Waarom Juventus en Napoli elkaars bloed kunnen drinken

Sport | Bijna 900 kilometer scheiden Turijn van Napels, maar de rivaliteit tussen Juventus en Napoli overstijgt de afstand. Hoe komt het dat beide clubs elkaar haten? Het antwoord is te vinden bij de geboorte van het eengemaakte Italië.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 1861 gebeurde de Italiaanse eenwording. Het lappendeken aan koninkrijkjes en republieken op het Italiaanse schiereiland verenigt zich onder de beweging genaamd Risorgimento ("herrijzenis"). Voortaan vormden noorden en zuiden één land, onder de vleugels van het huis Savoye. De nationalistische beweging Risorgimento vormde de kiem van de eeuwenoude rivaliteit tussen Juventus en Napoli.

Noord tegen Zuid

Ten tijde van de Italiaanse eenmaking was het noorden van Italië veel welvarender dan het zuiden. Het grootkapitaal en de grote industriesteden bevonden zich in het noorden van de laars. Turijn, Milaan, Parma, Genua: al die steden vertegenwoordigden het ‘succesvolle’ noorden. Het zuiden leunde toen nog vooral op een agrarische economie. Daar was de bevolking veel armer. In het noorden ontstond mettertijd een superioriteitsgevoel; een paternalisme waar het zuiden zich meer en meer aan begon te storen.

De rivaliteit tussen Juventus en Napoli is dus eerder een rivaliteit tussen het noorden en het zuiden van het land, tussen twee verschillende werelden en twee tegengestelde realiteiten. Eenmaal het voetbal het hele land veroverd had, werd de sport een spiegel van de maatschappij waarin de animositeit tussen de twee regio’s gereflecteerd werd. Dat die rivaliteit tot uiting zou komen in het calcio stond in de sterren geschreven.

De rivaliteit manifesteert zich in het voetbal

Waar die rivaliteit initieel vooral een maatschappelijke aangelegenheid was, gaf het voetbal een nieuwe dimensie aan die vijandelijkheid. In de jaren 80 werd een kookpunt bereikt. Indertijd speelde Michel Platini, één van de beste spelers op de planeet, in het shirt van de Oude Dame. Diego Maradona was dan weer God in Napels. Een clash der stijlen waarbij de twee clubs telkens bikkelden om de trofeeën.

Napoli is overigens de enige club in het zuiden van het land die de Scudetto won: in 1987 en nogmaals in 1990. Die triomfen vierden de fans door hun aartsrivaal uit te dagen met doodskisten in de kleuren van Juventus. Het zuiden had eindelijk zijn revanche op het noorden beet.

Higuain de verrader

Na enkele magere jaren in de jaren 90 en aan het begin van de 21ste eeuw, met enkele passages in de lagere reeksen, kwam Napoli weer ten tonele in de hoogste Italiaanse klasse. De club mengde zich na de laagconjunctuur weer in de titelstrijd. De puike prestaties van het team trokken nieuwe sponsors, veel kapitaal en grote voetballers aan, zoals Gonzalo Higuain.

In 2016 pakte Juventus uit met de transfer van de Argentijnse aanvaller, waar zo’n 90 miljoen euro mee gemoeid was. Dat viel in slechte aarde bij de supporters van Napoli, die hun voormalige chouchou een ‘verrader’ noemden. De haat jegens Juventus nam alleen maar toe. Bij wedstrijden tussen de twee rivalen waren vaak geen uitsupporters toegelaten, uit schrik voor rellen. Laten we hopen dat de wedstrijd van donderdag (20u45) vlekkeloos verloopt.

Volg het beste uit de Serie A het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Het wedstrijdprogramma van speeldag 20 in de Serie A op Eleven Sports:

Donderdag 6 januari

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top