VENTILATEUR: de perfecte instrumentale mix tussen rock en jazz

Elke week neemt Proximus Pickx de tijd om een Belgische artiest of band in de kijker te zetten en deze week is het aan VENTILATEUR. Deze Brugse band combineert invloeden uit jazz, rock en fusion om een krachtig geluid neer te zetten dat je kan doen wegdromen. 

Twee jaar geleden mochten we kennis maken met VENTILATEUR, een trio uit Brugge. De band is een samenwerking tussen drummer Iben Stalpaert, bassist Jasper Hollevoet en gitarist Daan Soenens en combineert invloeden uit jazz, rock en fusion. Hun allereerste single ‘Jacqueline’ kwam uit in maart 2019 en was meteen een schot in de roos. Hetzelfde jaar brachten de mannen ook hun eerste zelfgetitelde ep ‘VENTILATEUR’ uit en wonnen ze het muziekconcours Sound Track.

Die overwinning had een vliegende start moeten betekenen voor het trio in 2020, maar de coronapandemie stak daar een stokje voor. Een jaar stilte hield de mannen echter niet tegen, want eind 2020 wisten ze opnieuw te overtuigen met een nieuwe single: ‘Balayeurs’. Volgens muziekwebsite Dansende Beren wordt daarin al snel duidelijk dat VENTILATEUR hun sound verder uitgediept heeft en met een eigenwijzere versie van zichzelf komt. Hun muziek is het best te omschrijven als een zoektocht van drie eigenzinnige muzikanten die vrij van alle conventies de verbinding met elkaar opzoeken. Met gitaren, bas en drums creëren ze een eigen muzikale taal die elegantie, energie en durf aan elkaar koppelt.

‘Hoofdplaat’

Het is moeilijk om VENTILATEUR aan één specifiek genre te koppelen. Iben Stalpaert, Jasper Hollevoet en Daan Soenens combineren namelijk graag jazz en rock, en maken er dan nog steeds helemaal hun eigen ding van. Dat wisten ze nog maar eens te bewijzen in de gloednieuwe single ‘Nectar’ die begin deze maand de wereld ingestuurd werd. Het is de eerste single voor hun debuut-LP dat we op 18 maart 2022 mogen verwachten: ‘Hoofdplaat’.

‘Nectar’ is een ingetogen maar zeer intense eerste single van het nieuwe album. Voor het trio staat het nummer voor het streven naar schoonheid in simpliciteit. Instrumentale en alternatieve jazzmuziek op z’n best, die je kan doen wegdromen.


Muziek

Bekijk alles
Top