Inspiratie voor je volgende cinemabezoek

Elke week stelt Proximus Pickx je enkele nieuwe films voor die je nu in de cinema kan gaan bekijken. Deze week staat er slechts één grote release op de agenda, dus kijken we ook naar enkele films die nu in de zalen spelen.

Scream

De eerste ‘Scream’ zag het levenslicht in 1996. De film waarin een gemaskerde moordenaar, de zogenaamde Ghostface, een groep jongeren opjaagt en doodt, werd een klassieke en vaak geparodiëerde slasher. Het succes werd opgevolgd met twee sequels. In 2011, elf jaar na de release van ‘Scream 3’, verscheen het vierde deel in de reeks en dit jaar, alweer ruim tien jaar later, speelt de vijfde in de zalen. Ondanks het feit dat de film dezelfde naam heeft als de eerste in de reeks, gaat het niet over een reboot, maar wel een vervolg op ‘Scream 4’.

De nieuwe film speelt zich 25 jaar af na de eerste moorden in het doodgewone stadje Woodsboro. Een nieuwe moordenaar, schijnbaar geïnspireerd door de daden van de oorsponkelijke seriedoder, trekt het Ghostface-masker aan en neemt een groep jongeren in zijn vizier. De nieuwe ‘Scream’ is de eerste in de franchise die niet geregisseerd is door horrorspecialist Wes Craven. De cast (David Arquette, Neve Campbell, Courtney Cox en Roger L. Jackson) zou dan weer wel bekend moeten voorkomen.

The Card Counter

Paul Schrader is vooral bekend als co-schrijver van enkele Martin Scorsese-films, zoals ‘Taxi Driver’ en ‘Raging Bull’, maar heeft met films als ‘First Reformed’ en ‘Light of Day’ ook een indrukwekkende carrière als regisseur uitgebouwd. Zijn nieuwste prent, die bij ons twee weken geleden al in de cinemazalen verscheen, is ‘The Card Counter’, met Oscar Isaac (‘Inside Llewyn Davis’, ‘Dune’) in de hoofdrol en meesterregisseur Martin Scorsese als producer.

De film volgt William Tell (Isaac) die in de gevangenis leerde hoe hij kaarten kan tellen tijdens het blackjacken. Om niet op te vallen terwijl hij zijn winst maakt in casino’s, houdt hij zijn buit steeds bescheiden. Dan wordt hij benaderd door La Linda (Tiffany Haddish), die hem een mogelijk lucratief, maar risicovol voorstel doet. Aanvankelijk wil hij er niets mee te maken hebben, maar wanneer een gebeurtenis uit zijn verleden hem weer achtervolgt, besluit hij toch een sprong in het diepe te wagen. Uiteindelijk wordt ‘The Card Counter’ een beklijvende karakterstudie die graaft in de duistere kanten van de Amerikaanse geschiedenis. De film ontving sinds de release al tal van positieve recensies. Vooral de acteerprestatie van Isaac wordt keer op keer aangehaald als een grote reden om de film te zien.

Lamb

Het sprookjesachtige landschap van IJsland is het decor voor deze fantasierijke film van debutant Valdimar Jóhannsson. In de film ontdekken Maria en Ingvar dat hun zwangere schaap een vreemd wezen heeft gebaard, een creatuur dat het midden houdt tussen een lam en een mens. Ze besluiten het wezen in huis te nemen en op te voeden alsof het hun eigen kind was, maar hun geluk is van korte duur. Er is duidelijk iets vreemds aan de hand en de duistere aanwezigheid van het wezen wordt steeds meer een bedreiging voor het koppel.

De dramafilm met een bizar plot ging in première in de selectie Un Certain Regard op het Filmfestival van Cannes. Bij de release in de Verenigde Staten werd de film de meest financieel succesvolle IJslandse prent in Amerika ooit. In de hoofdrollen zien we onder anderen Noomi Rapace, die in de Zweedse verfilmingen van de ‘Millennium’-boeken de rol van Lisbeth Salander speelde.

Films

Bekijk alles
Top