2022 wordt een sportjaar boordevol spanning en actie

Na 2021, met de Olympische Spelen en het EK voetbal die wegens de pandemie naar dit jaar waren uitgesteld, zal 2022 opnieuw een “normale” kalender hebben. Naast de traditionele evenementen die opnieuw op het programma staan, valt er nog heel wat moois te beleven. Met het WK voetbal in december wordt het jaar dan ook afgesloten met een knaller. Proximus Pickx presenteert: de grootste evenementen die je in dit nieuwe jaar niet mag missen.

De Olympische Winterspelen

Peking is van vrijdag 4 tot en met zondag 20 februari gastheer van de Olympische Winterspelen. Er staan 109 evenementen op het programma in 15 verschillende disciplines. België zal naar verwachting 28 atleten sturen, de grootste delegatie ooit. In 2018 bracht schaatser Bart Swings een zilveren medaille mee naar huis, de zesde Belgische medaille in de geschiedenis van deze Winterspelen. Volgt de zevende deze winter? Die podiumplaats zou wel eens op naam kunnen komen van schaatsster Loena Hendrickx. Een maand later worden de Paralympics in Beijing gehouden.

Champions League en Europa League

De twee grote Europese voetbalcompetities worden in februari hervat en naderen na de groepsfase hun climax. Op 18 mei eindigt de Europa League in het Estadio Ramón Sánchez Pizjuánin Sevilla, en op 28 mei wordt in Sint-Petersburg de finale gespeeld van de Champions League, de meest prestigieuze Europese competitie. Die maand zullen we de opvolgers van Villarreal en Chelsea kennen. De inzet voor ons land: staan er bij de eindoverwinning ook Belgische spelers op het veld te juichen?

Het EK voetbal voor vrouwen

Een jaar na de mannen zullen de vrouwen hun Europees kamioenschap spelen. Het toernooi wordt gespeeld in Engeland van 6 tot 31 juli. Nederland is de titelverdediger en onze Red Flames behoren tot de 16 teams die aan de competitie zullen deelnemen. Het is nog maar de tweede keer dat de Belgische voetbalvrouwen deelnemen aan het EK, na een eerste deelname in 2017.

Wereldkampioenschap atletiek

De wereldkampioenschappen atletiek, die oorspronkelijk gepland waren voor 2021, zijn verschoven naar 2022. Dat  uitstel kwam er omdat ze anders een paar weken na de Olympische Spelen van afgelopen jaar hadden moeten plaatsvinden. Van 15 tot 24 juli 2022 komen de beste atleten ter wereld samen in Eugene, VS. De Belgische delegatie zal er een zijn om in het oog te houden, vooral na een zeer goede editie van de Olympische Spelen in de zomer van 2021.

Wereldkampioenschap wielrennen

Na de Belgische gekte in Leuven in september 2021 reizen de beste wielrenners ter wereld voor het volgende WK af naar Australië, waar ze om de titel zullen strijden van 18 tot 25 september. Na Melbourne in 2010 en de overwinning van Thor Hushovd dat jaar, zal de editie 2022 opnieuw vooral een koers voor de sprinters zijn. Tim Merlier en Wout Van Aert zullen op de Australische wegen onze beste troeven zijn, maar tijdens de afsluitende tijdrit houden we best ook Remco Evenepoel in de gaten.

De wereldbeker voetbal

Is er een mooiere manier om het sportjaar af te sluiten dan met een wereldbeker voetbal? We zullen ditmaal niet kunnen supporteren vanuit onze tuinstoel of vanop een zonovergoten plein met groot scherm, aangezien het toernooi in november en december wordt gespeeld. Maar de hoop blijft onveranderd: dit wordt voor de gouden generatie van onze Rode Duivels waarschijnlijk de laatste kans om een trofee in de Belgische prijzenkast te zetten. Noteer Qatar 2022, van 21 november tot 18 december, alvast met stip in de agende voor een evenement dat de voetbalwereld op zijn kop zal zetten.

Sport

Bekijk alles
Top