Dankzij Jorge Sampaoli heeft Marseille 'de controle’ terug

Ligue 1 |

Alle ogen in de Ligue 1 zijn doorgaans gericht op Paris Saint-Germain dat met Kylian Mbappé, Lionel Messi en Neymar voetbal van een hoger, zeg maar sterrenniveau, wil brengen. Toch richt de Franse pers de blik steeds vaker naar het zuiden, richting Olympique Marseille. Daar heeft een coach een wel heel effectieve speelwijze geïnstalleerd die succes oplevert.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Eind februari 2021 maakte de top van Olympique Marseille bekend dat het een nieuwe trainer had gevonden om André Villas-Boas op te volgen. Zijn naam was Jorge Sampaoli en deze Argentijnse coach kwam over van het Braziliaanse Atletico Mineiro om de Zuid-Fransen weer aan successen te helpen. Om dat te bereiken, paste Sampaoli een nieuwe voetbalfilosofie toe in de Zuid-Franse havenstad. Een filosofie die negen maanden later zijn vruchten afwerpt.

Controle, controle en… controle

De filosofie van Sampaoli is bijna kinderlijk eenvoudig. De Argentijn vindt dat je te alle tijden controle moet hebben over het voetbalspel, dit kan zijn door balbezit of door de tegenstander op te jagen. “Er zijn twee manieren om een tegenstander af te troeven”, klinkt het bij de man. “Ofwel hebben wij continu de bal en raakt de tegenstander het leer bitter weinig aan, ofwel dekken we hun spelers zodanig kort zodat ze de bal zeer snel verliezen.”

Deze aanpak heeft ertoe geleid dat Marseille dit seizoen nog maar veertien doelpunten slikte en momenteel op een mooie tweede plaats staat in de Ligue 1. Let wel, de ploeg van Sampaoli heeft nog maar 25 keer gescoord en dat is niet bijzonder veel. Ter vergelijking, Paris Saint-Germain vond dit seizoen al 38 keer de weg naar het doel.

Remontada Dimitri Payet

Voor die goals rekenen de Zuid-Fransen onder meer op Dimitri Payet. De Franse goalgetter is een oudgediende in Marseille en scoorde dit seizoen al zes keer in veertien wedstrijden. Hij gaf bovendien al zeven assists en lijkt daarmee op weg om beter te doen in vergelijking met vorig seizoen toen hij zeven doelpunten maakten en tien assists gaf. Payet heeft zijn remontada deels te danken aan Sampaoli die de middenvelder al meermaals in de voorhoede heeft geposteerd. Sinds de komst van de Argentijn scoorde Payet dan ook drie goals in twaalf wedstrijden en daarin gaf hij ook zeven assists. Dat belooft dus!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top