'De Drie Musketiers' op NPO3: gewaagde filmbewerking van een oerklassieker

Films | Vanavond zendt het Nederlandse net NPO3 'De Drie Musketiers' uit, een drama van regisseur Sam de Jong. Dit is waarom de moderne verfilming van het oerklassieke verhaal het bekijken waard is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'De Drie Musketiers' volgens Sam de Jong vertelt het verhaal van Eddy, een slungelige jongeman die in de voetsporen van zijn vader wil treden door lid te worden van de befaamde koninklijke garde, de musketiers. Maar het trio Aramis, Athos en Porthos laat de nieuweling niet zo makkelijk toe. Ze treiteren hem vanaf zijn eerste dag in Parijs als hij stoer wil doen op zijn paard, of later op zijn motorfiets. Het initiatieritueel, dat iets weg heeft van een losgeslagen studentendoop, is hard en vernederend, maar schept een band. De film gaat niet zelden de perverse toer op, bijvoorbeeld als de musketiers elkaar helpen bij het masturberen. Eddy maakt al snel naam als de nieuwe d'Artagnan. Hij steekt zijn hart en ziel in zijn nieuwe rol, totdat zijn twee identiteiten clashen: de timide slungel Eddy versus het opgezwollen ego van d'Artagnan.

De film is de vrucht van een samenwerking tussen filmmaker Sam de Jong en het Nederlandse theatergezelschap De Warme Winkel. In september jongstleden trokken ze zich tien dagen terug in de heuvels van Duitstalig-België om in slot Eyneburg een film te maken over toxische mannelijkheid, het matriarchaat en het verstikkende gevaar van een gesloten gemeenschap.

Een vleugje Monty Python en een snufje baldadigheid

De speelfilm is een filmbewerking van Alexandre Dumas' klassieker, maar dan in een moderne setting. Het verhaal draait in essentie rond wie er nu de baas moet zijn in de koninklijke entourage, een musketier of misschien wel de koningin. De acteurs switchen constant tussen hun historische en moderne rol. Recensenten nemen de woorden 'artistieke anarchie' in de mond bij het beschrijven van de film, vermengd met een vleugje Monty Python en een snufje baldadigheid. En je moet ook niet immuun zijn voor een dosis platte caféhumor

In 2017 werd De Warme Winkel door diezelfde recensenten bekroond met de Prijs van de Kritiek vanwege zijn ‘consistent avontuurlijke en tegendraadse theater’. De theatervoorstelling van 'De Drie Musketiers' is "een ironisch commentaar op Dumas’ kortademigheid", schreef de Nederlandse krant Trouw in 2019. "En ook op de hijgerigheid van de hedendaagse maatschappij, waarin twitterkoningen en facebookinfluencers naar de macht grijpen."

De krant heeft het verder nog over "een uitgesproken fysiek en zelfs bestiaal karakter": "Schuttingtaal tiert welig, er draven flink wat piemels en borsten voorbij en ook de daad zelve valt in diverse varianten te bewonderen." "Maar het is geen ranzigheid om de ranzigheid", verklaarde acteur Vincent Rietveld in diezelfde krant. “Alles dient een doel. Er is bijvoorbeeld een scène met pratende borsten. Die werkt omdat het een tegenhanger is van het corporale gedoe uit de scène ervoor. Waarom zouden alleen jongens grof en plat mogen zijn? In de tijd van Dumas was dat misschien zo. Maar wij vinden het juist grappig om te laten zien dat meisjes ook te ver kunnen gaan."

Bekijk ‘De Drie Musketiers’ vanavond vanaf 22u30 op NPO3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top