Wat is het verhaal achter de soundtrack van de ‘Harry Potter’-saga?

Muziek |

Wat zou de ‘Harry Potter’-saga zijn zonder de onvergetelijke soundtrack? Er is haast niemand die de magische melodieën niet kent. Vooral ‘Hedwig’s Theme’ doet elke fan nog zwijmelen. Dit is alles wat je moet weten over die muziek van twintig jaar geleden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Hewig's Theme', niets minder het bekendste en meest gebruikte muziekstuk van de hele ‘Harry Potter’-reeks. De melodie werd gecomponeerd door John Williams tijdens het maken van de allereerste film van de saga, 'Harry Potter and the Philosopher's Stone'. Hij had al vijf Oscars gekregen voor het produceren van de grootste melodieën in cinema, waaronder die voor 'Star Wars', 'E.T.' en 'Indiana Jones'.

Maar wist je dat deze herkenbare melodie oorspronkelijk niet bedoeld was als soundtrack voor de film? Chris Columbus, regisseur van de eerste twee films, testte John Williams door hem te vragen enkele muzikale elementen te creëren voor de promotie van de film. Het bleek dat zijn suggesties zo indrukwekkend waren dat ze werden overgenomen als het beroemde 'Hedwig's Theme'. De iconische melodie werd steeds herhaald in elk van de acht films in deze prachtige franchise.

Een waar leitmotiv van de magische wereld

‘Hedwig’s Theme’ is meermaals opnieuw gecomponeerd, aangepast en bewerkt door componisten die er telkens weer hun eigen ding van maakten. John Williams was alleen verantwoordelijk voor de eerste drie films in de saga, waardoor Patrick Doyle 'Harry Potter and the Goblet of Fire' voor zijn rekening nam. Nicolas Hooper nam het daarna over voor de vijfde en zesde film.

De componist wilde zijn eigen stempel drukken op de melodie en week dus af van Williams' stijl. De studio van Warner Bros eiste echter dat hij de herkenbare noten van 'Hedwig's Theme' zou behouden. Die zijn namelijk telkens te horen aan het begin van elke film, wanneer de titel op het scherm verschijnt. In de laatste film kwam het nummer ook op het einde nog eens terug, tijdens de epiloog die zich 19 jaar na de avonturen van de jonge tovenaars afspeelt.

Volgens het peilingsinstituut 'OnePoll' is ‘Hedwig’s Theme’ trouwens het meest herkenbare filmthema aller tijden, zelfs nog vóór 'Titanic' en 'Inception'. En dat is nog maar het begin! Tot slot is John Williams ook verantwoordelijk voor andere iconische melodieën in de 'Harry Potter'-saga: 'Leaving Hogwarts', 'A Window to the Past' en 'Double Trouble' behoren ook tot zijn meesterwerken. 

‘Harry Potter’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top