Deze beroemdheden hebben ons verlaten in 2021

Films | Dit jaar hebben verschillende markante beroemdheden het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld. Proximus Pickx heeft voor jou enkele van de opmerkelijkste beroemdheden opgelijst die in 2021 overleden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De jongste kijkers zullen haar misschien niet meer kennen, maar iedereen die ouder is dan tien jaar zal deze Turnhoutse actrice ongetwijfeld op televisie hebben gezien. Francine Diels, zoals haar volledige naam luidt, leek in de wieg gelegd voor een lange carrière in het theater, maar in 1975 maakte ze de overstap naar televisie toen ze een auditie deed voor 'Sesamstraat'. Ze kreeg de rol van een winkeleigenaresse en maakte haar de rol al gauw eigen. Waar ze eerst een sterke, zelfstandige personage neerzette, vervelde haar rol in latere jaren tot moederfiguur van de populaire kinderreeks. De immer opgewekte Sien kon met de glimlach een probleem een draai geven en je zo beter doen voelen. Ze ging ook niet moeilijke onderwerpen uit de weg, zoals blijkt uit het filmpje hieronder. Diels overleed op 17 oktober op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van dementie.

Helen McCrory

Deze dochter van een fysiotherapeut en een diplomaat verscheen voor het eerst in de bioscoopzalen in een kleine rol in 'Interview with the Vampire' nadat ze haar carrière bij de televisie was begonnen. Haar eerste prominente filmrol was die van Narcissa Malfidus in de drie laatste films van de Harry Potter-saga. Dat de actrice, die ook een bijrol  speelde in de Bondfilm 'Skyfall', wereldwijd faam genoot, is vooral te danken aan het personage van tante Polly in de Britse hitserie 'Peaky Blinders', die beschikbaar is via Netflix. Helen McCrory stierf op 16 april in haar woonplaats Londen aan borstkanker. Ze was amper 52 jaar oud.

Christopher Plummer

Zijn meest bekende rol zal voor altijd die van Kapitein Von Trapp blijven in 'The Sound of Music' uit 1965, maar opmerkelijk genoeg bleef deze Canadese acteur nadien relatief onder de radar van het filmkijkend publiek tijdens zijn zeven decennia durende carrière. Plummer speelde niettemin mee in meer dan honderd films, van de actiefilm '12 Monkeys' tot het historische 'Malcolm X' met Spike Lee en zelfs in 'Star Trek VI'. In 2012 mocht de Canadese acteur een Oscar in ontvangst nemen voor zijn bijrol in 'Beginners'. Meer recentelijk was hij te zien in de voor een Oscar genomineerde misdaadthriller 'Knives Out'. Plummer overleed op 5 februari na een zware val. Hij werd 91 jaar oud.

Jean-Paul Belmondo

Deze grote naam uit de Franse cinemawereld overleed in september op 88-jarige leeftijd. De acteur, bijgenaamd "Bébel", speelde in meer dan 80 films mee, van 'Pierrot le fou' tot 'L'As des as' en 'Le Guignolo'. Hij bezat een uitzonderlijk charisma en gold in het begin van zijn carrière als een van de grootste figuren van de "nouvelle vague", een vernieuwende filmstijl waarbij de regisseurs afstand namen van de traditionele filmtechnieken. Later legde hij zich meer toe op serieuzere rollen zoals die van Sam Lion in 'Itinéraire d'un enfant gâté' of Jean Valjean in de film 'Les Misérables' uit 1995. Sinds 2001 kampte hij met de gevolgen van een hartaanval, waardoor zijn carrière op een lager pitje stond.

Prins Philip

De Britse prins Philip was meer dan 70 jaar de trouwe steun en toeverlaat van koningin Elizabeth II. Philip Mountbatten werd geboren als prins Filippos van Griekenland en Denemarken op het Griekse eiland Korfoe. Na zijn huwelijk met de Britse Queen speelde hij noodgedwongen de tweede viool. Zo moest hij noodgedwongen zijn loopbaan bij de Britse marine beëindigen en kon hij vanwege de wetten op de troonsopvolging niet zomaar zijn achternaam aan zijn kinderen geven. Niettemin vond prins Philip gaandeweg zijn draai in het paleis en liet hij zich onder meer opmerken door zijn ongewone openhartigheid. De prins overleed op 9 april, twee maanden voor zijn honderdste verjaardag.

Edward Asner

Asner brak door dankzij zijn rol als Lou Grant in 'The Mary Tyler Moore Show' en gold sindsdien als een van de prominentste acteurs van de Amerikaanse televisie. Hij is eveneens de acteur die de meeste Emmy-nominaties tot nu toe ontving. Jongere kijkers kennen de acteur vooral als de stem van Carl Fredericksen, de chagrijnige oude man in de Pixar-film 'Up' uit 2009. Deze rol zou hij later opnieuw spelen in de Disney+-serie 'Dug Days'. Asner overleed op 29 augustus op 91-jarige leeftijd.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top