'Moonstruck' is 35 jaar oud: dit wist je nog niet over de film

Films | 'Moonstruck' is een iconische romantische komedie waarin leven en dood botsen en in elkaar verstrengeld raken. De film werd uitgebracht in 1987, met in de hoofdrollen niemand minder dan zangeres Cher en acteur Nicolas Cage. Proximus Pickx vertelt je vijf feiten over de film die je misschien nog niet kende. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Cher is vandaag vooral bekend omwille van haar zangcarrière. Maar wist je dat ze 35 jaar geleden, in 1987, echt bekend werd dankzij de film 'Moonstruck'? Ze won een paar maanden later zelfs de Oscar voor beste actrice voor haar optreden als Loretta Castorini, een 37-jarige Italiaans-Amerikaanse weduwe wier man slechts twee jaar na hun huwelijk sterft door een ongeluk met een bus. Na deze tragedie ontmoet ze Johnny Cammareri (Danny Aiello), die haar een aanzoek doet voordat hij naar Sicilië vliegt om zijn stervende moeder te bezoeken. Hij vraagt haar om zich te verzoenen met zijn broer Ronny (Nicolas Cage) in zijn afwezigheid. Een missie die ze zo ter harte neemt dat ze uiteindelijk in zijn armen valt.

‘The Bride And The Wolf’

Vanaf de eerste scène is de toon meteen gezet: die speelt zich namelijk af in een uitvaartcentrum. 'Moonstruck' lijkt wel geobsedeerd door de dood. De titel zou zelfs als een horrorfilm hebben geklonken als de regisseur, Norman Jewison, de scenarioschrijver er niet van had overtuigd de titel te veranderen. Eerst wilde John Patrick Shanley de film namelijk 'The Bride And The Wolf' noemen. 

"Ik zei, 'The Bride and the Wolf?' Dat klinkt als een horrorfilm", vertelde Jewison. "Dus hadden we er een grote discussie over en de film werd uiteindelijk 'Moonstruck' genoemd omdat ik Shanley ervan overtuigde dat de hele film over de maan ging. De vader praat over de maan, de volle maan. We blijven de maan filmen. Het moet iets betekenen. Geraakt worden door de maan, dat is een goede titel."

Nicolas Cage wilde een punkfilm

Toen hij in de 20 was, was het Nicolas Cages ambitie "om het soort films te maken die in principe over de punkbeweging gaan", vertelde hij aan de Baltimore Sun. "Ik las het script van 'Moonstruck' en dacht: 'Ik ga nooit betalen om deze film te zien. Maar mijn manager stond erop dat ik het deed, hij dwong me er praktisch toe. Toen ik de afgewerkte film zag, had ik geen idee wat ik ermee aan moest. Dat was de tijd dat ik alternatieve, new wave films wilde maken."

Zijn volgende film, 'Vampire's Kiss', was dan ook totaal anders dan 'Moonstruck'. Het feit dat hij in zo'n zacht romantische film moest spelen, had hem in zo'n staat van 'shock' gebracht dat hij meteen daarna 'Vampire's Kiss' moest maken, onthulde Cage aan de New York Times.

Cher was bang om Loretta te spelen

'Moonstruck' was niet Chers eerste avontuur in de filmwereld. Ze werd in 1984 al genomineerd voor een Oscar voor haar rol in 'Silkwood'. Cher zat er echter mee in dat de fans haar nog niet serieus zouden nemen als actrice, maar die vrees bleek volledig ongegrond. Een paar maanden voor de release van 'Moonstruck' kwamen 'The Witches of Eastwick' en 'Suspect' uit op het witte doek. Er was dus veel vraag naar haar.

"Het was niet zoals in 'Mask', waar ik het gevoel had dat ik het moest doen", vertelde ze aan de Los Angeles Times. "Ik was een beetje bang omdat 'Moonstruck' riskant leek. Ik vroeg me af of, op dit punt in mijn carrière, het publiek me in deze rol zou accepteren."

Olympia Dukakis' leven veranderde

Olympia Dukakis was 55 jaar oud ten tijde van 'Moonstruck' en was bekend in het theater. Toen ze de rol kreeg van Rose Castorini, de moeder van Cher, en de Oscar voor beste bijrol won, werd ze beroemd. Haar beroemde uitspraak "Your life is going to shit", een zin die haar moeder ooit tegen haar zei, is legendarisch gebleven. 

"Het was alsof iemand zei: 'Kijk, ze heeft al die jaren gewacht, laten we haar iets goeds geven'", vertelde ze aan George Stroumboulopoulos Tonight. "En het was geweldig, het veranderde mijn hele leven. Mijn dochter ging naar de universiteit met een beurs op het moment dat ik deze film maakte. Achteraf konden we onze kinderen zonder problemen naar school sturen." 

Cage mocht niet spreken als een wolf

Om bij het thema van de wolf te passen, zei Cage dat hij wilde klinken als Jean Marais in 'Beauty and the Beast'. "Hij had een speciaal accent en zijn stem was erg ruw - en ik dacht aan mijn personage in 'Moonstruck' als een wolf die met een grom sprak", zei Cage. "En dus praatte ik zo in de film. Al kreeg ik al snel een telefoontje van de regisseur, Norman Jewison, die zei: 'Nicolas, dit werkt niet.' Ik dacht dat ik ontslagen zou worden! Het was dus tijd om Jean Marais te laten vallen."

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top