Jubileumeditie WRC gaat dit jaar van start in Monte Carlo

Sport |

Het jaar 2022 wordt wel heel bijzonder voor de organisatoren van de World Rally Championship. Zij zullen dit jaar immers het startschot geven voor de vijftigste editie van hun spectaculaire rallykampioenschap. Dat kampioenschap gaat zoals altijd in Monaco van start, maar wordt dit jaar ook grondig dooreen geschud met enkele vooraanstaande vernieuwingen. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

2022 wordt niet het jaar dat de achtvoudige wereldkampioen Sébastien Ogier het World Rally Championship op zijn conto zal schrijven. Dat liet de Fransman vorig jaar al weten toen hij zijn pensioen aankondigde in de rallysport. Ogier zal hier en daar een race meepikken in het kampioenschap, maar hij wil zich vooral toeleggen op andere disciplines en meer tijd vrijmaken voor zijn familie en vrienden. Die gaven Ogier alvast toestemming om deel te nemen aan de 24 uur van Le Mans waar de Fransman al jaren van droomt.

Ogier verschijnt evenwel aan de start van de WRC-openingsrit in Monte Carlo. Daar zal hij voor het eerst kunnen racen in een zogenaamde Rally1-wagen, dat is de nieuwe klasse van rallywagens die de oude World Rally Cars vervangt en de overgang naar een groenere rallysport moet inluiden. De Rally1-wagens zijn hybridevoertuigen, kregen aerodynamische aanpassingen mee en moeten vooral duurzaam zijn. Deze nieuwe auto’s mogen op bepaalde stukken van de parcours zelfs volledig op hun elektrische motor rijden, wat dan weer een voordeel kan opleveren in sommige gevallen.

Alle ogen gericht op Thierry Neuville

Nu Sébastien Ogier het WRC-strijdtoneel heeft verlaten, kijken kenners en critici richting onze landgenoot Thierry Neuville om het pleit in 2022 te beslechten. Neuville doet al jaren mee aan de top van de rallywereld maar zal toch goed uit zijn doppen moeten kijken voor de concurrentie. Die kan dit jaar wel eens komen van Hyundai-teamgenoot Ott Tänak, de wereldkampioen uit 2019, of van Elfyn Evans: een beloftevolle Welsche racepiloot uit de renstal van Toyota Gazoo Racing. 

Ogier kan in Monte Carlo meteen de juiste toon zetten naar aanloop van de rest van het seizoen. Hij zal evenwel direct flink aan de bak moeten want de openingsrit in Monaco zit vol verraderlijke en heuvelachtige wegen. Er is ook kans op sneeuw, en dat kan wel eens voor spektakel zorgen in het Zuiden van Frankrijk.

Je kan de openingsrit van het WRC 2022 op zondag 23 januari vanaf 12u00 op Tipik.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top