Waarom neemt Taylor Swift haar albums opnieuw op?

Muziek | Om je geheugen op te frissen: zes jaar geleden kroonde Taylor Swift zich tot dé popprinses van het moment door drie van haar zes nominaties bij de American Music Awards te verzilveren. Datzelfde jaar zou de popster nog tal van andere muziekprijzen in de wacht slepen. Anno 2021 staat Swift nog steeds bovenaan de hitlijsten. Proximus Pickx blikt terug op haar nu al rijke carrière.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wist je dat Taylor Swift een van de meest gelauwerde artiesten ooit is? In de loop van haar carrière sleepte het popidool 481 onderscheidingen in de wacht. Daarmee verzilverde ze 750 nominaties. 2015 was haar meest vruchtbare jaar: ze won toen een recordaantal prijzen. American Music Awards, Billboard Music Awards en MTV Awards: op haast alle prijsuitreikingen triomfeerde Swift.

Datzelfde jaar was ze alomtegenwoordig met wereldhits als ‘Bad Blood’, ‘Blank Space’ en ‘Shake It Off’ vanop haar album '1989'. Ze kon toen al bogen op een indrukwekkend track record. Vandaag staan er negen studioalbums achter haar naam, die vrijwel allemaal bejubeld werden in de muziekpers. Dit jaar nog besloot ze om haar fans te verrassen met heruitgaves van haar oude albums.

"Taylor’s Version"

De boodschap "Taylor’s Version" staat in de titel van één van de songs, maar wees maar zeker: het lied behoort wel degelijk tot het œuvre van de zangeres. In de muziekindustrie is het gebruikelijk dat een artiest of uitvoerder niet de rechten bezit op zijn/haar eigen werk. Die ogenschijnlijk bizarre commerciële logica manifesteert zich vooral bij de grote muzieklabels, zoals ooit het geval was bij een zeer jonge Taylor Swift aan het prille begin van haar carrière.

De popzangeres tekende bij Big Machine Records, een spiksplinternieuw label opgericht door Scott Borchetta. In 2018 besloot Swift om naar Universal Music over te stappen, maar Big Machine Records vertikte het om de rechten op en de exploitatie van de originele opnames van haar songs af te staan. Scott Borchetta ging zelfs nog een stapje verder en verkocht zijn rechten op de songs aan Scooter Braun.

Dat was de druppel voor Swift, die besloot om de muziekindustrie een hak te zetten. Ze neemt haar albums opnieuw op, om zich zo weer de controle over en het intellectueel eigendom op haar eigen werk toe te eigenen. Ze begint aan haar album ‘Fearless’ en brengt deze maand haar album ‘Red’ opnieuw uit. De zangeres stapelt de miljoenen streams op, terwijl haar songs eigenlijk al tien jaar oud zijn. Het bewijst de enorme aantrekkingskracht van de popster. We merken vooral het succes van ‘All Too Well’ op, waarvan Taylor Swift een tien minuten durende versie heeft gemaakt – tot groot jolijt van haar fans. Het lijdt geen twijfel: Taylor Swift heeft nog steeds de wind in de zeilen.

Nood aan meer Taylor Swift? Bekijk haar 'Reputation Stadium Tour' en de documentaire 'Miss Americana' op Netflix via Proximus Pickx. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top