Debutant Kazachstan pakt meteen brons op het Europees kampioenschap Futsal in 2016

Voetbal | Servië kreeg in 2016 voor het eerst de eer om het EK Futsal te mogen organiseren, twee jaar nadat België het organiserende land was. Twaalf landen plaatsten zich voor de Europese eindstrijd. Zo werden er vier groepen van drie landen gevormd waarbij de top twee mocht doorstoten naar de knock-outfase. Eén land maakte zijn grote debuut op het Europese Futsal-toneel, met name Kazachstan. En dat debuut werd er eentje om van te smullen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kazachstan is niet bepaald het eerste land waar de doorgewinterde voetbalfan aan denkt als men spreekt over de top van het Europese voetbal. Maar in het Futsal is het allesbehalve een kleine natie. Keirat Almaty, verreweg de grootste club van Kazachstan, won zelfs twee maal de Champions League. Zoekend naar het succesrecept van Kazachstan in het Futsal, moeten we kijken naar een ander land dat aan de andere kant van de Atlantische Oceaan ligt op 13.000 kilometer van Kazachstan.

Dat de Kazakken het EK bereikten, kwam namelijk door het feit dat het land veel Brazilianen wist te naturaliseren. Brazilië is de absolute top van het Futsal. Het land heeft al vijf wereldtitels in de prijzenkast zitten. Er loopt zodanig veel Futsal-talent rond dat bepaalde spelers die in Brazilië genegeerd worden, toch nog een topspeler worden elders.

Vriend en vijand verrast

Twee daarvan zijn Douglas Junior en Leo Higuita. De ene is aanvaller, de andere is doelman. Beide heren zouden met Kazachstan geschiedenis schrijven in 2016. De Kazakken eindigen op het EK van dat jaar als tweede in hun poule na Rusland, dat later de finale zou bereiken. Hierdoor werd Kazachstan gekoppeld in de kwartfinales aan Italië, op dat moment de huidige Europese kampioen. Het Euraziatische land verraste vriend en vijand en klopte Italië met 5-2.

In de halve finales wachtte Spanje, nog zo’n succesvol Futsal-land. Spanje kroonde zich reeds zeven keer tot Europees kampioen. Straf, als je weet dat er nog maar elf EK’s werden georganiseerd. Daarnaast claimde het Zuid-Europese land ook al twee wereldtitels. Kazachstan toonde veel vechtlust, maar de ervaring gaf de doorslag in de halve finale. Spanje won namelijk met 5-3 en kroonde zich later tot Europees kampioen door Rusland in de finale te kloppen met 7-3.

Een troostfinale volgde tegen uitgerekend organisator Servië. De Belgrado Arena werd door meer dan 11.000 Serviërs tot een heuse heksenketel omgetoverd. In de tribunes hing er een gigantische banner met de volgende woorden: “Voor ons zijn jullie reeds winnaars”.

Helden

Maar ondanks de massale steun trok Servië aan het kortste eind. Douglas Junior was met een hattrick de man van de match voor Kazachstan. Zelfs doelman Leo Higuita, die in het systeem van de Braziliaanse coach Cacau een aanvallende rol heeft, pikte zijn doelpuntje mee in de uiteindelijke 5-2-zege.

Sensatie alom, want Kazachstan werd zo de eerste EK-debutant ooit die sinds de inauguratie in 1996 meteen eremetaal kon pakken. “In mijn team lopen alleen maar helden rond. Ik ben zo trots. Vandaag is de belangrijkste dag uit mijn carrière”, schetste coach Cacau na afloop.

Intussen lukte het Kazachstan niet meer om de prijzenkast aan te vullen. Tijdens het recentste EK in 2018 werd opnieuw de troostfinale bereikt, maar won Rusland met 1-0. Vorig jaar streed het land andermaal om brons in de troostfinale op het WK, maar was deze keer Brazilië met 4-2 te sterk.

Andermaal, in de sport is alles mogelijk!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top