Philippe Clement schiet in eigen voet met debacle tegen RB Leipzig

UEFA Champions League | Club Brugge hoopte op een feestelijke avond tegen RB Leipzig, maar het werd een anticlimax. De Bruggelingen verloren kansloos met 0-5 en ze moeten nu al zwaar gaan stunten in Parijs. Philippe Clement kreeg na de partij de volle laag.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Club Brugge vatte met veel hoop de match tegen Leipzig aan. In Duitsland werd er met 1-2 gewonnen en Leipzig moest een aantal sterkhouders missen. Club kreeg echter voetballes en vooral in de eerste helft was het verschil tussen de twee clubs bijzonder groot. Club kreeg geen voet aan de grond en na 26 minuten stond het al 0-3. Emil Forsberg zette op slag van rust de pijnlijke 0-4 op het bord. Game over.

In de tweede helft behield Leipzig rustig de controle, waardoor Club Brugge ook meer aan voetballen toekwam. Blauw-zwart kreeg een aantal kansen, maar het wist geen eerredder te scoren. Integendeel, in het slot werd het zelfs 0-5. Club incasseerde zo maar liefst veertien tegendoelpunten in zijn laatste drie Champions League-wedstrijden.

Clement gokt verkeerd

Philippe Clement pakte uit met een offensieve opstelling, wat iedereen verraste. De coach koos voor de aanval, ook al had Club genoeg aan een gelijkspel om zeker te zijn van Europese overwintering. Ervaren pionnen als Brandon Mechele, Mats Rits en Ruud Vormer moesten vreemd genoeg op de bank starten en de tactische ingeving van Clement pakte helemaal verkeerd uit.

Hij koos voor een centraal middenveld met Hans Vanaken en Eder Balanta, die in steun van Charles De Ketelaere, Bas Dost en Noa Lang moesten spelen. De vreemdste zet van Clement was ongetwijfeld de positie van Kamal Sowah, die de volledige linkerflank voor zijn rekening moest nemen. De zomeraankoop van negen miljoen euro, die tot op heden niet kan overtuigen, kende een bijzonder zware avond en werd meermaals uitgefloten door het Brugse publiek. Zij scandeerden ook regelmatig de naam van Vormer, die de hele wedstrijd op de bank bleef.

Waterkans voor Club Brugge

Na de partij was Clement zelfkritisch, wat hem wel sierde. "Het plan was om voor de aanval te kiezen met Charles De Ketelaere, Noa Lang en Bas Dost. Dat viel echter erg tegen. Het is mijn verantwoordelijkheid, want het was mijn keuze om het zo aan te pakken. Dit voelt aan als een crisis. We moeten nu vooral hard werken, want het potentieel is er. Dat hebben mijn spelers al eerder getoond", aldus de trainer.

Club Brugge gooide een zeer mooie uitgangspositie zomaar te grabbel, maar het mag nog een beetje hopen op Europese overwintering. Manchester City en PSG zijn al zeker van plaats één en twee in de groep en de kans bestaat dat zij spelers gaan laten rusten op de laatste speeldag. Leipzig ontvangt dan Man City in eigen huis, Club Brugge trekt naar PSG. Het moet een beter resultaat boeken dan Leipzig, wat een aartsmoeilijke opdracht zal worden.

Volg de UEFA Champions League het hele seizoen lang op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top