Enkele dingen die je waarschijnlijk nog niet weet over ‘The Handmaid’s Tale’
Vanaf woensdag 8 december zendt Canvas het vierde seizoen uit van de meeslepende successerie ‘The Handmaid’s Tale’. In de veelbewogen nieuwe avonturen van June (Elisabeth Moss), die in juni al exclusief te bekijken waren in de ‘Movies & Series’-catalogus van Proximus Pickx, zie je hoe ze geneest van haar verwondingen na haar ontsnappingsactie in het derde seizoen (een terublik op de eerste drie seizoenen vind je hier). En hoe ze samen met de andere rebellen met haar verzetsbeweging blijft vechten tegen de fundamentalistische en totalitaire staat Gilead. Om je alvast op te warmen: enkele dingen die je waarschijnlijk nog niet weet over deze veelvuldig bekroonde serie.
Door Pickx

Deel dit nieuws
Nog adaptaties
Zoals algemeen bekend is de reeks gebaseerd op het gelijknamige boek van Margaret Atwood. Van dat boek is in 1990 door de Duitse filmmaker Volker Schlöndorff al een speelfilm gemaakt met Natasha Richardson, Faye Dunaway, Robert Duvall, Aidan Quinn en Elizabeth McGovern in de voornaamste rollen.
Het is trouwens niet bij die ene film gebleven. Van Atwoods geesteskind is ook al een opera gemaakt, verschillende hoorspelen en theaterproducties en zelfs een balletvoorstelling. In 2019 verscheen er ook een graphic-novelbewerking van de hand van de Canadese Renee Nault.
Andere titel
Atwood, ze heeft een cameo in de pilootaflevering van de serie als een tante die June een klap geeft voor haar ongehoorzaamheid, had eerst een andere titel voor haar boek: Offred, naar de naam die June in Gilead krijgt omdat ze voortaan eigendom is van Fred. Maar nadat ze 150 bladzijden had geschreven, veranderde ze de titel in ‘The Handmaid’s Tale’, een toespeling op ‘The Canterbury Tales’, een verzameling verhalen uit de 14de-eeuwse Engelse literatuur. In het boek wordt Offreds echte naam trouwens nooit expliciet vernoemd.
En nog een leuk weetje in verband met June. In de serie krijgt elke 'dienstmaagd' een oormerk met een ID-nummer. Dat van June is 1985, het jaar waarin Atwoods boek voor het eerst werd gepubliceerd.

Diversiteit
In de reeks zijn er ook zwarte 'dienstmaagden', maar in Atwoods boek worden alle witte 'dienstmaagden' gesegregeerd en naar een plaats in het Midwesten gebracht, de National Homelands. Het personage van Moia, vertolkt door actrice Samira Wiley, zit ook in het boek maar daarin is ze een witte vrouw, wat meteen ook verklaart waarom ze niet werd gesegregeerd.
In tegenstelling tot de reeks zijn er ook geen homoseksuele personages in het boek, al verklaarde Atwood aan Vanity Fair dat ze erg enthousiast was over de keuze van de makers om van Ofglen een lesbisch personage te maken.

Canada als stand-in
De grimmige reeks over 'dienstmaagden' speelt zicvh af in een Boston, Massachusetts van de toekomst. Toch is 'The Handmaid's Tale' niet in de Verenigde Staten opgenomen maar in Toronto en Ontario – Atwood is ook een Canadese auteur. Maar niet heel de serie is in Canada gefilmd. De Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. wordt ook af en toe in een scène gebruikt. Het grootste deel van ‘The Handmaid’s Tale’ is evenwel in Canada en meer bepaald Toronto opgenomen waarbij de stadsgebouwen worden gebruikt om de skyline van Boston na te bootsen. Hamilton en Cambridge in Ontario zijn dan weer stand-in voor de huizen waarin de commandanten wonen en voor het Mill Race-park waar June regelmatig haar toevlucht tot neemt.
Voor de ‘The Colonies’, de koloniën waar Emily op het einde van seizoen 1 naar toe wordt gestuurd, liet productie-ontwerper Elisabeth Williams zich overigens visueel inspireren door nucleaire rampen en meer bepaald de kernramp in Fukuskima. Voor de goud- en amberkleuren van de koloniën greep ze terug naar het werk van verschillende Hollandse meesters. Er werden ook ‘domes’ of koepels aan het landschap toegevoegd om het maangevoel ervan te versterken. In het boek liggen de koloniën trouwens ergens in Midden-Amerika en is het een gebied dat door radioactief afval onbewoonbaar is geworden. Wie er naartoe trekt of wordt gestuurd, komt niet meer terug.

Bloedrood
En wat de veelbesproken rode capes van de 'dienstmaagden' betreft die ondertussen zijn uitgegroeid tot een feministisch symbool: de officiële kleur is Pantone 202 CP, al noem kostuumontwerpster Ane Crabtree die kleur niet wijnrood of scharlakenrood maar ‘levensbloed’, een verwijzing naar de kleur rood als bloed of levenskracht. “Ik was in het begin een beetje ontmoedigd omdat rood een moeilijke kleur is voor een film”, zegt Crabtree in een interview. “Het is het soort kleur dat er mooi of ranzig of zoals plastic kan uitzien, maar uiteindelijk is het een kleur die past bij elke huidskleur.”
Bekijk ‘The Handmaid's Tale S4’ vanaf 8 december elke woensdag om 22u10 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.
De eerste drie seizoenen van 'The Handmaid's Tale' zijn beschikbaar in de tv-optie Pickx Mix. Om deze nieuwe tv-optie te vieren, geven wij Proximus-klanten de kans om Pickx Mix één maand gratis te proberen. Daarna betaal je voor dit optiepakket 10,99 euro/maand. Ontdek hier alles over Pickx Mix!

Gerelateerde onderwerpen
Meest gelezen
-
1
Entertainment
De Pride van Susan from Grindr: “De media weten nog niet hoe ze met drag moeten omgaan”
-
2
Films
‘Arctic’ (VTM 4): waar is Mads Mikkelsen tegenwoordig mee bezig?
-
3
Muziek
Sparks: 50 jaar underground, nu groter dan ooit
-
4
Nieuws
Mesaanval Annecy - Kind van 22 maanden vecht voor het leven na mesaanval Annecy
-
5
Nieuws
Orange mikt met gigabitnetwerken op "leiderspositie" vanaf midden 2024
Lees meer over Series
-
Dit zijn de hoogtepunten uit vier seizoenen ‘Succession’
Onlangs viel het doek over één van de beste dramareeksen van de afgelopen jaren, ‘Succession’. Als adieu brengt Pickx een bloemlezing van de meest indrukwekkende scènes die de vier seizoenen tellende topserie rijk was. Niet toevallig beleefden we die strafste momenten allemaal in het laatste seizoen. Opgelet: spoilers!
-
Deze verfilmingen van queer romans mag je absoluut niet missen
Pickx stelt je enkele noemenswaardige verfilmingen voor van verhalen die zich afspelen in de LGBTQIA+-gemeenschap. We denken onder meer aan 'Heartstopper' of 'Conversations with Friends', om maar enkele succesvolle films te noemen.
-
Wat je moet weten over 'Mocro Maffia' voor de lancering van seizoen 5 op Streamz
Het vijfde seizoen van de razend spannende Nederlandse serie ‘Mocro Maffia’ verschijnt vanaf vandaag op Streamz. De beenharde serie, waarvan intussen ook een spin-off miniserie, een minifilm en een langspeelfilm verschenen, is al sinds 2018 een sensatie op de Nederlandse buis. Voor wie ‘Mocro Maffia’ nog geen kans gaf, geven we alles mee wat je moet weten.
-
Spannende televisie en muzikale hoogstandjes: dit waren de hoogtepunten van mei
De maand mei loopt alweer op een einde en de zomer nadert met rasse schreden, maar voor we van de vakantie kunnen genieten, moeten er nog examens gemaakt worden, en moeten we nog terugblikken op de hoogtepunten van de afgelopen maand. Dit onthouden we van de maand mei 2023.
-
Idolen en afgoden bij de Streamz-releases van juni
Streamz pakt in juni uit met nieuwe releases vol romantiek, humor en drama. Van een nieuw hoofdstuk van ‘And Just Like That…’ tot een van de meest besproken nieuwe series van het moment, een overzicht van wat je de komende maand op Streamz mag verwachten.
-
Kostuums, drama en slapstick in juni met Pickx Mix
Of je nu houdt van flamboyante kostuums of eerder van literaire kostuumdrama’s, de tv-optie Pickx Mix heeft in juni wat voor je in petto. Een overzicht van de nieuwigheden waar abonnees met de tv-optie Pickx Mix de komende maand van kunnen genieten.
-
Binnenkort op Streamz: het tweede seizoen van ‘F*** You Very, Very Much’
Vanaf woensdag 5 juli kunnen we naar het tweede seizoen van ‘F*** You Very, Very Much’ kijken. In deze Vlaamse serie zien we hoe drie vrouwelijke dertigers zich een weg door het leven banen en samen heel wat avonturen beleven. Maar wat maakt deze serie zo bijzonder? Pickx legt het je uit
-
‘Yellowjackets’: een op en top vrouwelijke serie die geen taboe uit de weg gaat
Komend weekend wordt in de Verenigde Staten het tweede seizoen van ‘Yellowjackets’ uitgebracht. De tweede jaargang telt negen spannende afleveringen waarin niet enkel een spannend verhaal wordt verteld, maar ook gender en vrouwelijke rollenpatronen onder de loep worden genomen.
-
Roep je superkrachten op met 'The Power' op Prime Video
(Girl) Power rules. Superkrachten, die doen ons altijd dromen. En ook producers zijn er gek op. Elk jaar bedenken ze nieuwe superverhalen. De jongste telg in de metafamilie? 'The Power' op Prime Video. Prime Video is trouwens ook een van de redenen waarom we hoge verwachtingen hebben van deze serie. Netflix heeft er al een paar tegenslagen en annuleringen op zitten, zoals 'Jupiter's Legacy', 'The Imperfects' en 'Warrior Nun'. Prime Video daarentegen, boekt succes na succes met hun verhalen over superkrachten. Zo heeft 'The Boys' al een cultstatus verworven, maar ook 'American Gods' en het geanimeerde 'Invincible' zijn goede voorbeelden.
-
Wie is Metejoor? Docureeks ‘Met de Joris’ toont de andere kant van ‘s mans populariteit
Op 27 mei lanceert Streamz de vierdelige docureeks ‘Met de Joris’, waarin Metejoor open en eerlijk inzage geeft in het opzienbarende traject dat hem plots van leraar in Vosselaar naar nationale roem katapulteerde.
-
Is ‘Miss Scarlet and the Duke’ gebaseerd op waargebeurde feiten?
Sinds kort kan je op BBC First naar het derde seizoen van ‘Miss Scarlet and the Duke’ kijken. In deze serie zien we hoe een jonge Britse vrouw ten tijde van het Victoriaanse tijdperk aan de slag gaat als privédetective. De reeks heeft heel wat fans weten te verzamelen en zou volgens sommigen ook historisch accuraat zijn. Klopt die laatste stelling ook? Pickx zocht het uit.
-
'Onderhuids' op Streamz: botoxfeestjes met absurde karikaturen
Streamz pakt vanaf vandaag uit met een gloednieuwe originele dramedy, genaamd ‘Onderhuids’, over een luxueuze beautykliniek. Dit is wat je van de nieuwe fictieserie mag verwachten.
-
‘Knokke Off’ (VRT MAX): een serie die actrice Pommelien Thijs uit haar comfortzone haalde
Sinds kort kun je op VRT MAX naar de eerste drie afleveringen van ‘Knokke Off’ kijken. In deze nieuwe Belgisch-Nederlandse serie zien we hoe enkele jongeren een zomer in Knokke doorbrengen en zichzelf en elkaar ontdekken. De Vlaamse actrice Pommelien Thijs speelt een hoofdrol in de serie en speelt naar eigen zeggen een zeer gewaagde rol.
-
'Liefde voor Muziek': dit zijn de strafste covers van dit seizoen tot nu toe
Het minste wat we kunnen stellen, is dat dit seizoen van ‘Liefde voor Muziek’ een erg hoog niveau haalt. Onder andere Daan, Stef Bos en Portland konden al verrassen met ijzersterke covers. Pickx lijst voor jou de hoogtepunten van deze editie tot nu toe op.
-
De ideale films en series om Pride Week mee te vieren
Hulde aan de regenboogvlag, het is Pride Week, het uitgelezen moment waarop de LGBTQIA+-community gevierd wordt en waarbij het belang aan gelijke rechten en verdraagzaamheid centraal staan. Wie deze belangrijke tijd van het jaar liefst thuis voor de buis viert, heeft keuze tussen een gamma aan films en programma’s die queerness in de verf zetten en vieren. Een overzicht.
-
De beste en meest verrassende gastrollen in ‘Columbo’
De Amerikaanse detectiveserie ‘Columbo’, met Peter Falk als de briljante inspecteur uit de titel, is vandaag nog even genietbaar als toen de serie zo’n 50 jaar geleden voor het eerst werd uitgezonden. In al die jaren legendarische televisie passeerden ook heel wat bekende gastacteurs en toen nog onbekende sterren de revue. Nu je de reeks kan herbekijken elke maandagavond op VTM4, somt Pickx enkele van de meest verrassende gastrollen op.
-
'Rough Diamonds', een opmerkelijke reeks over de gesloten Antwerpse diamantwereld
Misdaadfictie doet het goed, zo bewijst het succes van talloze Scandinavische misdaadreeksen en, iets recenter, de 'Undercover'-franchise. 'Rough Diamonds' werkt voort met het vertrouwde recept van een misdaadthriller maar is op zijn eigen manier toch uniek. Pickx vertelt je waarom.
-
Marvels ‘Moon girl and Devil Dinosaur’ komt naar Disney+
‘Moon Girl and Devil Dinosaur’ is de allereerste Marvel-serie die geproduceerd is voor de zender Disney Channel, en komt nu ook naar Disney+. De animatiereeks is gebaseerd op de gelijknamige comics, maar maakte gebruik van enkele creatieve vrijheden.
-
In afwachting van 'Black Mirror' seizoen 6: de zes beste afleveringen om te herbekijken
De Britse anthologieserie ‘Black Mirror’, het geesteskind van Charlie Brooker, is in juni terug met een nieuw seizoen, vier jaar na het vorige. Brooker zegt zichzelf te hebben overtroffen met de nieuwe afleveringen, en dat wil wat zeggen. Aan wie zich wil voorbereiden door enkele afleveringen te herbekijken, kunnen we deze spannende, ontroerende en huiveringwekkende verhalen aanraden.
-
'Dexter: New Blood' (Play6): bevat deze vervolgserie een beter einde dan ‘Dexter’?
Morgenavond kun je op Play6 naar ‘Dexter: New Blood’ kijken. Deze vervolgserie op het razendspannende ‘Dexter’ ging al danig over de tongen in de Verenigde Staten. Daar keek men reikhalzend uit naar hoe de serie tot zijn einde zou komen en of dat einde beter was dan de slotaflevering uit de oorspronkelijke serie. Pickx velt zijn oordeel.