Met RWDM bracht de zevende en laatste 1B-ploeg een eerste bezoekje aan JPL-degradant Waasland-Beveren. Net als vier andere teams kaapten de Brusselaars de volle buit mee op de Freethiel, wat de Waaslanders in hun thuisduels doet achterblijven met een magere 6 op 21 én een doelsaldo van -7.
Die 6 op 21 is niet helemaal uitzonderlijk in de 1B-geschiedenis (die wel pas geschreven wordt sinds 2016). Ook OHL (2016-2017), KVC Westerlo (2017-2018), Lierse Kempenzonen (2020-2021) en RWDM (huidig seizoen) sloten de eerste periode al eens af met zes thuispunten.

Al deden zij dat wel allemaal met minder verliesmatchen. Het kwartet verloor slechts 3x terwijl Waasland-Beveren aan vier thuisnederlagen zit. Het verschil zit in de gelijke spelen. Bij Waasland-Beveren was het telkens alles (twee zeges) of niets (vijf nederlagen) terwijl het bij de andere vier teams telkens om één zege, drie gelijke spelen en drie nederlagen ging. Het doelsaldo van Waasland-Beveren (-7) is daardoor ook slechter dan dat van de vier anderen.

Slechter, maar minder nederlagen

Drie teams haalden - sinds de start van 1B - nog minder punten in de thuisduels van de eerste periode. In 2017-2018 sprokkelde AFC Tubize amper vijf punten en een jaar later deed OH Leuven even slecht. Maar ook zij verloren minder wedstrijden dan Waasland-Beveren nu (vier nederlagen). Zelfs de ploeg die nog minder punten haalde (Lommel in 2016-2017), schotelde de eigen fans minder verliesmatchen voor dan Waasland-Beveren nu. De Limburgers speelden toen 3x gelijk en verloren 4x.

Geen enkele andere 1B-supporter moest na de eerste periode dus vaker met een thuisnederlaag huiswaarts keren dan de fans van Waasland-Beveren. Ook het doelsaldo (-7) is exeptioneel slecht en werd enkel geëvenaard door Lommel (2016-2017).

Dat Waasland-Beveren - ondanks die barslechte thuisreputatie - toch nog steeds gedeeld tweede staat, mag dan ook verbazen.