Is Cristiano Ronaldo dan toch niet de kingmaker van Manchester United?

Premier League | Manchester United is aan een tegenvallend seizoen bezig: de Mancunians staan in de Premier League op meer dan twintig punten van koploper en grote rivaal Manchester City. Zelfs met Cristiano Ronaldo erbij draait het niet naar behoren bij United. Was CR7 binnenhalen dan toch geen wonderoplossing?

Door Proximus

Deel dit nieuws

Hij werd op Old Trafford onthaald als een Messias, maar tot op heden deed Cristiano Ronaldo meer dienst als reddende engel om gezichtsverlies te vermijden dan als spilfiguur in de machine van ManU. De Portugese wereldspits was vaak beslissend in het wedstrijdslot, vooral dan in de Champions League. Maar als CR7 regelmatig de meubelen moet redden, wilt dat zeggen dat zijn ploeg allesbehalve vlot draait.

In de kritiek op het geleverde spel van Manchester United wijzen sommigen met een beschuldigende vinger naar… Cristiano Ronaldo. Met name Jamie Carragher, voormalige verdediger van Liverpool, nam enkele weken geleden geen blad voor de mond in de studio van Sky Sports: “Ronaldo is niet meer de speler die hij ooit was. Hij blijft wel scoren en draagt zo wel bij aan het team, maar ik denk niet dat het wereldschokkend is als Cristiano Ronaldo niet elke wedstrijd start of soms gewoonweg naast de ploeg valt.” 

Dalend rendement

RMC Sport bracht de impact van de vijfvoudige Gouden Bal-laureaat bij de Red Devils in kaart. Terwijl we met de komst van CR7 een positieve invloed op de teamstatistieken – en dan vooral in het aanvallend compartiment – verwacht hadden, tonen de cijfers net het tegendeel. Het scoringsvermogen van de ploeg daalde naar gemiddeld 1.57 doelpunten per wedstrijd, ten opzichte van 1.92 vorig seizoen. Op individueel vlak scoren alle offensieve spelers minder dan vorig seizoen.

Bruno Fernandes is bijvoorbeeld nog maar een schim van de impactvolle speler die hij vorig seizoen was. Hij is veel minder beslissend en sommige media vermoeden zelfs dat hij op weg naar de uitgang is. Ook Rashford, Cavani en Martial zijn veel minder doeltreffend.

Mispakt aan Ronaldo?

En wat is het aandeel van Ronaldo in dit alles? Oké, Manchester vindt moeilijker de weg naar de netten, maar heeft Ronaldo daadwerkelijk boter op zijn hoofd? Met acht doelpunten en drie beslissende passes in de Premier League blijft de man de goals nog steeds opstapelen. Los daarvan heeft zijn aanwezigheid wel impact op de looplijnen van wingers als Greenwood en Rashford: die zwerven opvallend minder vaak uit naar het centrum en blijven nu hun flanken afdweilen.

Bovendien waagt Fred zich sinds de komst van de Portugese superster veel minder vaak in de grote rechthoek. Was het aantrekken van CR7 wel een goed idee? Het seizoen is nog lang, maar het nieuwe hoofdstuk van Ronaldo bij ManU dreigt met een sisser af te lopen. En dat voelt ook Jamie Carragher: “Als je tweede eindigt en een 36-jarige Ronaldo inlijft, is dat niet om op te bouwen naar een eventuele landstitel in de komende vier jaar. Als je iemand van 36 jaar tekent, is het om metéén te winnen. Als je Varane tekent, die vier keer de Champions League won, is het om direct resultaten te boeken. En staat Manchester United nu daadwerkelijk dichter bij de landstitel?” De vraag stellen is ze beantwoorden…

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top