Jacky Lafon blaast 75 kaarsjes uit: het bewogen levensverhaal van een soapster

Actrice Jacky Lafon blaast vandaag 75 kaarsjes uit. De voormalige ster uit VTM-soap ‘Familie’ beleefde een turbulente jeugd en bewandelde een hobbelig levenspad. Uiteindelijk vond ze rust in haar rol van het soappersonage Rita. Terugblik op leven en werk van de jarige, iconische Jacky!

Jacky Lafon werd op 21 november 1946 geboren in Dendermonde. Op achtjarige leeftijd stond ze als Doornroosje voor het eerst op de planken in het schooltheater. Nadien stond ze op de planken van het amateurtoneel bij de Bacchanten uit Oostende. Ze volgde ook dictie en voordracht in Oostende.

Haar jeugd liep niet over rozen: de kleine Lafon had een tirannieke vader die dronk. Het zadelde haar op met een levenslange faalangst: "Dat zit in je gebakken, als je je hele jeugd hoort: laat het zitten, jij kan dat niet", zei Lafon in 2018 in het praatprogramma ‘De Rotonde’ op Radio 2. “Hij gaf makkelijk een rammeling. Een klets in het gezicht. Zelfs mama had schrik van hem."

In 2010 onthulde Lafon in Story dat ze op haar twaalfde misbruikt werd door een priester. Ze wist de handtastelijke priester wel van zich af te houden. Meer dan een hand onder haar rok steken is de man niet gelukt. In haar biografie 'De Naakte Waarheid' verklaarde ze ook dat ze op haar elfde seksueel misbruikt werd door haar oom. "Pas op, ik ben voor alle duidelijkheid niet verkracht geweest”, zei Lafon op Radio 2. “Maar die man heeft dingen gedaan die totaal niet kunnen. Hij heeft hele stoute dingen gedaan met mij."

Rampspoed

Op haar negentiende vertrok Lafon op tournee in het buitenland met het orkest Roland Keereman uit Brugge. Toen kwam haar carrière als entertainer van de grond: ze kreeg van de toenmalige artistiek directeur van variététheater Ancienne Belgique Antwerpen een contract aangeboden. In de winter stond ze daar op de planken, tijdens de zomermaanden trad ze onder meer op in de casino’s van Blankenberge en Middelkerke. Ze heeft toen veel zwarte sneeuw gezien. "Het was leven volgens de portemonnee”, vertelde ze op Radio 2. “Er waren dagen dat ik géén geld had, en ik was te fier om thuis iets te vragen."

Het leven heeft Lafon niet gespaard. Ze overwon als jongvolwassene zowel borstkanker als baarmoederhalskanker. In haar twintigerjaren, in de fleur van haar leven, kreeg de ziekte van Guillain Barré haar te pakken, een zeldzame spierziekte die haar twee jaar kwelde. “De ziekte legt uw hele lichaam plat. Ge kunt niks meer”, deed Jacky haar verhaal in TV Familie. Ze verbleef vier maanden in het ziekenhuis. “Ik dacht dat ik ging sterven” vertelde ze. “Ik lag daar volledig verlamd en werd gevoed met sondes. Ook mentaal ging het heel slecht met mij.” Het duurde twee jaar eer ze weer helemaal hersteld was.

Ze droomde van een gezin met vier kinderen samen met haar toenmalige partner, Ernest Adriaensen (muzikant bij De Strangers), maar door een operatie na een kankerdiagnose waren kinderen geen optie meer. In 1979 kreeg het koppel toch een dochter via adoptie: Nathalie. In 1982 kwam het een eerste keer tot een breuk met Adriaensen. Ook de tweede poging mislukte. In 2008 stapte ze in het huwelijksbootje met een andere man, maar ook dat huwelijk strandde zo’n vier jaar later.

Actrice en entertainer

Op een zekere dag, begin jaren 90, vroeg producer Herman Verbaet haar voor televisie, voor de rol van Rita Van den Bossche in de VTM-soap ‘Familie’. De rol bood haar werkzekerheid. Het personage, dat vaak te diep in het glas keek, maakte haar debuut in de serie op 30 december 1991 en groeide door de jaren heen uit tot een publiekslieveling. Door haar populariteit maakte Lafon ook haar opwachting in andere tv-programma’s. Zo werkte ze vijf seizoenen mee aan het moppenprogramma ‘HT&D’, dat liep van 1994 tot 1998 op VTM.

In februari 2006 moest Lafon voor haar rol in ‘Familie’ doen alsof ze elektroshocks kreeg. De machine werkte echter echt. Ze hield er een verbrande huid op haar borst en twee gekneusde ribben aan over. In 2015 verdween Lafon na 24 jaar uit ‘Familie’. Het grote publiek vereenzelvigt haar tot de dag van vandaag met haar rol van ‘Zatte Rita’ in de soap.

Begin dit jaar verloor Lafon haar zus aan het coronavirus. Als zeventiger is Lafon nog steeds actief als entertainer. De voorbije zomer gaf ze 21 zomershows in revuetempel Het Witte Paard in Blankenberge – zoals ze vroeger placht te doen. Het moge duidelijk zijn: Jacky Lafon is nog lang niet van plan om op haar lauweren te rusten.

Series

Bekijk alles
Top