Deze persoonlijkheden uit de sportwereld overleden in 2021

De Belgische en internationale sportwereld verloor dit jaar een aantal illustere figuren. Proximus Pickx somt daarom voor jou enkele sportpersoonlijkheden op die in 2021 het leven lieten.

Wilfried van Moer

Het Belgische voetbal verloor in augustus een icoon. Wilfried van Moer was zowel een legende bij Standard als voor de Rode Duivels. Met de nationale ploeg tekende hij present op drie grote toernooien, met als hoogtepunt een verloren finale op het EK van 1980. “De Kleine Generaal” drukte vooral in de jaren 60 en 70 zijn stempel op het Belgische voetbal, wat hem in 1966, 1969 en 1970 telkens een Gouden Schoen opleverde. Van Moer overleed op 76-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Joël Robert

Met Joël Robert verloor België dit jaar een heuse motorcrosspionier. Tussen 1964 en 1972 werd Robert maar liefst zes keer wereldkampioen en pakte hij 50 GP-zeges, een record dat standhield tot het tijdperk-Stefan Everts. Naast Everts wist enkel nog de Italiaan Antonio Cairoli beter te doen dan Robert. In het begin van het jaar belandde Robert, die er al een fragiele gezondheid op nahield, met corona in het ziekenhuis. Daar ging zijn toestand snel achteruit. Hij werd in een coma gebracht en uiteindelijk doofde zijn kaars uit.

Jolien Verschueren

De Belgische wielerwereld rouwde dit jaar om Jolien Verschueren. De 31-jarige veldrijdster overleed begin juli na een moedige strijd tegen kanker. In april 2018 moest Verschueren haar crossfiets een tijdje aan de kant laten staan nadat ze een hersenoperatie had ondergaan. Enkele jaren eerder was er een gezwel in de hersenen ontdekt en die tumor bleek uiteindelijk kwaadaardig te zijn. Ze probeerde zeer strijdvaardig nadien nog haar carrière te herlanceren, maar Verschueren zou nooit meer de oude worden. Als hoogtepunt op haar CV staan twee zeges in de loodzware Koppenbergcross.

Franck Berrier

Volgers van de Jupiler Pro League zullen zich ongetwijfeld nog de elegante en intelligente voetballer Franck Berrier nog herinneren. De Franse spelmaker overleed plots op 13 augustus aan de gevolgen van een hartaanval. Berrier liet zo het leven op amper 37-jarige leeftijd. De Fransman arriveerde in 2008 in België bij Zulte Waregem. In 2010 versierde hij een transfer naar Standard. Daarna speelde hij opnieuw voor Essevee, KV Oostende en in de zomer van 2018 tekende hij zijn laatste contract bij KV Mechelen. Daar stopte hij in 2019 met voetballen toen er hartproblemen werden vastgesteld bij hem. Helaas zouden die toch nog opduiken tijdens een potje padel.

Gerd Müller

Amper twee dagen na het overlijden van Berrier werd de voetbalwereld opnieuw in rouw ondergedompeld. Een van de grootste legendes, vooral in Duitsland, liet namelijk het leven. Gerd Müller, die tijdens zijn carrière “Der Bomber” werd genoemd, pakte in zijn actieve loopbaan het ene record na het andere. De veelvuldige doelpuntenmaker droeg van 1964 tot 1979 het shirt van Bayern München en maakte maar liefst 365 goals in 427 Bundesliga-partijen. Bij de nationale ploeg stond hij evenzeer garant voor goals en won hij zowel een WK als EK.

Jacques Rogge

Een verdienstelijk sporter, maar vooral de man die een nieuwe wind liet waaien door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Jacques Rogge kende zowel een mooie rugby-, als zeilcarrière. In 2001 werd hij voorzitter van het IOC, waar hij in alle bescheidenheid zorgde voor een heuse reorganisatie. Daarnaast voerde hij een verbeten strijd tegen doping in de sport. Het leverde hem de bijnaam "Mister Clean" op. Rogge overleed eind augustus op 79-jarige leeftijd.

Frank Williams

Net als Rogge overleed er dit jaar een sporticoon op 79-jarige leeftijd. Met Frank Williams verloor de wereld van de Formule 1 een pionier. Na een korte carrière als piloot zette hij een eigen renstal op. Het team dat de naam van Williams draagt, debuteerde in 1977 in de Formule 1. Williams veroverde negen wereldtitels bij de constructeurs en leverde zeven keer de individuele wereldkampioen: Alan Jones (1980), Keke Rosberg (1982), Nelson Piquet (1987), Nigel Mansell (1992), Alain Prost (1993), Damon Hill (1996) en Jacques Villeneuve (1997). Williams belandde in 1986 reeds in een rolstoel na een auto-ongeluk, maar kon zijn team daarna nog geruime tijd leiden.

Sport

Bekijk alles
Top