'Kursk', een duikbootblockbuster die onder meer in België is opgenomen

Films | Vanavond zendt VTM 3 'Kursk' uit, een actiedrama van regisseur Thomas Vinterberg met Colin Firth, Léa Seydoux en Matthias Schoenaerts over de noodlottige reis van de Russische kernonderzeeër K-141 Koersk in augustus 2000. De film is groots opgezet en niets doet vermoeden dat een groot gedeelte van deze film werd opgenomen in Lint, nabij Antwerpen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'Kursk' is gebaseerd op ware feiten. De Russische onderzeeër was op 12 augustus 2000 op missie in de Barentszee toen het vaartuig zonk na enkele krachtige explosies aan boord. 118 bemanningsleden verloren onmiddellijk het leven. De film speelt zich af tijdens de laatste uren van 23 zeemannen die de eerste explosies overleefden en wanhopig wachtten op hulp terwijl het zuurstofniveau bleef dalen.

In de hoofdrollen zien we Matthias Schoenaerts als luitenant-kapitein Mikahil Averin, Léa Seydoux als zijn vrouw Tanya Averina, Colin Firth als commodore David Russell en Max von Sydow als admiraal Vladimir Petrenko. Daarnaast zijn er bijrollen voor Tijmen Govaerts, Guido De Craene, Danny Van Meenen, Kristof Coenen en Tom De Vreese. Origineel was het de bedoeling om de film vooral met Amerikaanse acteurs op te nemen in Rusland. Maar volgens het magazine The Hollywood Reporter werd die toestemming ingetrokken wegens enkele bezwaren over de nationale veiligheid, meer bepaald de toegang tot enkele geheime marinebasissen. Daardoor zag de productie zich gedwongen om uit te wijken en werden België en Frankrijk uitgekozen als opnamelocaties.

Lint

Wie met de boemeltrein langs het station Kontich-Lint rijdt, zou ongetwijfeld niet vermoeden dat in de nabijgelegen AED Studios een immense studio is gebouwd voor onderwateropnames. Meer dan 15 jaar geleden werd op vraag van regisseur Franco Dragone een groot zwembad gebouwd in de vloer van Studio 12. De afmetingen zijn immens, er kan ruim drie miljoen liter water in het zwembad. Wat de studio in Lint uniek maakt is dat het water kan gefilterd worden voor glasheldere onderwateropnames. De wanden van de studio zijn zwart geschilderd zodat de lichtinval perfect gecontroleerd kan worden. En acteurs met koudwatervrees hoeven ook niet bang te zijn: het water kan op eenvoudige vraag opgewarmd worden tot een aangename 31 graden Celsius.

Naast de opnames in Lint maakten de producenten ook uitvoerig gebruik van de afgedankte Franse onderzeeër Le Redoutable, die in de havenstad Cherbourg ligt. Aanvankelijk maakte de hoofdontwerper van de film bezwaren tegen het gebruik van het Franse vaartuig omdat er te veel verschillen zouden zijn met de originele 'Kursk', maar dankzij enkele aanpassingen aan de set kon Le Redoutable doorgaan voor een Russische onderzeeër.

Ten slotte zijn er nog enkele scènes opgenomen in het centrum van de Brusselse gemeente Jette en in een orthodoxe kerk van Péronnes-lez-Binche, in de provincie Henegouwen. 

Bekijk ‘Kursk’ op 11 december om 20u25 op VTM3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top