‘10 Things I Hate About You’ (VTM 3): de doorbraak van Heath Ledger bij het grote publiek

Morgenavond zendt VTM 3 de Amerikaanse romantische komedie ‘10 Things I Hate About You’ uit. Wist jij dat deze film de doorbraak betekende voor de Australische acteur Heath Ledger? En dat de prent gebaseerd is op een toneelstuk van William Shakespeare? Proximus Pickx vertelt je er alles over.

Doorbraak Heath Ledger

In 1999 deed de twintigjarige Australische acteur Heath Ledger auditie voor een rol in ‘10 Things I Hate About You’. Regisseur Gil Junger had al heel wat acteurs de revue zien passeren maar toen Ledger de zaal binnenstapte, keek hij naar verluidt toch verbaasd op. Volgens Junger droeg Ledger immers “een bepaalde energie” met zich mee en beschikte Ledger over een zichtbare sensualiteit. “Ik dacht bij mezelf: zelfs als deze kerel slechts enkel kan lezen, cast ik hem”, klonk het in het Amerikaanse media. Maar Ledger deed meer dan lezen. Naar verluidt zou de Australiër de rol van Patrick Verona perfect hebben neergezet. Junger twijfelde niet en gaf hem de rol. Dat betekende de doorbraak voor de Australische acteur die de grote rollen sindsdien voor het uitkiezen had.

Heath Ledger zou na ‘10 Things I Hate About You’ spelen in onder andere ‘The Patriot’ (2000), ‘A Knight's Tale’ (2001), ‘The Brothers Grimm’ (2005), Brokeback Mountain (2005) en ‘The Dark Knight’ (2008). In 2009 liet Ledger op 28-jarige leeftijd het leven. De Australische acteur won tal van prijzen en kreeg na zijn overleden nog een Oscar voor Beste Bijrol voor zijn vertolking als The Joker in ‘The Dark Knight’ .

Gebaseerd op werk Shakespeare

‘10 Things I hate about You’ is gebaseerd op het toneelstuk ‘The Taming of the Shrew’ van de Engelse toneelschrijver William Shakespeare uit de 16e eeuw. De Amerikaanse film kwam uit in 1999 en daarom werd er duchtig afgeweken van het originele toneelscript.

Zo verschillen beide mannelijke hoofdrollen enorm. Ledger speelt in de film de jonge en charmante student Patrick Verona. Die heeft lak aan de meningen van anderen, maar slaagt erin om empathie en begrip te tonen aan zijn geliefde Kat. In het originele toneelstuk speelt een oudere man de rol van mannelijke verleider en is er veel minder romantiek te bespeuren.

Hoofdrolspeelster Kat (Julia Stiles) doorgaat een metamorfose in de film. Ze vertelt over een trauma dat ze opliep door een van haar mannelijke medestudenten en gunt haar familie op die manier een blik in haar hart. In het originele toneelstuk wordt er gehint naar een trauma dat de hoofdrolspeelster opliep, maar dit wordt nooit verder uitgediept. Beide werken zijn wel vooruitstrevend te noemen want zowel de film als het toneelstuk stellen de positie van de man tegenover de vrouw flink aan de kaak. In het toneelstuk moet je hiervoor tussen de lijnen lezen, terwijl de film dit explicieter vermeld.

Knipogen naar Shakespeare

De makers van de film speelde leentjebuur bij William Shakespeare en staken dit niet onder stoelen of banken. Bovendien zitten er talloze verwijzingen naar de Engelse toneelschrijver in de film. De school waar beide zussen les volgen, heet bijvoorbeeld Padua High School en dat is een verwijzing naar het Italiaanse stadje Padua waar het originele toneelstuk zich afspeelde. Kat en Bianca, de zussen in de film, hebben ‘Stratford’ als familienaam en dat is dan weer een verwijzing naar de geboorteplaats van William Shakespeare. Heath Ledger speelt de rol van Patrick Verona en die familienaam verwijst naar het Italiaanse Verona, de stad waar Romeo en Julia de liefde aan elkaar verklaarden.

Over de film

In ‘10 Things I Hate About You’ zien we hoe Bianca Stratford (Larisa Oleynik) wil daten met een jongen van haar school. Dat willen haar ouders echter niet omdat haar oudere zus, Kat Stratford (Julia Stiles), nog geen relatie heeft. Daarom besluit Bianca om Kat te koppelen aan Patrick Verona (Heath Ledger). Hij is nieuw in de stad, knap en is nog niet op de hoogte van Kats moeilijke karakter...

Bekijk ‘10 Things I Hate About You’ vanavond om 22u45 op VTM3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Ontdek '10 Things I Hate About You’ ook op Disney+ vanaf nu beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx. Klanten van de tv-optie krijgen een jaar lang toegang tot de streamingdienst zonder extra kosten. De algemene gebruiksvoorwaarden van Disney+ zijn van toepassing. Meer informatie over 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' vind je hier terug.

Films

Bekijk alles
Top