Thomas Johansson verraste in 2002 iedereen met zijn Grand Slam-overwinning

Sport | Op 27 januari 2002 verraste de Zweed Thomas Johansson de hele wereld toen hij op de Australian Open onverwacht de finale won tegen de voormalig nummer één Marat Safin. Het zou het enige Grand Slam-toernooi uit zijn carrière worden.

Hoewel vier Zweedse spelers ten minste één Grand Slam-titel in het open tijdperk (1968-nu) van het tennis hebben gewonnen, was de overwinning van Thomas Johansson in Australië misschien wel de meest onwaarschijnlijke van allemaal. In 2002 was de inwoner van Linköping verre van favoriet voor de eindzege. Dat kwam ook niet door de afwezigheid van tweevoudig titelverdediger Andre Agassi, die wegens een blessure verstek moest geven. Het was toen een komen en gaan van tennistoppers als Pete Sampras, Lleyton Hewitt, Marat Safin, Tommy Haas en Roger Federer... Maar geen van hen won de Australian Open dat jaar.

Het toernooi nam immers een geheel onverwachte wending. Veel reekshoofden wisten zich te kwalificeren, maar slechts enkelen overleefden de knock-outfase. De overige favorieten mochten het tegen elkaar opnemen in de tabellen, waardoor de weg vrij was voor Johansson om de finale te bereiken zonder een lid van de top 20 tegen te komen.

Grote favoriet Safin

Na het uitschakelen van de Roemeen Adrian Voinea, zijn landgenoot Jonas Björkman en Jirí Novák, moest Johansson wachten op de finale om zijn eerste zware klus van het toernooi te klaren: het verslaan van Marat Safin. De Rus, een US Open-winnaar en voormalig nummer één van de wereld, had eerder in het toernooi Pete Sampras en Tommy Haas geklopt. Toen Safin uitkwam tegen de Zweed in de finale, was hij torenhoog favoriet.

In de eerste set van de finalewedstrijd leek het er op dat Safin het pleit zou winnen. De nervositeit van Johansson, die in een groot toernooi nog nooit de kwartfinales had gehaald, was voelbaar en hij verloor met 6-3 in de eerste set. Maar de Zweed kon zich herpakken en zijn spel verbeterde naarmate de set vorderde. Hij won de volgende twee sets met 6-4 en duwde zijn tegenstander in de vierde set naar een tiebreak.

Hoogtepunt

Tot ieders verbazing wist Johansson de partij te winnen door zijn derde set op rij te winnen. Hij won zo het eerste Grand Slam-toernooi van zijn carrière, en ook zijn laatste omdat de Zweed zo'n prestatie nooit meer kon herhalen. Het hoogste niveau dat hij daarna nog haalde, was een halve finale op Wimbledon in 2005.

Enkele maanden na zijn Australische titel klom Johansson naar de zevende plaats in de wereld, de beste ranking van zijn carrière. In juni 2009 hing hij zijn tennisracket aan de haak op 34-jarige leeftijd. Met zijn negen ATP-titels blijft hij de laatste Zweed die een Grand Slam-toernooi heeft gewonnen. Na zijn carrière als tennisprof begon Johansson te werken als coach. Hij heeft in de afgelopen jaren onder meer Caroline Wozniacki, Borna Coric en David Goffin getraind.

Andermaal, in de sport is alles mogelijk!