'Fresh Music': het beste van muziekjaar 2021

Muziek |

In ‘Fresh Music’ krijg je elke week de actualiteit uit de muziekwereld voorgeschoteld. In de episode van deze week wordt echter even uitgezoomd, voor een terugblik op het muziekjaar 2021. Wat waren, volgens de streamingdiensten, de beste nummers van het voorbije jaar? En welke nieuwe namen wisten zich in de schijnwerpers te wurmen? Proximus Pickx zocht het voor jou uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De beste songs van 2021

Volgens de redactie van 'Fresh Music' en de Belgische luisteraars hoort een Nederlandse deejay op plaats vijf in de ranglijst van beste nummers het voorbije jaar: DJ Tiësto. Een levende legende in het technogenre, die met ‘The Business’ weer een schot in de roos afleverde. Eigenlijk werd die hitsingle al in september 2020 uitgebracht, maar afgaand op de statistieken van de streamingdiensten was het in 2021 een van de nummers die het vaakst uit de speakers knalde bij jullie thuis (of elders natuurlijk). Op de vierde plaats in dat lijstje treffen we Olivia Rodrigo aan met ‘Good 4 U’. De Amerikaanse popzangeres domineerde een heel jaar lang de hitparades met haar debuutalbum ‘Sour’ en daar zat deze single ‘Good 4 U’ voor veel tussen.

Rodrigo wordt nog voorafgegaan door ‘Stay’ van The Kid LAROI en Justin Bieber. Een wereldhit en ook in België van bij de release tot nu een van de meest beluisterde nummers. Dat geldt trouwens voor Bieber in het algemeen, want volgens het rapport van Spotify was het Canadese popidool in 2021 de meest gestreamde artiest op hun platform. Op plaats twee, de zilveren medaille, prijkt… opnieuw Olivia Rodrigo. Ze laat zich dus geen twee keer vloeren door Bieber. Met ‘Drivers License’, haar allereerste single, beukte Rodrigo begin dit jaar bruut de poorten open naar het sterrendom.

De gouden medaille gaat uiteindelijk naar ‘Montero (Call me by your name)’ van Lil Nas X. Niet alleen een geniaal nummer, ook de videoclip bleek een waar meesterwerkje. Baanbrekend, controversieel en met veel persoonlijkheid: het bleek voor de Amerikaanse rapsensatie een winnende cocktail.

De revelaties van 2021

Naast een nieuwe lading hitsingles leverde het voorbije jaar ook weer heel wat nieuwe sterren in muziekbusiness af. Verschillende onbekende artiesten kenden hun doorbraak, of anderen die nog enigszins onder de radar bleven, konden dat stapje vooruit zetten. Denk bijvoorbeeld aan de Britse zangeres Griff, die op de vijfde plaats van revelaties uit 2021 prijkt. Ze won als jongste ooit een Brit Award, met name in de categorie Rising Star. Alleen al door haar achtergrond kan Griff een uniek profiel voorleggen: geboren als dochter van een Jamaïcaanse vader en Chinese moeder leerde ze op haar eentje muziek maken via de laptop van haar broer. Meer dan enkele tutorials op het internet waren niet nodig voor Griff om een eerste mixtape uit te brengen en vervolgens een heuse tournee te versieren.

Op de vierde plaats in dat klassement van revelaties vinden we Clara Luciani. Geen volslagen nieuwkomer want de Française bracht in 2018 met ‘Saint-Victoire’ al een debuutalbum uit, maar het is haar tweede album (‘Coeur’) dat in 2021 uitkwam dat haar de echte doorbraak in de muziekwereld bezorgde. ‘Le reste’ is een fantastische single uit die plaat, die Luciani vooral in de Franstalige contreien tot het sterrendom katapulteerde.

Ze wordt voorafgegaan door The Kid LAROI, een nieuwe internationale superster. De Australische rapper profileerde zich eind 2020 vanuit het niets met zijn debuutsingle ‘Without You’. Met dat nummer stond hij maandenlang bovenaan de hitlijsten overal ter wereld. Dankzij samenwerkingen met andere gevestigde waarden zoals Miley Cyrus en Justin Bieber -met wie hij het eerder besproken ‘Stay’ uitbracht- wist The Kid LAROI zijn nieuwe status te bestendigen in de loop van het voorbije jaar.

Op de tweede plaats krijgen we een voor ons bekende naam voorgeschoteld: de Belgische Angèle. Net als Luciani geen bleuke in het vak meer, want enkele jaren geleden scoorde ze al royaal met haar debuutalbum ‘Brol’. 2021 betekende voor de Brusselse popprinses echter de grote internationale doorbraak. Niet in het minst te danken aan haar samenwerking met Dua Lipa: de single ‘Fever’ stond wekenlang op nummer 1 in de streaminglijsten. Vervolgens plaatste Angèle de spotlights weer op zich door haar rol in de film ‘Annette’, waarbij ze een opgemerkte verschijning maakte op de rode loper van het Filmfestival van Cannes. Het jaar afsluiten deed ze met een knaller: eerst was er de intieme Netflix-docu over haar compleet veranderde leven, dan een aanstekelijke, nieuwe single ‘Bruxelles je t’aime’ en tot slot de verrassende release van haar tweede album ‘Nonante-Cinq’. Dat album haalde op enkele weken tijd al een platinum status in Frankrijk en België.De eerste plaats als revelatie bleek helaas net iets te hoog gegrepen. Die eer is weggelegd voor Olivia Rodrigo. Kan ook moeilijk anders als je zowel het tweede als het vierde meest beluisterde nummer van het jaar gemaakt hebt in 2021. Haar debuutalbum ‘Sour’ is niet voor niets mondiaal gezien het meest beluisterde van het voorbije jaar. Het leverde Rodrigo ook niet minder dan zeven nominaties voor de prestigieuze Grammy Awards op. Kortom: een masterclass in ‘hoe word ik een wereldster in minder dan een jaar’. Proficiat Olivia!

Ontdek aanstaande zondag 2 januari om 19 uur ‘Fresh Music’ op Pickx+ (kanaal 13). Woon je in Brussel en heb je het Nederlandse tv-pakket? Je vindt Pickx+ op kanaal 263. Ontdek het volledige Pickx+-aanbod via de Proximus Pickx ‘All Stars’ TV-optie! Bezoek onze site voor meer informatie over deze tv-optie.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top