Een flinke dosis realiteit in de VOD-catalogus

Films | Soms is de realiteit vreemder dan fictie. Logisch dus dat veel filmmakers niet proberen om een geheel nieuw verhaal uit hun duim te zuigen, maar zich wel baseren op waargebeurde feiten, al dan niet met een paar opsmukkingen en een Hollywood-sausje. In de VOD-catalogus van Proximus Pickx kan je van nu tot 20 januari genieten van de collectie waargebeurde verhalen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Schindler’s List

Tien jaar lang werkte regisseur Steven Spielberg aan een adaptatie van de novelle ‘Schindler’s Ark’ van Thomas Keneally. Het opmerkelijke en immens aangrijpende verhaal van Oskar Schindler, een Duitse magnaat die tijdens de Holocaust de levens van meer dan duizend Joden redde door hen bescherming te bieden in zijn fabrieken, werd door Spielberg meesterlijk in beeld gebracht. ‘Schindler’s List’ ging de geschiedenis in als een van de beste films aller tijden en streek maar liefst zeven Oscars op.

Het meest aangrijpende aan het verhaal is natuurlijk het feit dat het helemaal waargebeurd is. De fabriek van Oskar Schindler in Kraków werd door de film een trekpleister voor oorlogstoeristen en is sinds 2010 de locatie van een permanente tentoonstelling over de Duitse bezetting van de stad.

‘Schindler’s List’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Amadeus

Het levensverhaal van meestercomponist en kindster van zijn tijd Wolfgang Amadeus Mozart is nooit zo prachtig verteld als in de film ‘Amadeus’ uit 1984. Regisseur Milos Forman maakte de keuze om het verhaal te laten vertellen door Antonio Salieri, die in dezelfde periode als Amadeus aan het werk was. In de film is Salieri jaloers op het succes van de jonge, excentrieke en flamboyante componist, en wanneer die een vroegtijdig levenseinde kent, gaan stemmen op die beweren dat hij zijn rivaal gedood heeft.

De film is gebaseerd op een toneelstuk van Peter Schaffer en dat nam voor dramatische doeleinden een loopje met de werkelijkheid. Zo waren Mozart en Salieri bijvoorbeeld geen aartsrivalen. Salieri was zelfs een tijdje de onderwijzer van de zoon van Mozart. Het klopt wel dat er geruchten waren dat Salieri Mozart gedood had, maar daar is niets van aan. Het zorgt wel voor een erg vermakelijke film, die een kleine veertig jaar na datum nog steeds te genieten valt. En hij sleepte maar liefst acht Oscars, vier Golden Globes, vier BAFTA’s en een César in de wacht.

‘Amadeus’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Invictus

In het verdeelde Zuid-Afrika van de jaren 90 probeert Nelson Mandela de bevolking weer samen te brengen. Het nationale rugbyteam van kapitein François Pienaar lijkt hem de ideale bondgenoot om daarin te slagen en alle inwoners van het land achter één doel te scharen. Alles komt samen op het wereldkampioenschap rugby van 1995, de uitgelezen kans voor Mandela om zijn droom van vrede te bereiken.

‘Invictus’ vertelt dat stukje sportgeschiedenis op een aangrijpende manier en met meesterlijke vertolkingen. Zo kruipt Morgan Freeman in de huid van de Zuid-Afrikaanse verzoener en vertolkt Matt Damon de rugbykapitein. In de regisseursstoel zit niemand minder dan Hollywoodlegende Clint Eastwood.

‘Invictus’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Clint Eastwood: A Cinematic Legacy

Van Clint Eastwood gesproken, ook documentaires vertellen uiteraard waargebeurde verhalen. Eastwood is met zijn 91 lentes op de teller niet bepaald een groentje in het filmlandschap. Van de ruwe bolster uit de westerfilms tot de regisseur achter films als ‘Million Dollar Baby’ en ‘Sully’ en ten slotte de oude multigetalenteerde rot in ‘Cry Macho’: Eastwood heeft vele levens geleid.

Die vele levens en de roemrijke carrière worden in de spotlights gezet in de documentaire ‘Clint Eastwood: A Cinematic Legacy’, waarin we onder andere achter de schermen duiken van zijn (voorlopig) laatste filmproject. Zo krijgt het moment dat Eastwood weer een cowboyhoed opzet en op een paard kruipt applaus alsof het een ware wedergeboorte is.

‘Clint Eastwood: A Cinematic Legacy’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Rita Moreno: Just a Girl Who Decided to Go for It

Rita Moreno is een Puerto Ricaanse actrice en zangeres opklom tot een ster op Broadway en in de grootste Hollywood-producties van haar tijd. Zo schitterde ze in films als ‘Singin’ in the Rain’ en ‘West Side Story’. Die laatste rol leverde haar een Oscar op. Daarnaast won ze ook twee Emmy’s, een Grammy en een Tony, wat van haar een van de zeldzame talenten maakt die in de vier grootste awardshows ter wereld met prijzen ging lopen. In de documentaire ‘Rita Moreno: Just a Girl Who Decided to Go for It’ worden haar leven en carrière, tot aan haar hedendaagse activisme, in kaart gebracht.

Daarbij schuwt filmmaker Mariem Pérez Riera ook de schaduwkant van Tinseltown niet. Want Moreno mag dan een opmerkelijke rise to fame gekend hebben binnen het studiocircuit, daar betaalde ze vaak een prijs voor. De kritiek op het Hollywood van de jaren 50 en 60, toen acteurs met een studiocontract niet al te veel te zeggen hadden over hun eigen doen en laten, is scherp. Een prachtige documentaire over een heldin op het scherm en een pakkende weerklank op de filmindustrie van vandaag.

‘Rita Moreno: Just a Girl Who Decided to Go for It’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Billie

Nog een documentaire over een waar icoon is ‘Billie’, waarin het leven van zangeres Billie Holiday uit de doeken wordt gedaan aan de hand van interviews met haar familie en vrienden en muzikanten als Tony Bennett en Count Basie. Jazzlegende Billie Holiday werd in de jaren 30 onsterfelijk met hits als ‘What a Little Moonlight Can Do’ en ‘I Cried for You’ en deelde het podium met Count Basie, George Gershwin, Artie Shaw, Ella Fitzgerald en talloze andere grote namen.

Het activisme van Billie Holiday hoor je ten top in haar versie van ‘Strange Fruit’, over de wrede lynchpraktijken die in de racistische kringen in de VS schering en inslag waren. De zangeres werd een belangrijke voorvechter voor burgerrechten. Haar carrière zou geplaagd worden door contractproblemen, worstelingen met drugs en alcohol en arrestaties, maar vandaag wordt ze nog steeds gelauwerd als een van de belangrijkste en meest invloedrijke zangeressen ooit.

‘Billie’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Ook deze waargebeurde verhalen vind je in de VOD-collectie: ‘Respect’, ‘Chocolat’, ‘Soeur Sourire’, ‘A Beautiful Mind’, ‘The Founder’, ‘Dior & Moi’, ‘Mc Queen’, ‘Yves Saint-Laurent’, ‘Pavarotti’, ‘Amazing Grace’, ‘Marley’, ‘Rocketman’, ‘This is It’, ‘Borg vs McEnroe’, ‘Raging Bull’ en ‘Rush’.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top