Het waargebeurde verhaal achter ‘The Terminal’

Films |

Voor velen is het al een tijdje geleden dat ze nog eens een vliegveld van dichtbij hebben gezien, maar als je het uitzicht mist, kan je altijd ‘The Terminal’ kijken. De film uit 2004 met Tom Hanks in de hoofdrol gaat over een man die vast komt te zitten in de terminal op het vliegveld. Proximus Pickx doet het echte verhaal achter de film uit de doeken.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Stel je voor dat je twee decennia van je leven op één luchthaven doorbrengt, kamperend in één terminal zonder de mogelijkheid om te vertrekken. Dat is het verhaal van Steven Spielbergs drama ‘The Terminal’ uit 2004, met Tom Hanks in de hoofdrol. De film speelt zich af in het JFK airport in New York City, waar Viktor Navorski (Hanks) zich in een ongelooflijk netelige situatie bevindt. Een Oost-Europese toerist strandt in het vliegveld zonder vrienden of familie om hem te helpen en wordt vastgehouden door het Department of Homeland Security terwijl zijn thuisland woedt in een oorlog. Hij kan zijn identiteit niet bewijzen en moet er dus voor onbepaalde tijd verblijven.

Het klinkt als een ware nachtmerrie en lijkt haast onmogelijk in het echte leven, maar niets is minder waar. Want het emotionele verhaal is eigenlijk waargebeurd.

"Een dag als een bibliotheek"

‘The Terminal’ is in feite gebaseerd op het leven van Mehran Karimi Nasseri, een Iraanse vluchteling die in 1988 op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle aankwam zonder paspoort en zonder papieren om een ander land binnen te komen. Hij bivakkeerde er twee decennia lang in Terminal One, van 1988 tot 2006, omdat hij tijdens zijn reis zijn papieren was kwijtgeraakt. Nasseri verliet de terminal uiteindelijk na al die jaren omdat hij in het ziekenhuis moest worden opgenomen.

Sommige overlevingstactieken van het personage van Tom Hanks zijn vergelijkbaar met die van Nasseri, zoals baden in het washok, een leefruimte maken van bankje en eten aannemen van luchthavenmedewerkers. Maar waar de film het verhaal heeft opgesmukt met waanzinnige avonturen en een affaire met een stewardess gespeeld door Catherine Zeta-Jones, bestond het leven van Nasseri voornamelijk uit lezen. “Misschien doe ik het niet zoals Tom Hanks het doet”, zei de man. "Mijn dag is net als in een bibliotheek. Stilte."

Bekijk ‘The Terminal’ op dinsdag 28 december om 21u40 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top