Duitse tussenpaus Ralf Rangnick moet licht in de duisternis brengen bij Manchester United

Premier League |

Nu Ole Gunnar Solskjaer is moeten opkrassen bij Manchester United, wist het bestuur reeds een opvolger aan te stellen. United koos ervoor om Ralf Rangnick als interim-hoofdtrainer het seizoen af te laten maken. Zorgt de Duitser voor een revolutie op Old Trafford?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Toen net iets meer dan een week geleden Solskjaer aan de deur werd gezet, gonsde het meteen van de ronkende namen. Vooral Zinedine Zidane werd gezien als de ultieme opvolger voor de Noorse coach bij Manchester United. Het zou een hereniging inluiden met Cristiano Ronaldo. Het werd dus (voorlopig) niet Zidane, maar Ralf Rangnick. De Duitser heeft nu de missie gekregen om United opnieuw naar de top van de Premier League te loodsen. Het is namelijk al van 2013 geleden, het jaar waarin de legendarische coach Sir Alex Ferguson afzwaaide, dat het rode gedeelte in Manchester nog eens de titel pakte. 

Rangnick is voor alle duidelijk een tussenpaus. De Duitser is aangesteld tot het einde van dit seizoen. Nadien verdwijnt hij echter niet met de noorderzon. Rangnick blijft namelijk na zijn interimjob als coach nog zeker twee jaar verbonden als adviseur bij de Engelse club. Puur als coach wordt het wel zijn eerste ervaring in het buitenland. 

Mentor van Klopp

Rangnick zat tegenwoordig bij het Russische Lokomotiv Moskou, waar hij in een managementfunctie werkte. Rangnick was bij de Russische club onder meer verantwoordelijk voor de scoutingafdeling en innovatie. De Duitser werkte in eigen land als trainer bij diverse clubs, waaronder VfB Stuttgart, Hannover 96, Schalke 04, Hoffenheim en RB Leipzig. Vooral zijn werk bij die laatste club zorgde ervoor dat Leipzig zich op enkele jaren tijd opwerkte tot een topploeg in de Duitse Bundesliga. Ook het succesverhaal van Hoffenheim kan mede op zijn hoed gestoken worden. 

De intussen 63-jarige Duitser is in eigen land een toonbeeld voor velen. Zo wordt hij gezien als de mentor van Jürgen Klopp, die nu furore maakt als coach bij Liverpool. “Rangnick wist zowel Hoffenheim als Leipzig op de kaart te zetten. Dat is best straf”, zei Klopp ooit over Rangnick. Ook Thomas Tuchel, coach van Chelsea, is onder de indruk van zijn werkwijze. “Ralf liet ons inzien dat het in het voetbal niet altijd nodig is om de tegenstander bij wijze van spreken naar de wc te volgen”, zei Tuchel ooit over de filosofie van Rangnick. 

Revolutie in de kleedkamer?

Met Rangnick arriveert er een totaal andere speelstijl in de kleedkamer van Manchester United. Het wordt uitkijken welke accenten hij zal leggen in het spelbeeld van United en of bepaalde spelers in de selectie nu op meer speeltijd mogen rekenen. Denken we hierbij maar aan Donny Van de Beek, die er voorlopig een mager jaar heeft opzitten. 

Rangnick staat erom bekend goed met jongeren te kunnen werken. Kan hij met andere woorden het niveau van jongens als Jadon Sancho en Mason Greenwood opkrikken? En welke jongens vormen straks het geraamte van het vernieuwe United? Haalt Cristiano Ronaldo onder Rangnick hetzelfde rendement? En wordt Paul Pogba de patron in het middenveld? 

En hoe zal Rangnick zelf met de druk omgaan? De voorbije jaren werkte de Duitser in alle bescheidenheid achter de schermen. Maar met zijn taak als interim-coach bij United zullen de schijnwerpers straks voluit op zijn hoofd gericht zijn. Te beginnen met meteen een topper donderdag tegen Arsenal. Al is het nog niet duidelijk of Rangnick de bank zal halen. Hij moet eerst nog een werkvergunning krijgen. Tot die tijd heeft assistent Michael Carrick de leiding over de selectie.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top