Het wordt alles of niets voor Filou Oostende tegen de Bosnische landskampioen

Basketbal | Filou Oostende speelt vanavond in eigen huis een alles-of-niets-wedstrijd tegen KK Igokea, al zesmaal op rij Bosnisch kampioen. Bij Oostendse winst volgt donderdag een beslissend kwalificatieduel in Laktasi, bij verlies moet de Belgische landskampioen het Europese schouwtoneel verlaten.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De terugwedstrijd tussen Filou Oostende en het Bosnische KK Igokea in de play-ins van de Champions League werd uitgesteld van woensdag 12 januari naar vanavond, omdat zeven spelers en twee stafleden van Igokea daags na de heenmatch besmet bleken met het coronavirus. Ook drie spelers van Oostende hadden het virus opgelopen.

De Europese campagne van Filou Oostende begon slecht, met twee nederlagen op een rij. Maar tegen het Turkse Tofas en Strasbourg momenteel derde in de Franse competitie – is verliezen geen blamage. Daarna geraakte Oostende op kruissnelheid, zowel in de eigen Belgische competitie als in de Champions League. Tegen het Estse BC Kalev won het tweemaal en ook op Strasbourg pakte de kustploeg de volle buit.

 "Als je drie minuten in slaap valt, kelen ze je"

Helaas bleek het puntenverschil in die laatste wedstrijd net niet groot genoeg voor een tweede plek in hun CL-poule en dus rechtstreekse plaatsing voor de volgende poulefase van deze Champions League. In de play-ins blijkt KK Igokea een taaie klant: twee weken geleden won de Bosnische kampioen met sprekende 87-72-cijfers de eerste play-in tegen Oostende. “We hebben toen een paar cruciale fouten gemaakt”, aldus Keye van der Vuurst in Het Nieuwsblad. “Zo crashten we vooral op de offensieve rebounds. We wisten ook dat zij altijd één kwart hebben waarin ze echt losbranden en dat hebben we (in het derde kwart 29-17, red) ook wat toegelaten. Onze turn-overs hielpen hen. Zo gaven we hen vertrouwen. Als team en als individu kan je in een wedstrijd geen moment afwezig zijn. Als je drie minuten in slaap valt, kelen ze je.”

In de eerste play-in waren Amida Brimah en Phil Booth er niet bij, maar zij zijn vanavond normaal gezien wel weer van de partij. "Het belangrijkste is nu dat we dinsdag (vanavond, red.) die thuismatch winnen. Met één punt of met dertig punten? Maakt niet uit, winnen is winnen”, besluit Van der Vuurst strijdvaardig.

Versterking met Conger

Dat Oostende nog stabiliteit ontbeert op het Europese toneel hoeft niet te verbazen. Afgelopen zomer kende de spelerskern weer heel wat veranderingen, onder meer boegbeeld Jean-Marc Mwema vertrok naar Antwerp. De nieuwe spelers hebben altijd wat tijd nodig om te wennen aan de strenge eisen van coach Dario Gjergja. En de lat ligt hoog bij Oostende: het bestuur ambieert minstens de Final Sixteen in de CL.

Om de ploeg de nodige boost te geven richting verdere Europese campagne werd een nieuwe Amerikaanse speler aan het roster toegevoegd: Demitrius Conger (31) is een ervaren forward die heel wat Europese bagage met zich meeneemt. Onder meer van bij de Antwerp Giants tijdens het seizoen 2016/2017, waarin hij goed was voor 11,5 punten en 4,2 rebounds in 42 wedstrijden. Hij moet samen met sterkhouders Pierre-Antoine Gillet, Dusan Djordjevic, Phil Booth en Levi Randolph de dromen van bestuur en coach waarmaken. 

Volg de wedstrijd van Filou Oostende tegen KK Igokea vanavond vanaf 19u45 op Sport 10, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top