Nieuw op Canvas: ‘Raymond Goethals: Magie in Marseille’

Sport |

‘Raimundo’, een van de beroemdste coaches uit de Belgische geschiedenis, zou op 7 oktober van dit jaar 100 jaar geworden zijn. Drie keer leidde Raymond Goethals Anderlecht naar een Europese trofee maar in 1993 deed hij als trainer van het Olympique de Marseille van Bernard Tapie wat geen enkele Belgische coach hem tot op vandaag heeft nagedaan: de Champions League winnen. Voor ‘Raymond Goethals: Magie in Marseille’, dat maandag 20 en 27 december om 21u15 op Canvas uitgezonden wordt, trokken programmamakers Dirk Abrams en Hendrik Luyten naar de tweede stad van Frankrijk voor een terugblik op zijn memorabele passage bij de club.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sporza-journalist Dirk Abrams leerde Goethals beter kennen op het WK voetbal anno 1994 in de Verenigde Staten. Samen maakten ze toen elk een stukje waarin Goethals, hij was toen gestopt als trainer, onder meer zijn mening gaf over de Rode Duivels en hun tegenstanders. Goethals vertelde er toen ook ronduit over de gewonnen finale met Olympique Marseille tegen AC Milan en over zijn drie jaar in Marseille, misschien wel de gelukkigste jaren in zijn leven.

Wonderjaren

In ‘Raymond Goethals: Magie in Marseille’ blikt Abrams blikt samen met spelers, managers, journalisten en medewerkers van het Concorde Palm Beach-hotel (waar Goethals drie jaar woonde en die vaak vrienden waren geworden) terug op die wonderjaren met Raymond. Wat heeft Raymond, die in 2004 overleed, betekend voor de mensen die toen met hem hebben samengewerkt of hem van dichtbij hebben meegemaakt? Leeft hij nog in de harten van de supporters? En wat was juist zijn aandeel in het succes van Olympique Marseille, nog altijd de enige Franse club die de Europabeker voor landskampioenen heeft gewonnen.

Tactisch meesterwerk

In aflevering 1 ligt de klemtoon op de eerste stunt van Raymond Goethals bij Olympique Marseille: de uitschakeling in de kwartfinale van Europacup 1 van AC Milan, toen de beste ploeg van Europa. Volgens kenners wordt vooral de heenwedstrijd in San Siro (1-1) gezien als een tactisch meesterwerk en een kantelpunt in de geschiedenis van de club (de terugwedstrijd werd met 3-0 gewonnen).

Goethals verbleef toen ook al in het Concorde Palm Beach-hotel in Marseille waar hij over een suite beschikte. “Ik heb er 2 tv’s, 2 toiletten, maar wat is het nut ervan want ik kan er maar één tegelijk gebruiken”, zo luidt een anekdote. Met veel medewerkers van het hotel, zoals Jeanine Damiano, had hij een warme band. Onder meer Jeanine, inmiddels 85, denkt met veel warmte terug aan een van de mooiste periodes in haar leven.

Orgelpunt

Aflevering twee concentreert zich op het winnen van de finale van de Champions League in 1993 – Marseille won met 1-0 van AC Milan dankzij een doelpunt van verdediger Basile Boli, een ‘chouchou’ van Goethals. 28 jaar later zijn ze daar Goethals nog altijd dankbaar voor in Marseille.

Het was trouwens liefde op het eerste gezicht tussen Raymond, de spelers en de supporters van l’OM. Die bewuste Champions League-finale is niet alleen het orgelpunt maar ook het einde van de carrière van Goethals. De meester-tacticus is bijna 73 jaar en moe. Het afscheid valt de medewerkers van het hotel waar “Den Tuvenier” drie jaar heeft gewoond bijzonder zwaar.

Cantona

Of Eric Cantona ook aan bod komt in het programma is niet duidelijk. Goethals was bij Marseille ook coach van Cantona, maar gaf hem weinig speelkansen. “Goethals was iemand die ik absoluut niet graag had”, verduidelijkte Cantona, die bij Manchester United nog verkozen werd tot speler van de eeuw, in een interview met de RTBF in 2009. “Hij was oneerlijk en niet enkel tegenover mij. Hij heeft het voetbal belazerd en ik vind dat mensen die zoiets doen onnozelaars zijn”, verduidelijkte Cantona. “Goethals heeft enkele successen geboekt bij clubs die veroordeeld werden voor omkoping. Dat mag je niet vergeten”, verwees Cantona naar de omkoopaffaires Standard-Waterschei in 1982 en Olympique Marseille-Valenciennes in 1993. Op dat moment was Goethals coach bij Standard en Marseille.

Bekijk 'Raymond Goethals: Magie in Marseille' op maandag 20 en 27 december om 21u15 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!  

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top