Hoe Real Madrid en Valencia van vrienden naar vijanden vervelden

La Liga | Wie niet op de hoogte is van de gevoeligheden van het Spaanse voetballandschap, kan zich niet altijd goed voorstellen welke Spaanse clubs elkaar naar het leven staan. De rivaliteit tussen Real Madrid en FC Barcelona is welbekend, maar iets minder geweten is dat Real en FC Valencia elkaar liever kwijt dan rijk zijn.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Spelers van Real Madrid en Valencia FC kunnen dezer dagen maar moeilijk door eenzelfde deur. Beide topclubs kwamen de laatste jaren steeds vaker in elkaars vaarwater terecht en dat resulteerde tot meer en meer haatgevoelens jegens elkaar. Die haatgevoelens zagen we steeds vaker terugkeren op de velden van La Liga waar de onderlinge strijd tussen de twee clubs steeds bitsiger werd. Real en Valencia stonden gelukkig niet altijd op voet van oorlog met elkaar, maar sinds kort is het wel een hot topic geworden in Spanje.
 
Goede vrienden

Ruim 50 jaar geleden bestond de rivaliteit tussen Real Madrid en FC Valencia niet, integendeel zelfs! Tussen Madrilenen en Valencianen heerste er toen een goede verstandhouding. Madrid was toen al een Europese gigant, terwijl Valencia gewoon een succesvol team uit Spanje is. Het is bijna overbodig te zeggen dat Real toen een klinkende naam was, terwijl Valencia de reputatie genoot van sympathieke buitenstaander.

Ondanks zijn status van outsider voelden de Valencianen zich niet te min om Real een handje te helpen toen de ploeg in nood verkeerde. Zo viel in 1976 een Real-fan de scheidsrechter van een Champions League-wedstrijd tegen Bayern München aan. De Spaanse club werd gestraft door twee Europese wedstrijden op verplaatsing te moeten spelen. Valencia oogstte vervolgens heel wat sympathie bij de Madrilenen toen de ploeg hun stadion uitleende voor deze twee uitwedstrijden. In 1987 vond een soortgelijk incident plaats en schoot FC Valencia de Real-collega's opnieuw te hulp.
 
Transfers en Champions League

In de jaren 90 kwam er een einde aan de goede verstandhouding tussen Real en Valencia en dat door één man: Predrag Mijatovíc. De Joegoslavische speler, die in 1993 arriveerde, maakte de hoogdagen van Valencia mee. In 128 wedstrijden voor zijn team scoorde hij 68 goals. Mijatovic werd een legende in Valencia maar viel van zijn voetstuk tijdens zijn laatste seizoen. Het gonsde van geruchten over een mogelijke transfer naar Real Madrid. De speler ontkende alle geruchten tot hij in de zomer van 1996 plots wel naar de hoofdstad verhuisde. De reputatie van Mijatovic kelderde vliegensvlug: Valencia-supporters vonden de speler een verrader, een onvervalste Judaskop. Door de onverwachte transfer van de Joegoslavische speler en het feit dat Real zijn ontslagclausule had betaald, waren de Madrilenen ook niet meer welkom in Valencia.

In de jaren negentig ging het crescendo met de behaalde resultaten van Valencia in La Liga. De ploeg werd vice-kampioen in 1996 en in 2002 en 2004 waren ze de laureaten van La Liga. In 2000 stond Valencia zelfs op Europees vlak aan de top. De Spanjaarden bereikten de finale van de Champions League, maar werden door niemand minder dan Real Madrid geklopt. Het jaar daarop werden ze verslagen door Bayern München.

De rivaliteit bereikte een hoogtepunt toen Gaizka Mendieta - met 305 wedstrijden op zijn palmares - in 2001 verkaste van Valencia naar Lazio Roma. Bij het afronden van de transfer verplichtte Valencia de Romeinse club om een speciale clausule op te nemen waarin werd gestipuleerd dat de speler niet mocht doorverkocht worden aan Real Madrid.
 
Volg La Liga het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar via de Proximus Pickx Sports-optie. 
 
Dit is het programma van de 20ste speeldag van La Liga:

Zaterdag 8 januari

Zondag 9 januari

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top