De Slimste Mens 2021 heeft een winnaar: “Ik kan het niet geloven”

Films | Geert Meyfroidt mag je vanaf nu aanspreken als ‘De Slimste Mens ter Wereld’. De Belgische hoop in een finale die voor de rest oranje was, speelde zijn tegenstanders naar huis, nadat hij in de finaleweken zeven afleveringen overleefde. Niet zonder moeite, niet zonder een beetje geluk maar mét bakkenvol kennis volgt hij Catherine Van Eylen op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op maandag werden Arjen Lubach en Geert Meyfroidt vervoegd door de jonge filmregisseur Antony Nti. Die had zes deelnames en zes finales (waarvan vijf gewonnen) achter de kiezen. Dat hij dan opnieuw in de finale terechtkwam, was de logica zelve. Daarin mocht hij tegenover Arjen Lubach zelfs met een fikse voorsprong aanzetten maar viel hij al snel door de mand. Zijn voorsprong werd een achterstand en geschrokken door wat vragen waar hij geen antwoord op had, klapte hij helemaal toe. De koning van de finale naar huis in zijn eerste finale. Het eerste slachtoffer van de ultieme afvalrace: Antony Nti.

Volgende op de kill-list van Lubach en Meyfroidt: Lisbeth Imbo. Na een zware aflevering kwam Meyfroidt bijna in de finale terecht maar mocht zijn handjes kussen dat Lubach niet het juiste jaartal gokte op beelden van beelden uit ‘Triumph des Willens’, een propagandafilm uit 1935 die in opdracht van het naziregime in Duitsland is gedraaid. In de finale nam de stress hoe langer hoe meer de bovenhand. Imbo kwam in pole position om te overleven maar kwam niet op de juiste kernwoorden bij Apollo 11. Lubach ook niet, dus liet hij zich maar zakken om met twee antwoorden over Pinochet de presentatrice tijdens haar Zevende Aflevering naar huis te spelen.

In beide afleveringen was er telkens één top dog: Geert Meyfroidt kwam om te winnen. Op dinsdag had hij zelfs na twee rondes al een score die dubbel zo hoog was als de eerste achtervolger. Zonder twijfel beangstigend voor tegenstanders.

Seconde verschil

Het had ook anders kunnen lopen. Gloria Monserez had woensdag zomaar de aflevering kunnen winnen. Maar 1 seconde verschil was er tussen haar eindscore en die van Meyfroidt. Een onbenullig verschil, eerder in de aflevering iets sneller stoppen was genoeg geweest om Meyfroidt het finalespel te doen spelen en zelf een plaatsje in de grote finale te reserveren. Maar het mocht niet zijn, het niveau lag alleszins erg hoog.

In die finale bleef dat niveau hoog. Lubach wist alles over Noah, zowat elke vraag kreeg drie of meer antwoorden. Eenmaal onder de 100 seconden had Gloria zelfs een tweede mogelijkheid om zelf naar de grote finale te gaan. Ze vergat over Serena Williams ‘nummer 1’ en haar zus ‘Venus’ te vermelden. Lubach kon dat wel en liet zich dan zakken om met twee antwoorden zijn overleving veilig te stellen. Details maakten, zoals het hoort, het verschil deze week.

Nederlands duo tegen Belgische intensivist

In die grote finale probeerde een Nederlands duo, opgemaakt uit Arjen Lubach en de terugkerende Merol, de geweldenaar Geert Mefroidt af te stoppen. Het niveau ging door het plafond. De laatste vraag over ‘Promising Young Woman’ deed de twee mannen even struikelen waardoor Merol, die zelf traag begonnen was aan de aflevering, nog 120 seconden wegkaapte en haar landgenoot zo naar de derde plaats duwde.

Met een voorsprong van ongeveer 120 seconden begon ze aan de finale, maar moest onderdoen voor allesweter Meyfroidt. Merol bezweek onder de stress, wist finaal niets meer over Roy Lichtenstein en werd knap tweede. De intensivist stak de vuisten in de lucht. 
In zijn overwinningsspeech was duidelijk dat Meyfroidt overdonderd was: “Ik moet even bekomen want het dringt nog niet helemaal door. Ik kan het niet geloven” Hij bedankte ook de ploeg die de kandidaten elke aflevering weer in de watten legt. Merol vond het te snel gaan: “Kan het niet opnieuw?”

Zo, de 19e oorkonde voor de Slimste Mens ter Wereld is uitgedeeld. Tot volgend jaar voor ‘De Allerslimste Mens ter Wereld.’

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top