‘Fresh Music’: Axelle Red schotelt ons dit jaar een bijzondere kerst voor

Zoals elke week praat ‘Fresh Music’ je bij over de actualiteit in de muziekwereld. In deze eindejaarsspecial lichten we een tipje van de sluiter over het bijzondere concert van Axelle Red, ‘A very Special Christmas’, dat op 24 december te zien zal zijn op Pickx+.

Op de tonen van ‘Santa Claus Is Coming To Town’, ‘Who Took The Merry Out Of Christmas’, ‘Let It Snow’, of nog ‘Santa Baby’, ‘Sleigh Ride', ‘White Christmas’ en 'Rudolph The Red-Nosed Reindeer’ treffen we voor kerst ‘s lands geliefkoosde zangeres: Axelle Red. Op het programma staan kerstklassiekers in een hedendaags jazz- en souljasje. De artieste reist doorheen de populaire Amerikaanse muziek en wakkert zo het vuur aan bij haar publiek. “Ik ben dol op het repertoire van ‘Great American Songbook’: het zijn prachtige songs”, zo vertelt ze in de 'Fresh Music' van deze week. Ze wekken gelukzaligheid op, roepen jeugdherinneringen op en gelukmomenten. En die liefde voor de eindejaarsfeesten wil de zangeres van ‘Sensualité’ overbrengen op haar fans. Deze reeks van 'Christmas Classics' bevat “jeugdsentiment dat opflakkert. Als kind wordt onze opvatting van geluk beetje bij beetje opgebouwd volgens onze ervaringen via gevoel, geuren, herinneringen aan liedjes of smaak, dingen die we gegeten hebben of goede herinneringen.”

Een kerstshow lanceren in België was altijd al een droomproject voor Axelle Red. En net op het moment dat de mensheid naar hoop snakt, wil de zangeres haar vleugje positivisme bijdragen. Ze gelooft dat haar rol als artieste erin bestaat om emoties los te weken bij haar publiek. “In een kerk of concertzaal vind ik het zalig om te beseffen dat elke persoon in het publiek zijn eigen gedachten heeft, los van wat ik daar sta te zingen.” Iedereen kan zich vereenzelvigen met kerstliedjes.

Ons innerlijke kind

Achter deze kersttitels, die continu het woord kerst herhalen en in een typische vredige sfeer baden, schuilt een diepere betekenis. Volgens de zangeres dienen ze hetzelfde doel als sprookjes. Of je nu volwassen of kind bent, iedereen heeft nood aan raad in het leven, en dat kan het best al zingend. “Ik heb veel inspiratie geput uit sprookjes; ze zijn overal in mijn liedjes, het zijn referentiepunten, metaforen, mythes, enzovoort. Ik werk veel met beeldspraak.” Moraliserende sprookjes die ons groeiproces begeleiden, die ons braver maken, hoewel in elke volwassene nog een kind schuilt. Voor Axelle Red heeft “de mens geen leeftijd. Op elk moment in het leven is er nuance aanwezig; op de ene dag zijn we weer iets meer kind, op de andere zijn we iets braver (en ouder in de goede betekenis van het woord).” Het kerstkind in Axelle Red brengt overal in België een concertreeks te berde tijdens de hele maand december.

Deze eindejaarstournee kondigt een volgend kerstalbum aan voor volgend jaar. In afwachting bracht ze een single uit. Een cover waar ze van droomde: ze stak de Amerikaanse kerstklassieker ‘Santa Claus Is Coming To Town’ in een nieuw jasje. Op dit moment wil de zangeres enkel positivisme en warmte verkondigen. “En voor mij staat warmte gelijk aan de kindertijd.” Da’s ook de reden waarom ze koos voor een kerstconcert bij haar terugkeer op het podium.

Ontdek ‘Fresh Music’ op zaterdag 11 december om 19u op Pickx+ (zender 13). Woon je in Brussel en beschik je over het Nederlandse tv-pakket? Dan vind je Pickx+ op zender 263. Ontdek het volledig aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘All Stars’ van Proximus Pickx! Voor meer info kan je terecht op onze site.

Muziek

Bekijk alles
Top