The Derry City Story: hoe vier mannen hun voetbaldroom tot leven wekten

Voetbal | Vanavond zendt Canvas 'The Derry City Story' uit, een documentaire van Guy King over de mirakuleuze heropstanding van de Noord-Ierse voetbalclub Derry City FC. Deze documentaire zal ongetwijfeld zowel sport- als geschiedenisfans kunnen bekoren. Proximus Pickx blikt terug op een bewogen periode uit de recente geschiedenis.

Door Proximus

Deel dit nieuws

In 1970 was The Brandywell in de Noord-Ierse stad Derry één van de armste regio's van Europa én de thuishaven van voetbalclub Derry City FC. Het team had het niet makkelijk om daar te spelen, want de regio werd tussen medio 1960 en 1998 geteisterd door de Troubles. In de politieke strijd tussen protestante en katholieke Noord-Ieren schuwden tegenstanders dodelijk geweld niet. In die context was het een wonder dat de club erin slaagde om te blijven spelen, maar dat zou al gauw veranderen toen de teambus van tegenstander Ballymena United in het geweld terechtkwam en in brand werd gestoken. Derry City FC kreeg een verbod om thuis te spelen en het profteam werd uiteindelijk opgedoekt. Daarna volgden een tiental jaren in de spreekwoordelijke woestijn waarin enkel de jeugdploeg een rol van betekenis speelde.

Ruim dertien jaar later, in 1984, nam de Noord-Ierse voetballer Tony O'Doherty samen met een andere international en nog twee profvoetballers het initiatief om het voetbal terug naar hun stad te brengen. Het had heel wat voeten in de aarde om de club opnieuw aan te sluiten bij een profliga, want de plannen voor een aansluiting werden verschillende keren afgewezen door de Irish League in Belfast. Vervolgens trok het viertal naar de League of Ireland in Dublin en vond na enig onderhandelen over veiligheidsmaatregelen een luisterend oor om zich aan te sluiten. Het resultaat mocht er zijn, want in 1985 werd er opnieuw gevoetbald in The Brandywell.

Hoop

In moeilijke tijden kan sport een welkome afwisseling betekenen van het dagelijkse leven. Dat is zeker het geval in het Noord-Ierland van de jaren 1980, zoals je kan zien in 'The Derry City Story'. In deze documentaire krijgen we een unieke blik op de 'Gang of Four', de vier spelers die de voetbalclub terug tot leven brachten, en de supporters van de voetbalploeg. Het resultaat is een inspirerend portret van een voetbalploeg die een droom onder moeilijke omstandigheden kon waarmaken.

De voetbaldroom van O'Doherty en consorten kende overigens een gelukkig einde: nadat Derry in 1985 werd toegelaten tot de First Division mocht de club twee jaar later promoveren naar de Premier Division. In 1989 volgde een historisch succes met een triple: Derry City FC won zowel de titel, de beker als de ligabeker. 

Bekijk ‘The Derry City Story’ op maandag 27 december om 22u05 op Canvas, VRT NU of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top