'De Toots Sessies' zijn terug: ontdek elke weekdag artistiek talent van eigen bodem

In het najaar van het vermaledijde coronajaar 2020 startte de openbare omroep met ‘De Toots Sessies’. Een reeks mini-concertjes opgenomen in de legendarische Studio Toots van het VRT-gebouw. Het initiatief, dat gelanceerd werd ter ondersteuning van de door de lockdown zwaar getroffen cultuursector, werd verdergezet begin 2021 en krijgt nu ook een derde reeks vanaf 22 november.

'De Toots Sessies' zijn terug: ontdek elke weekdag nieuw en ervaren artistiek talent van eigen bodem

“In deze moeilijke periode wil Canvas artiesten een hart onder de riem steken. De vele positieve reacties bewijzen dat we daar met ‘De Toots Sessies’ alvast goed in geslaagd zijn. De coronacrisis is jammer genoeg nog niet voorbij en de cultuursector kan alle steun gebruiken. Met 25 nieuwe Toots Sessies zal het publiek opnieuw kunnen proeven van een breed cultureel aanbod, op televisie én online.” Dat vertelde Lin Delcour, aanbodverantwoordelijke van Canvas, eind 2020.

Een uitleg die ook nu, bijna een jaar later (helaas) nog steeds steek houdt. De culturele huizen mogen dan wel open zijn, het publiek heeft nog niet massaal de weg naar de podia teruggevonden. En met de vierde golf die momenteel over ons land rolt, lijkt de nabije toekomst evenmin rooskleurig voor onze Belgische artiesten en muzikanten. Dat de VRT besliste om 'De Toots Sessies' dus een derde leven te schenken, komt als geroepen.

Veelzijdige Belgische cultuursector

De focus ligt op de veelzijdigheid van het culturele aanbod in ons land. Dus krijgt het publiek (thuis) allerlei genres voorgeschoteld, van klassiek, jazz, rock tot kleinkunst of hiphop. Maar ook uit verschillende disciplines. Zo bieden ‘De Toots Sessies’ ook de kans aan theatergezelschappen om zich aan een breed publiek voor te stellen.

Bij vorige edities waren dat onder andere Zonzo Compagnie, Opera Ballet Vlaanderen of Het Toneelhuis, de komende editie zullen Compagnie Barbarie, Theater Stap en Compagnie Cecilia (foto) die gelegenheid krijgen. Die laatsten met een extract van hun nieuwe voorstelling ‘Marinus’, waarbij acteur Sebastien Dewaele (‘Eigen Kweek’, ‘Bevergem’) samen met de muzikanten Peter Bultink en Lode Vercampt een ode brengt aan de Oostendse kapersgeschiedenis.

Mix van gevestigde waarden en opkomend talent

Maar uiteraard valt er ook weer heel wat jong én ervaren muzikaal talent te ontdekken. Gestart wordt op maandag 22 november met het hiphopduo Blackwave (foto), project van de Antwerpse producer Willem Ardui en rapper Jay Walker. Zij brachten in november 2019 hun debuutalbum ‘Are you still dreaming’ uit en oogstten daarmee ook in het buitenland applaus. Tijdens deze ‘Toots Sessies’ zullen ze een speciale versie spelen van de single ‘Bitter Sweet Baby’.

Verder in die eerste week vinden we The Haunted Youth (op 23/11), winnaars van 'De Nieuwe Lichting' dit jaar, en Nabou (24/11), een kwartet dat creatief aan de slag gaat met de trombone en een heel eigen sound creëert. Zij geven in deze sessies een voorsmaakje van hun binnenkort te verschijnen debuutplaat. Donderdag wordt afgesloten met het eerder vermelde Compagnie Cecilia (25/11).

De week nadien staan gevestigde waarden als Dez Mona (29/11) en Intergalactic Lovers op het programma (1/12). Cabaretier Pieter Verelst (2/12) sluit de tweede week af met een aantal fragmenten uit zijn nieuwste voorstelling ‘Amai!’.

‘De Toots Sessies’ duren telkens een kwartier en  worden afwisselend gepresenteerd door Thomas Vanderveken, Isolde Lasoen en Eva De Roo.

Het derde seizoen van ‘De Toots Sessies’ loopt vanaf maandag 22 november, vier dagen per week (maandag tot donderdag). Te bekijken op Canvas om 19u40, op Eén na de herhaling van 'Thuis', en op VRT NU, waar alle optredens gebundeld worden, samen met die van de voorbije seizoenen. Of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Muziek

Bekijk alles
Top