Het Sundance Filmfestival start nu donderdag met een 100% online-editie

Films |

Van donderdag 20 tot en met zondag 30 januari vindt het Amerikaanse onafhankelijke filmfestival "Sundance Film Festival" plaats in een 100% onlineversie. Dit is wat je kunt verwachten.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De 2022-editie van het Sundance Film Festival zal volledig online plaatsvinden. De organisatoren dachten een 'hybride' variant te kunnen aanbieden, maar de omikronvariant besliste daar anders over. "Hoewel de omikronvariant, met zijn verrassend hoge besmetbaarheid, onze strategie van ons oorspronkelijke hybride festivalproject heeft veranderd in een hoofdzakelijk digitaal festival, is onze toewijding aan het onafhankelijke film maken onwrikbaar," stellen de organisatoren op de festivalwebsite. Het Sundance Film Festival vindt dus plaats in een 100% onlineversie (ook de twee vorige edities waren zo goed als volledig online) en het programma blijft een zeer ruim en aantrekkelijk aanbod.   

Meer dan 20 internationale films

De internationale competitie concentreert zich voornamelijk op fictie (auteursfilms) en documentaire. Er zijn geen Belgische projecten geselecteerd, maar het eclectische programma is goed voor een soort reis rond de wereld.

Er zijn bijvoorbeeld atypische films zoals 'Klondike'. Dat is een Turks-Oekraïense productie, gesproken in het Russisch, Tsjetsjeens, Duits en Oekraïens. De geëngageerde film van Maryna Er Gorbach vertelt het verhaal van een Oekraïense familie die aan de Russische grens woont tijdens de oorlog van 2014.

Ook ‘Gentle’ staat op het programma. Deze Hongaarse productie vertelt het verhaal van Edina, een bodybuilder. Ze is bereid om alles op te offeren voor de droom die ze samen met haar partner Adam najaagt: ze willen allebei wereldkampioen worden in hun discipline. Maar een liefdesverhaal zal hun dromen op zijn kop zetten.

Avant-premières

Het festival biedt ook een breed scala aan avant-premières aan. Zo is er het Franse 'Final Cut'. In deze film van Michel Hazanavicius wordt een filmploeg gevolgd die bezig is met de opnamen van een zombiefilm. Alles draait evenwel niet uit zoals verwacht want... ze worden door echte zombies aangevallen.

Ook de première van Rachel Lears nieuwe documentaire To the End staat op het programma. De docu focust op vier jonge vrouwen, waaronder politica Alexandria Ocasio-Cortez die vechten voor een Green New Deal en zo een historische verschuiving ontketenen in de Amerikaanse klimaatpolitiek.

Behalve de competitie en de avant-premières, is er ook nog 'Spotlights', een non-competitief festivalluik waarvoor vijf fictie- en non-fictieprojecten geselecteerd zijn die meestal al op andere festivals zijn vertoond. Noem het de persoonlijke favorieten van de programmeurs van het festival - ze zijn zeker een bezoekje waard. Een van die films is ‘The Worst Person in the World'. In deze romantische komedie volgt de Noorse cineast Joachim Trier in 12 hoofdstukken Julie, een millennial die zich door de woelige wateren van haar liefdesleven navigeert. Tijdens die reis ontdekt ze wie ze is en wat ze eigenlijk wil. Deze prachtige romcom is binnenkort ook beschikbaar in de Proximus VOD catalogus.

‘The Worst Person in the World’ is binnenkort beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top