Zambia wordt in 2012 Afrikaans kampioen en bedankte de goden

Voetbal | In 2012 won het Afrikaanse land Zambia voor het eerst in zijn geschiedenis de Africa Cup. In de finale werd een beslissende strafschop gemist, kwam het tot een penalty shoot-out maar maakte Stoppila Sunzu het toch af. Toch vond de belangrijkste gebeurtenis van die avond negentien jaar ervoor plaats…

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 13 februari 2012 keken de voetballers van de Zambiaanse voetbalploeg naar de donkere hemel van Gabon. Ze hadden zopas Ivoorkust verslagen in de finale van de Africa Cup en wonnen op die manier voor de eerste keer ooit het Afrikaanse toernooi. Alle Zambianen staken na afloop van de wedstrijd hun armen wijd in de lucht, schreeuwden het uit van plezier en bedankten tegelijkertijd al huilend de goden voor het vertrouwen. Niet enkel de goden werden toegeroepen, ook hun ploegmakkers die op 27 april in 1993 omkwamen tijdens een vliegtuigongeluk werden mooie woorden toegesproken.

Negentien jaar voor die gewonnen finaleavond stortte er immers een vliegtuig neer in Gabon. Daar zat het toenmalige Zambiaanse nationale voetbalelftal in en die ramp kostte helaas het leven van iedereen aan boord. In 2012 deed de vernieuwde nationale ploeg van het Afrikaanse land opnieuw Gabon aan. Deze keer stond de finale van de Africa Cup op het programma en was men van plan om de doden uit het tragische ongeluk een gepast eerbetoon te brengen.

Mak Ivoorkust

Die finale werd gespeeld tegen Ivoorkust. Een land dat in 2006 naast de eindoverwinning van de Africa Cup greep en in 2008, tot grote ergernis van het team, in de halve finale strandde. In 2010 moesten de Ivoriaanse leeuwen ook al eens genoegen nemen met een plaats in de kwartfinales. Dus het was van te moeten in 2012.

Wellicht werkte de druk verlammend want Ivoorkust had alle moeite van de wereld om in de finalewedstrijd te komen. Daar profiteerde de Zambiaanse spits Christopher Katongo maar al te graag van. Hij wou deze historische kans niet aan zijn neus voorbij laten gaan en hij speelde samen met ploegmakkers Rainford Kabala en Emmanuel Mayuka de Ivoriaanse verdediging tureluurs. Dit uiteraard tot grote ergernis van voormalig Lokeren-doelman Barry Boubacar Copa die het Ivoriaanse doel verdedigde.

Penalty's

Aan de overkant stond Chelsea-spits Didier Drogba te zwemmen in een zee van ruimte. Hij rekende op steun van zijn maatje Kolo Touré maar die gaf die dag niet thuis. Drogba stak zijn neus af en toe aan het venster maar stuitte meermaals op een solide Zambiaanse verdediging en op de sterke doelman Kennedy Mweene. In minuut 70 kreeg Drogba een unieke kans om zijn land op voorsprong te helpen via een toegekende penalty. Die trapte hij er echter over waardoor de wedstrijd afstevende op verlengingen en uiteindelijk op een reeks penalty’s.

Die shoot-outs gingen aanvankelijk gelijk op. De eerste zeven strafschoppen van beide landen gingen resoluut binnen. Pas wanneer Kolo Touré aan de penaltystip verscheen, gebeurde er wat. Touré trapte te zacht waardoor de Zambiaanse doelman kon redden. Nu de overwinning voor Zambia zo nabij was, was het de beurt aan Kalaba. Die kon zijn zenuwen echter niet bedwingen waardoor hij mistte en de score alsnog gelijk bleef. Het was vervolgens opnieuw aan Ivoorkust om de overwinning te claimen. Daar nam Gervinho de laatste bal voor zijn rekening. 

 

Zambia triomfeert

De Afrikaanse spits kreunde echter onder de vermoeidheid en raakte het leer compleet verkeerd waardoor die veel te hoog over het doelkader vloog. Ivoorkust voelde de bui hangen en zag hoe een lachende Stoppila Sunzu Zambia naar de overwinning kon trappen. Sunzu kon zijn land naar het delirium schieten en deed dat ook. De Zambiaan knikkerde de bal kinderlijk eenvoudig voorbij Barry Boubacar Coppa waardoor Zambia voor het eerst in zijn geschiedenis de finale van de Africa Cup won en het tragische vliegtuigtrauma eindelijk achter zich kon laten.

Andermaal, in sport kan alles!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top