Thomas Müller, van doelpuntenmaker tot geniale passer

Bundesliga | Een carrière in het voetbal loopt nooit volgens een vast stramien, enkele uitzonderingen daarbuiten gelaten. Voor Bayern München-aanvaller Thomas Müller is er veel veranderd sinds het begin van zijn carrière. Hij is geëvolueerd en floreert nu in een andere rol.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Om Müllers rol te begrijpen moeten we even kijken naar een andere grote naam in het Duitse voetbal: Robert Lewandowski. Hij eindigde 2021 met 43 doelpunten in de Bundesliga - een record - en 69 goals in alle competities. De Pool speelde meesterlijk en velen begrijpen dan ook niet waarom hij geen Gouden Bal kreeg voor zijn prestaties. Lionel Messi mocht met die eer lopen. De spits van Bayern München liet zich echter niet uit zijn lood slaan.

Lewandowski kan week na week rekenen op een topteam dat hem de bal toespeelt in de moeilijkste omstandigheden. De spelers die hem de bal passeren, werken doorgaans heel nauwkeurig. Eén van hen is met voorsprong de beste: Thomas Müller.

Even beslissend als Lewandowski

Met 19 goals en 1 assist in 17 wedstrijden is Lewandowski nog steeds in topvorm. Logischerwijs gaat er daarom veel aandacht naar hem, maar zijn doelpunten zouden vaak niet mogelijk zijn zonder het werk van Müller. De aanvallende middenvelder heeft in het eerste deel van het seizoen nog niet zo veel gescoord (5 keer) maar aan de andere kant is hij feilloos op het gebied van assists.

Dankzij 15 assists in 17 wedstrijden heeft Müller bijzonder indrukwekkende prestaties neergezet. In de eerste ronde was hij betrokken bij minimaal 1 doelpunt in 13 wedstrijden. Al deze assists dienden niet enkel voor Lewandowski, maar ook voor andere prominente spelers zoals Gnabry.

Voortbouwen

Müller was in het begin van zijn carrière behoorlijk productief op gebied van doelpunten, maar sindsdien heeft de Beierse speler zijn rol in het succes van het team briljant heruitgevonden. Het is alweer een paar seizoenen geleden dat Thomas Müller zijn rol van doelpuntenmaker verruilde voor die van tweede spits en passer. Bij Bayern functioneert hij momenteel zowel als aanvallende middenvelder als ondersteundende spits.

Sinds het seizoen 2016-2017 zorgde Müller voor meer dan 10 assists in de competitie. In het seizoen 2019-2020 deed hij het nog beter door 21 assists (en 8 goals) te geven. Vorig jaar scoorde Thomas Müller in 32 Bundesliga-wedstrijden 11 goals en 21 assists. Het is duidelijk dat Müller nu profiteert van zijn ervaring als spits: hij levert niet alleen veel assists maar werkt ze ook goed af.
 
Volg de Bundesliga het hele seizoen door op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de Pickx Sports-optie van Proximus.
 
Dit is het programma van speeldag 18 in de Bundesliga op Eleven Sports:

Vrijdag 7 januari

Zaterdag 8 januari

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top