Jason Kidd zet Luka Doncic op zijn plaats: minder praten, meer spelen

Basketbal |

De seizoensstart van Dallas Mavericks is maar een matig succes. Bewijs daarvan is hun puntenkaart met elf overwinningen en evenveel nederlagen. Sleutelspeler Doncic speelt niet slecht, maar moet volgens zijn coach vooral leren om zijn mond te houden.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Met vier nederlagen in vijf wedstrijden is de sfeer in Dallas momenteel ondermaats. Des te meer omdat de ploeg die nederlagen niet eens boekte tegen toppers in het klassement of titelkandidaten in de NBA.

De frustratie wordt alsmaar meer voelbaar en zeker de Sloveense sterspeler Luka Doncic steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. Hij werkt zijn ergernissen uit op de scheidsrechters, zoals in de wedstrijd van vorige week tegen de Pelicans. “Mijn god, wat zijn de scheidsen slecht”, liet hij zich voor de pauze ontvallen. De gangmaker laat zich uit zijn lood slaan en boekt daarom niet de successen die zijn ploeg van hem verwacht. Tegen de Pelicans maakte hij 21 punten. 7 van de 20 shots gingen door de ring, geen enkele van zijn zes pogingen van achter de driepunterlijn lukte.

Kidd roept zijn speler op het matje

Doncic hield tijdens de wedstrijd maar niet op met zijn beklag te doen bij de arbiters over calls die al dan niet gemaakt moesten worden. Of hij nu gelijk had of niet, het gedrag stoort zijn coach Jason Kidd mateloos, vertelde die aan ESPN. “Ik wil graag weer richting een 5-tegen-5 gaan. Die calls zal je toch niet krijgen. Officials leggen niet graag het spel stil om hun beslissingen om te keren. Je moet weten dat je de juiste momenten moet kiezen om hen aan te spreken - wanneer de bal stilligt.”

Kidd werd in 2011 als speler nog kampioen met Dallas en staat sinds afgelopen zomer naast het veld bij de Mavs. Hij is old school en wil zijn spelers niet bepamperen. Zijn plan om elke man beter te dekken zou vruchten kunnen afwerpen, aangezien Dallas momenteel te veel punten verliest door balverlies. “Daar hebben we al over gepraat, het moet beter”, zegt de coach. “Als we tijdens het spel een tussenkomst vragen van de scheids, nemen we een risico. We moeten onze prioriteiten kennen. Als team zullen we beter worden in het zien wanneer het een goed idee is om de arbiters aan te spreken. Niet alleen Luka zal dat leren.”

Boodschap aangekomen

Rick Carlisle, de voormalige coach van Dallas Mavericks, had de neiging om het altijd op te nemen voor zijn sterspeler wanneer zijn verdediging in vraag werd gesteld. Jason Kidd kiest er dan weer voor om Luka Magic om zijn verantwoordelijkheden te wijzen. En die boodschap lijkt aangekomen te zijn, als we de 22-jarige wonderboy mogen geloven. “Kidd heeft gelijk, ik moet ermee stoppen”, zegt hij.

Nu valt nog af te wachten of woorden omgezet zullen worden in daden. De Mavericks hebben de volle aandacht van hun spelverdeler nodig als ze de komende wedstrijden niet helemaal in het slop terecht willen komen. Er dienen zich namelijk een aantal te duchten tegenstanders aan met de namen Brooklyn Nets, Milwaukee Bucks en Utah Jazz.

Volg de NBA het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

De week van de NBA op Eleven Sports:

Woensdag 8 december

  • Dallas Mavericks – Brooklyn Nets om 1u30 op Eleven Sports 2

Zaterdag 11 december

  • Atlanta Hawks – Brooklyn Nets om 1u30 op Eleven Sports 2
  • LA Clippers – Orlando Magic om 21u30 op Eleven Sports 2

Zondag 12 december

  • New York Knicks – Milwaukee Bucks om 18u op Eleven Sports 2

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top