Deze sportieve toptalenten moeten we ook in 2022 in de gaten houden

In 2021 braken heel wat nieuwe talenten helemaal door terwijl andere jongelingen konden bevestigen na een doorbraak in het jaar daarvoor. Deze talenten hou je best ook in 2022 in de gaten voor een eventuele glansprestatie.

Remco Evenepoel

Na een zware val in de Ronde Van Lombardije moest wielerminnend Vlaanderen de prestaties van Evenepoel afwachten. Zijn revalidatie verliep niet vlekkeloos en niemand wist hoe sterk de renner van Deceuninck-Quick-Step dit jaar uit de hoek kon komen. Hij begon zijn seizoen groots met een eerste deelname aan een van de drie Grote Rondes, de Giro d’Italia. Daarin kon hij in de zesde en negende etappe een vierde plaats verzilveren, maar drie dagen voor het einde moest hij opgeven na een nieuwe val. Twee weken later bleek hij evenwel toch zijn goede vorm te vinden, want Evenepoel greep het zilver in het Belgisch kampioenschap tijdrijden. Later kon hij ook het klassement van de Baloise Belgium Tour winnen. Op de Olympische Spelen kon hij niet schitteren, met respectievelijk een 9e en 49e plaats op de tijdrit en de wegrit. 

In het tweede deel van het seizoen kon Evenepoel wel terug winnen en schreef hij de Ronde Van Denemarken op zijn naam, net als de Druivenkoers en de Brussels Cycling Classic. Met een bronzen medaille op het WK tijdrijden en Coppa Bernocchi kon hij zijn seizoen succesvol afsluiten. Kan hij volgend seizoen nog beter doen met eventuele podiumplaatsen in grote klassiekers? Patrick Lefevre gaf al aan dat Evenepoel mag aantreden in de Ronde Van Spanje, dus misschien kan hij daar zijn prestatie van 2021 in de Ronde Van Italië verbeteren.

Loena Hendrickx

In de aanloop naar de Olympische Winterspelen begin 2022 kon ook Loena Hendrickx dit jaar haar goede vorm etaleren. De nummer vijf van het laatste wereldkampioenschap pakte in de Grand-Prix wedstrijd in Turijn uit met een nieuw persoonlijk record op de korte kür. De jury vond de kür van Hendrickx 73,52 punten waard. Haar vorige beste prestatie (72,18) dateerde van een jaar geleden in Boedapest. Enkele weken later, op de GP van Sochi, eindigde ze evenwel op een vijfde plaats. Toch moet ze iets meer dan twee maanden voor de Winterspelen worden gezien als de voornaamste kandidaat voor het goud

Loena Hendrickx wil graag op 4 februari bij de opening in Peking zijn, zegt haar coach en broer Jorik. "Die opening, dat is toch een magisch moment. Die kan een sporter veel energie geven. Hoe de situatie ook is, je snuift dan de olympische sfeer op." Loena Hendrickx was er vier jaar geleden ook bij. Zij werd toen zestiende. De viervoudig nationaal kampioene zal na de opening nog ruim een week in Peking trainen, voordat ze op 15 februari voor het korte programma in actie komt. De vrije kür is twee dagen later voorzien.

Hanne Desmet

We blijven in winterse sferen en gaan met Hanne Desmet over naar shorttrack. Samen met haar broer Stijn kon Hanne zich op drie verschillende afstanden kwalificeren voor de Winterspelen. Dat is lang niet slecht, voor een niet-schaatsland als België. Op vier verschillende wereldbekerwedstrijden kon Desmet keer op keer bevestigingen en vooruitgang boeken. De individuele onderdelen voor Peking zijn de 500, de 1000 en de 1500 meter.

In het Nederlandse schaatswalhalla Heerenveen werken Stijn en Hanne Desmet de laatste trainingen vooraleer ze naar Peking vertrekken, af. De Belgische gemengde aflossingsploeg heeft niet meer dan een puur theoretische kans. Alleen als een van de twaalf geplaatste landen zich terugtrekt, komt het viertal uit België in beeld. Broer en zus Desmet zijn op dit moment ook de meest talentvolle atleten, dus kijken we vooral naar hun prestaties uit.

Charles De Ketelaere

Het zou ondenkbaar zijn om een lijstje met opkomende talenten te maken, zonder CDK te vermelden. Met zijn nieuwe rol in de basis van Club Brugge gaf hij dit jaar elke wedstrijd van de Bruggelingen mee vorm. In het nieuwe systeem van coach Philippe Clement vormen Noa Lang en Charles De Ketelaere als het ware een soort van spitsenduo

"We hebben voor het seizoen samengezeten met hem en gesproken over een centrale rol en die vult hij voorlopig zeer goed in”, zei een tevreden coach Clement over zijn goudhaantje. "Het is wat eigen aan het moderne voetbal, een goede speler moet ook een polyvalente speler zijn. Hij ontwikkelt zich en het zal goed zijn voor zijn carrière dat hij nu al deze stappen zet." In het huidige seizoen van de Jupiler Pro League kon hij intussen al negen keer scoren en gaf hij zes assists. Hoewel dit seizoen nog maar halfweg is, doet hij nu al ruim beter dan het volledige vorige seizoen. Toen scoorde hij vier keer. Als dit twintigjarig talent zijn opgang in 2022 verderzet, kan hij dromen van een basisplek bij internationale topclubs. Het zal voor Club Brugge moeilijker en moeilijker worden om CDK in Jan Breydel te houden. 

Lees hier meer over waarom Charles De Ketelaere niet in het ideale elftal van 2021 mocht ontbreken.

Tessa Wullaert en de Red Flames

De agenda van Tessa Wullaert en de Red Flames is in 2022 goed gevuld. Begin juli reizen de nationale voetbaldames naar Engeland om hun tweede EK te spelen. Daar hopen ze beter te doen dan in 2017, want toen raakten ze niet voorbij de eerste ronde. België zal er spelen tegen Frankrijk, Italië en Ijsland. Hoewel de Blues onaantastbaar lijken, zijn de Italianen de voornaamste tegenstanders van de ploeg van coach Ives Serneels op weg naar de kwartfinales. 

Maar ook voor dat EK moeten kapitein Wullaert, Janice Cayman, Tine De Caigny, Julie Biesmans en hun collega's al aan de bak. De kwalificatiecampagne voor het volgende WK is namelijk volop aan de gang. Die campagne begon zeer goed voor ons nationaal elftal, aangezien ze maar liefst vijf van de zes wedstrijden konden winnen. Momenteel staan ze tweede in hun groep en dat betekent dat ze momenteel zijn gekwalificeerd voor de play-offs. In april treffen de Flames Albanië (7 april) en Kosovo (12 april). De kwalificatiecampagne wordt in september afgesloten met wedstrijden tegen  Noorwegen (2 september) en Armenië (6 september).

Andere talenten die we in 2022 met heel veel aandacht zullen volgen zijn: Kevin De Bruyne en De Rode Duivels, Wout van Aert, Nafi Thiam...

Sport

Bekijk alles
Top