'The Impossible': van een tsunami tot een natte filmische nachtmerrie

Films |

Op 26 december 2004 maakten een aardbeving en tsunami in de Indische Oceaan naar schatting om en bij 228.000 slachtoffers, waardoor het een van de dodelijkste natuurrampen in de geschiedenis is. De tsunami trof ook de zuidwestelijke kusten van Thailand, traditioneel rond Kerst een populaire regio bij toeristen. Sommige van toeristen overleefden de ramp, zoals de Spaanse Maria Belon en haar familie. Met ‘The Impossible’ draaide Hollywood ook een film over haar onwaarschijnlijk avontuur. Maar hoe accuraat is deze tsunamifilm en hoe werden al die waterscènes eigenlijk verfilmd?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nauw contact

Het indringende ‘The Impossible’ volgt de wanhopige pogingen van de Spaanse dokter Maria Bennett (Naomi Watts), haar echtgenoot Henry (Ewan McGregor) en hun drie zonen Lucas, Thomas en Simon om te overleven en herenigd te worden in de onmiddellijke nasleep van de tsunami die het gloednieuwe Orchid Beach Resort in Khao Lak op de tweede kerstdag treft.

De film werd opgenomen in het Orchid Beach Resort in Thailand, dezelfde plaats waar de echte familie Belón verbleef – in de film zijn het de Bennetts geworden - toen de tsunami toesloeg. Vanaf het begin stonden de makers in nauw contact met de familie Belón. Zo schreef Mario brieven aan de filmmakers waarin ze haar ervaringen in het ziekenhuis verwoordde (Maria brak haar neus en been en kreeg te maken met ernstige interne bloedingen), sprak ze ook ettelijke uren met de Spaanse regisseur J.A. Bayona en werkte ze rechtstreeks samen met scenarioschrijver Sergio G. Sánchez om de authenticiteit van de verhaallijn te waarborgen.

Samen met haar familie was ze ook op de set aanwezig om info uit te wisselen over wat ze juist hadden meegemaakt. Leuk detail: Naomi Watts is Maria’s favoriete actrice en ze suggereerde ook aan de regisseur om Watts als haar te casten (Watts haalde een Oscarnominiatie als Beste Actrice binnen).

Dat de cast en crew ondanks enkele artistieke vrijheden en foutjes nauwkeurig te werk zijn gegaan bij de reconstructie blijkt ook uit de reacties van andere overlevenden van de ramp. Volgens hen weerspiegelt ‘The Impossible’ hun eigen ervaringen in Thailand en bevat de films zelfs details die ze soms waren vergeten, zoals dat het de Thaise mensen waren die net alles hadden verloren die door het water waadden nadat de eerste golf had toegeslagen om toeristen te helpen. Sommige overlevenden spelen zelfs mee als figurant.

Watertank

Hoewel ‘The Impossible’ voor een groot stuk terplekke is opgenomen, werd er voor de golfscènes ook een watertank gebruikt en zijn er later ook digitaal speciale effecten aan toegevoegd. Voor die watertankscènes weken cast en crew uit naar Ciudad de la Luz in de buurt van de Spaanse stad Alicante. In die tank van 80 op 100 meter die 13 miljoen liter water kan bevatten werden de grote golven nagebootst. Maar zelfs in die met een sterke waterpomp uitgeruste watertank was het niet altijd veilig. In een scène moest Watts zich vastklampen aan een boomstronk terwijl ze door het water met puin bestookt wordt. Het veroorzaakte echte blauwe plekken die later met make-up weer moesten worden nagemaakt.  "Het was afschuwelijk," zegt Watts over die ervaring. “Fysiek was het zwaar maar mentaal was het nog zwaarder.”

In een andere, kleinere watertank werden ook miniaturen van het vakantiedorp nagebouwd. Door een snel opende deursysteem kon op die manier een 1,5 m hoge golf worden opwekt (4,5 m in reële schaal). Om het water een specifiek vuil uiterlijk te geven, gebruikten de filmmakers een ecologisch veilige vloeistof en later in de postproductie werd het water ook nog digitaal aangepast en werd er digitaal ook puin aan toegevoegd. Sowieso: de weergave van de aanstormende vloedgolf en het verwoeste landschap dat hij achterlaat is angstaanjagend en geeft aan ‘The Impossible’ aan hoge graad van authenticiteit.

‘The Impossible’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top