Verwarm je op kerstavond aan ‘Daens de musical’

Muziek | Op kerstavond zendt Play4 ‘Daens de musical’ uit, een opname van de musical uit 2008. Proximus Pickx maakt je warm voor dit stukje Vlaams cultureel erfgoed.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Vlaamse kaskraker ‘Daens’, waarin priester Daens een voortrekkersrol speelt in de strijd tegen uitbuiting van arbeiders en het gebruik van kinderhanden in het productieproces, staat te boek als een filmparel uit de Vlaamse canon. De sociale film uit 1992 onder regie van Stijn Coninx is gebaseerd op het boek ‘Pieter Daens’ van Louis Paul Boon. Dit waargebeurde verhaal speelt zich af op het einde van de 19de eeuw. Ten tijde van de tweede industriële revolutie ontslaan de grote textielbazen in de regio rond Aalst in groten getale de duurdere mannen om in hun plaats goedkopere werkkrachten, namelijk vrouwen en kinderen, het harde werk te laten uitvoeren. Priester Daens trekt zich hun lot aan en gaat samen met zijn broer Pieter in het verzet tegen de heersende katholieke partij.

De Christene Volkspartij bewandelt als voorloper van de christendemocratie een soort van middenweg tussen het socialisme en het katholicisme, waardoor Adolf Daens, vertolkt door Jan Decleir, meermaals in aanvaring komt met de francofone Charles Woeste (Gérard Desarthe). Mede onder impuls van het daensisme neemt België op 13 december 1889 een wet op kinderarbeid aan.

Op twee na best bezochte Vlaamse musical

De film van Coninx, die destijds 848.000 bezoekers naar de bioscoopzalen lokte, geldt nog steeds als het voorbeeld bij uitstek over de verwoestende gevolgen van kinderarbeid. Ook wereldwijd viel de prent in de smaak, want ‘Daens’ werd als eerste Belgische film ooit genomineerd voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

In 2008 besliste Studio 100 om een gesmaakte musicalversie te maken van deze filmklassieker. Die speelde van 4 oktober 2008 tot 8 februari 2009 in het voormalige postgebouw Antwerpen X. De voorstelling ontving in 2009 de 200.000ste bezoeker en was daarmee de op twee na best bezochte Vlaamse musical ooit. Alleen ‘Les Misérables’ en ‘The Phantom of the Opera’ deden het beter.

Na het succes in 2008 besloot Studio 100 om Daens te vernieuwen en te hernemen in hun Pop-Up theater in Puurs. De première van deze 2.0 versie vond plaats op 21 februari 2020 maar moest na enkele voorstellingen al stoppen omwille van de coronacris. In augustus 2021 konden de voorstellingen hervat worden.

Lucas Van den Eynde

Acteur Lucas Van den Eynde speelde in de originele musicalversie uit 2008 de hoofdrol van priester Daens. In de herneming was die eer weggelegd voor Peter Van De Velde. Toen die eind november van dit jaar positief testte op corona werd hij vervangen door Jan Schepens. Jo De Meyere nam in allebei de versies, zowel die uit 2008 als die uit 2020, de rol van bisschop Stillemans voor zijn rekening. Stijn Coninx was artistiek leider.

Eind augustus van dit jaar vervoegden Ianthe Tavernier en Michel De Meyer de cast van ‘Daens’ in de rol van Nette Scholliers en de socialistische voorman Jan De Meeter. Die rollen werden voordien vertolkt door Free Souffriau en Jelle Cleymans. De vier acteurs wisselden elkaar sindsdien af.

Bekijk ‘Daens de musical’ vanavond om 20u35 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top