Deze Belgische sportmannen en -vrouwen drukten hun stempel in 2021

Sport |

December is traditioneel gezien de maand waarin teruggeblikt wordt op het voorbije jaar en dat is in 2021 niet anders. Proximus Pickx selecteerde voor jou de beste Belgische sportmannen en -vrouwen die dit olympische jaar hun stempel hebben gedrukt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nafissatou Thiam

De verwachtingen rond Nafissatou Thiam waren hooggespannen in Tokio. Hoe kon het ook anders, de 27-jarige meerkampster uit Namen had in 2016 in Rio al een olympische medaille gewonnen in de zevenkamp en bleef de jaren nadien ook hoge ogen gooien in het internationale sportcircuit. Toch was het niet allemaal rozengeur en maneschijn voor Thiam naar aanloop van de Olympische Spelen in Tokio. Er deden immers tal van geruchten de ronde dat de atlete kampte met fysieke kwaaltjes en een tanende conditie. 

Na de eerste dag in Tokio stond Thiam op een derde plaats na enkele disciplines te hebben afgewerkt. Op de tweede dag stond de 800 meter op het programma en die won Thiam. De Belgische atlete behaalde in totaal 6,791 punten en won hierdoor opnieuw een gouden medaille op de Olympische Spelen. Thiam is de tweede zevenkampster die haar olympische titel wist te verlengen en de eerste Belgische atlete die twee gouden olympische medailles na elkaar kon behalen. Over drie jaar kan ze daar een derde aan toevoegen. Dan worden de Olympische Spelen in Parijs georganiseerd.

Red Lions

Op donderdag 5 augustus 2021 werd er Belgische hockeygeschiedenis geschreven. Toen versloegen de Belgische Red Lions immers Australië in de mannelijke hockeyfinale op de Olympische Spelen en wonnen ze goud. Vijf jaar daarvoor, tijdens de Olympische Spelen van Rio, hadden de Red Lions het ook tot in de finale geschopt met Argentinië als tegenstander maar die bleek toen helaas te sterk te zijn.

De weg naar de finale in Tokio verliep echter niet zonder slag of stoot. Er rezen gaandeweg zelfs vragen over het spel van de Lions. Maar ze verloren niet en troffen topland Australië in de finale. Die boden heel wat weerwerk en dwongen zelfs een shoot-out af om de finalewedstrijd te beslechten. Gelukkig konden de Lions voor die shoot-outs rekenen op doelman Vincent Vanasch die de Red Lions over de streep trok, richting hun eerste gouden medaille.

Nina Derwael

Nina Derwael geldt wereldwijd als een van de beste turnsters op de brug met ongelijke leggers en die status zette ze deze zomer nog maar eens kracht bij. De tweevoudige Europese en tweevoudige wereldkampioene behaalde op de brug met ongelijke leggers een score van 15.200 punten en daarmee ook een gouden olympische medaille. Geen van Derwaels concurrenten kwam zelfs boven de 15.000 punten, dus dat wil wat zeggen!

In de allround finale strandde Derwael op een zesde plaats maar dat is niet erg. Want de amper 21-jarige turnster liet de hele wereld afgelopen zomer nog maar eens zien dat zij één van de besten ter wereld is een aartsmoeilijke discipline, de brug met ongelijke leggers.

Belgian Cats

Het scheelde amper een haar of de Belgian Cats hadden het geschopt tot in de halve finales van de Olympische Spelen. Gastland Japan besliste er uiteindelijk anders over en versloeg de Belgische vrouwen in de kwartfinales met 86-85 waarna de Cats enorm teleurgesteld afdropen.

De wedstrijd ging aanvankelijk gelijk op en de Cats kwamen zelfs op voorsprong toen er nog amper 37 seconden op de klok stonden. Dat is in het basketbal helaas een eeuwigheid waar de Japanners goed gebruik van maakten. Zij maakten een driepunter via Hayashi en toen Kim Mestdagh de kans kreeg om in de slotseconden België op haar beurt langszij te brengen, botste de basketbal helaas weg van de ring. Mestdagh hoeft zichzelf echter niets kwalijk te nemen, de meeste punten werden verloren door het mindere verdedigende spel.

Wout van Aert

Wout van Aert verkeert in de vorm van zijn leven, al een hele tijd zelfs. Begin dit jaar werd de renner tweede op het WK veldrijden in Oostende, tweede in Tirreno-Adriatico, derde in Milaan-San Remo, winnaar in Gent-Wevelgem, Belgisch kampioen op de weg, winnaar van de Amstel Gold Race, ritwinnaar van de 11e, 20e en 21e rit van de Tour de France en tweede op de Olympische Spelen in Tokio waardoor hij een zilveren olympische medaille won. 

Dat laatste was een lichte teleurstelling omdat van Aert op goud mikte. Tijdens de tijdrit van het wereldkampioenschap wielrennen, ging de zilveren medaille opnieuw van Aert. Van Aert maakte bovendien nog heel wat indruk tijdens Parijs-Roubaix en bereidt zich momenteel voor op het volgende seizoen. Dat belooft!

Michèle George

De Belgische paralympische atleten hebben samen maar liefst vijftien olympische medailles behaald. Twee daarvan werden behaald door de Belgische vrouwelijke ruiter Michèle George die in totaal al zes paralympische medailles heeft behaald.

In Tokio werkte George samen met een nieuw paard en daarom was het lang niet zeker of ze wel zo goed kon presteren. Maar haar nieuwe viervoeter, ‘Best of 8’, bezweek niet onder de druk. Samen won het duo goud op zowel de individuele proef als op de kürproef. Die individuele proef won ze al drie keer op rij.

Peter Genyn

De Belgische rolstoelracer en paralympiër Peter Genyn beleefde heel wat emoties tijdens de Paralympische Spelen. Hij won goud op de 100 meter T51 en dat ondanks het feit dat zijn rolstoel voor de start van de race werd gesaboteerd. Het kader werd gebroken en zijn banden werden platgestoken maar gelukkig kon Genyn met behulp van de Belgische delegatie, en heel wat tape, zijn rolstoel oplappen en uiteindelijk toch winnen!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top