Aster Nzeyimana in ‘Het Huis’: “Ons best doen en genieten van elk moment”

Films |

Het jaar komt bijna op zijn einde, en met het jaar ook het televisieseizoen. In de voorlaatste aflevering van 'Het Huis' kwam Aster Nzeyimana langs, de snelst opklimmende sportjournalist van Vlaanderen. Op 28-jarige leeftijd was hij al sportanker, presentator op MNM en verslaggever op het laatste EK voetbal. De nieuwste piek: vanaf 2022 wordt hij de presentator van 'Extra Time'.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bij het ophalen van Nzeyimana, die twaalf jaar op de planeet rondliep als Aster Stevens, overliep Eric Goens meteen zijn belangrijkste eigenschappen: “Lui, nonchalant, treuzelaar, traag.” “Maar wel altijd goedgezind”, voegde Aster meteen toe, “dat is ook al veel waard.”

Eenmaal aangekomen op de plek waar hij 24 uur zal verblijven, is het duidelijk al voetbal dat de klok zal slaan. Goens installeert de jonge commentator onder een boom met beelden van de iconische 1-0 van België tegen Argentinië (met Maradona) in Camp Nou in Barcelona. Later op de avond moet Aster zelfs even België-Italië live becommentariëren, voor hij het woord teruggeeft aan Peter Vandenbempt. Veel beter dan het imaginaire commentaar dat hij in zijn jonge jaren bij de televisie gaf, waardoor zijn moeder zich bijna zorgen begon te maken.

Het meest aangrijpende van de aflevering

De grootvader van Aster stierf na jaren dementeren de nacht voor het eerste Journaal-optreden van Aster. Hij kwam het wel pas na het 19u-Journaal te weten omdat zijn familie hem had willen sparen. Pépé, die samen met zijn vrouw de ‘tweede ouders’ waren van Aster, miste dus het televisiedebuut van zijn kleinzoon. Een klein dubbel gevoel daarbij, maar Aster kan het goed relativeren: “hij had er niets meer van begrepen.”

Ook het verhaal van de reünie van de familie Nzeyimana-Schepens zou een andere persoon veel zwaarder of emotioneler getekend kunnen hebben. Aster toont zijn grote emoties alleen in blijdschap, zoals wanneer hij de eerste brief van zijn vader opnieuw in handen krijgt. Of foto’s van die tijd doorloopt.

Het open-mond moment van de aflevering

De grote emoties komen bij Aster naar boven wanneer de liefde binnenkomt. In zijn geval is dat natuurlijk Lize Feryn, zijn verrassingsgast. Als een kind zo blij springt hij letterlijk een gat in de lucht wanneer hij zijn vriendin aan tafel ziet zitten. “Ik wist het, ik wist het, joepie!”, keelt hij. Meteen gaat de muziek aan (Ronnie Flex, voor de kenners) en danst de eerst rustige Aster samen met zijn Lizeke rond het keukeneiland. “Amai. En toen kwam er een wervelstorm binnen”, vat Goens uitstekend samen.

In de boomhut leggen ze uit wat het is dat hen tot zo’n uitbundig en goed koppel maakt. “Wij viben supergoed samen, dat is onze kracht.” Grote emoties betekenen ook grote ruzies, bevestigen ze allebei.

De dag erna, bij het ontbijt, reflecteert hij ook nog op zijn opkomende job als 'Extra Time'-presentator. ‘Het grootste schietkraam van Vlaanderen', beschrijft Goens nog. “Heel leuk”, zegt Aster. Maar hij weet ook dat hij nu nog het voordeel van de twijfel krijgt van het publiek, dat hem als nieuweling een kans wil geven. “Maar als het straks niet is wat de mensen ervan verwacht hadden, dan is het van ‘jawadde, die kan het toch niet, kom, afvoeren.’” Maar daar moet je tegen kunnen, denkt hij en over zijn carrière besluit hij: “We gaan ons best doen en genieten van elk moment."

Bekijk ‘Het huis’ op dinsdag om 20u40 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Lees hier alles over de aflevering met Mathias Coppens!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top