De MIA's: de meest memorabele momenten

Op 3 februari 2022 vindt een bijzondere dubbeleditie van de MIA’s plaats. Na de uitgestelde editie van vorig jaar worden de voornaamste muziekprijzen in ons land uitgedeeld voor de periode van 2020 én 2021. Om alvast op te warmen blikt Proximus Pickx eens terug op enkele hoogtepunten uit dat rijkgevulde palmares.

Tom Barman begrijpt het niet

In 2008, bij de tweede editie van de MIA’s als plaatsvervangend evenement na de ZAMU Awards, kende het nieuwe format een eerste relletje. dEUS vertrok als grote favoriet aan de start van de avond, want met hun album ‘Vantage Point’ sleepten ze liefst negen nominaties in de wacht. Uiteindelijk verliet de Antwerpse rockgroep de show met slechts twee prijzen in de handen, terwijl Milow -het jaar voordien al triomfator- zich andermaal als slokop profileerde met vijf awards. Tom Barman en vrienden konden die nederlaag maar moeilijk verkroppen: nadat ze zich al een hele avond nogal luidruchtig en balorig hadden gedragen (roepen, roken, de backstage afbreken) concludeerde een geamuseerde Milow met de kreet: “Leuven -  Antwerpen 5-2!”. dEUS kreeg na afloop bakken kritiek, maar de veelbesproken controverse gaf de bekendheid van de MIA’s wel een boost.

De triomftocht van Stromae

Er was vooraf al veel rond te doen: komt Stromae, als Franstalige Brusselaar, in aanmerking voor de MIA’s -een Vlaamse aangelegenheid- of niet? In 2010 had hij immers zijn eerste hit te pakken: ‘Alors on danse’. Uiteindelijk werd geopteerd van wel en Stromae won toen meer dan terecht ‘Hit van het jaar’. Drie jaar later, na de release van zijn tweede album ‘Racine Carrée’, ging het hek helemaal van de dam. Stromae verpulverde alle records en mocht liefst acht keer het podium op als laureaat. Het werd op de duur zelfs een beetje gênant. Een triomftocht die nadien nooit meer herhaald werd en wellicht ook nog zelden zal voorkomen. Of doet hij volgend jaar hetzelfde met zijn nieuwe album?

Daan verbrandt zich aan zijn piano

In 2010 scoorde Daan Stuyven een dikke hit met ‘Exes’, dat hij ook live mocht komen brengen tijdens de MIA’s van dat jaar. Om de performance extra showgehalte mee te geven, werd er wat brandstof op zijn piano gegooid. Daar bleek niet zo goed over nagedacht want het vuur verspreidde zich iets te ver en Daan verbrandde er -letterlijk- zijn vingers aan. De piano, voor de gelegenheid in de vorm van de letters E-X-E-S, bleek bovendien moeilijk te blussen… bijna ging de hele studio mee de fik in. “Er was behoorlijk wat paniek tijdens het brengen van dat nummer”, zou Daan later getuigen.

Christoff zweeft over het publiek

Charmezanger Christoff klaagde al meermaals aan dat de MIA’s te weinig rekening houden met de artiesten uit zijn “segment”. Zij worden steevast ingedeeld in de categorie Populair. Vaak ook de enige kans voor de charmezangers- en zangeressen om een prijs te pakken. Als tegenreactie besloot Christoff in 2015 zélf eens neer te kijken op de awardshow. Zittend op een kraan zweefde hij boven het publiek en bracht hij het nummer ‘Voor jou’. Presentator Bart Peeters noemde het achteraf “moedig”, maar voegde er schertsend aan toe dat hij het vooral knap vond hoezeer het kapsel van Christoff perfect bleef zitten tijdens die vlucht. Sowieso blijft die act wel geboekstaafd als een hoogtepunt in veertien jaar MIA’s.

Gabriel Rios krijgt de zaal stil

Het hoeven niet altijd toeters en bellen te zijn op de MIA’s. Een van de mooiste optredens in de geschiedenis van de MIA’s is bijvoorbeeld dat van de Belgische Puerto Ricaan Gabriel Rios in 2015, toen hij zijn hitsingle ‘Gold’ live kwam brengen. Een optreden waar de immer kritische Alex Callier later van zou zeggen dat het hem volledig deed verstommen en tot tranen toe bewoog. Rios nam samen met een cellist en gitarist plaats in een klein cirkelvormig platform te midden van het publiek. Zijn ingetogen maar intense versie van ‘Gold’ kreeg meteen heel de zaal stil.

Will Tura ontvangt Lifetime Achievement Award

Misschien wel hét icoon van het Vlaamse muzieklandschap in de voorbije vijftig jaar kreeg in 2016 een Lifetime Achievement Award voor zijn indrukwekkende oeuvre. Will Tura, want over hem hebben we het hier, kreeg zijn eerbetoon uit handen van wielerlegende Eddy Merckx. Nadien bracht “de Keizer van het Vlaamse lied” een van zijn grootste hits, 'Het kan niet zijn', in het gezelschap van Natalia, Helmut Lotti, Stijn Meuris en Jasper Steverlinck. Een terecht en oorverdovend applaus volgde.Bekijk ‘De MIA's’ op donderdag 3 februari 2022 op Eén, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

De vorige edities van 'De MIA's' vind je ook nog steeds via de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar het MIA's archief in de VOD-catalogus.

Muziek

Bekijk alles
Top