speelden, zijn perfect nagedaan door Steve Coogan en John C. Reilly. Stan was echt de gedreven creatieve kracht achter het duo, Ollie was daadwerkelijk meer de man van de ontspanning. Ook de zware tol van het touren, de impact daarvan vooral op Hardy’s gezondheid en de de vrees van hun echtgenotes dat het wel eens te zwaar geworden zou kunnen zijn, zijn accuraat weergegeven. De twee komieken maakten echt zo veel tegenslagen mee als we zien in de film.

Waardevolle vrienden

Wanneer het over de tour zelf gaat, neemt de film wel een loopje met de werkelijkheid. Stan Laurel was voor het eerst in veertig jaar weer in zijn geboorteland, dus voor hem was het een waar thuiskomen. Hij werd ook ontvangen als een held en kon zijn hotelkamers niet uit komen zonder overvallen te worden door fans en pers. In de film wordt hij wel herkend, maar lang niet zo vaak als in het echt het geval was. De optredens in de film doen uitschijnen dat ze alleen op het podium stonden, maar eigenlijk speelden ze vaker sketches van ongeveer 20 minuten in variétéshows waarin ook andere komieken optraden.

Volgens biograaf John McCabe, die beide komieken goed kende, leerden de twee elkaar pas op die laatste tours echt goed kennen. “Ze vonden in elkaar een waardevolle vriend”, zei hij. Of het klopt dat ze ruzie kregen zoals in de film, is dus twijfelachtig. Waarschijnlijk is dat element vooral toegevoegd voor een extra vleugje drama.

Bekijk ‘Stan & Ollie’ op vrijdag om 22u40 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top