Heeft Bayern München met Sabitzer een probleem?

Bundesliga |

Bayern München is de dominante ploeg in de Bundesliga en reist aanstaande vrijdag om 20u30 af naar Augsburg voor de 12de speelronde in de competitie. In deze op papier onevenwichtige Beierse derby moet Marcel Sabitzer weer plaatsnemen op de bank van de Rekordmeister. Tenzij zijn uitspraken van deze week daar verandering in brengen.

Door Proximus

Deel dit nieuws

“In de situatie waarin ik me nu bevind, is speeltijd momenteel het belangrijkste. Wanneer ik hier ben, voel ik het vertrouwen, de zekerheid die ik nodig heb. Als ik dat voel, kan ik op mijn best presteren. Iedereen heeft vertrouwen en zekerheid nodig om zo goed mogelijk te presteren”, zo liet Marcel Sabitzer zich uit tegen zijn clubcoach Julian Nagelsmann over zijn huidige positie. De Oostenrijker is ontevreden over zijn speeltijd bij Bayern München, en volgens de website Bulinews is hij van plan om het been stijf te houden.

Een tactiek om de concurrentie te verzwakken?

Sinds zijn komst naar de Allianz Arena heeft Marcel Sabitzer slechts twee wedstrijden als basisspeler mogen spelen. De voormalige aanvoerder van RB Leipzig, die voor het bescheiden bedrag van 15 miljoen euro naar München kwam, moest tot de tweede helft van oktober wachten om twee keer aan de aftrap te verschijnen in de Bundesliga en de Champions League. Helaas voor hem was zijn gebrek aan ritme en verstandhouding met zijn ploegmaats voelbaar, en had hij niet echt een invloed op het spel van de Rekordmeister.

De 27-jarige middenvelder zou nochtans geen probleem moeten hebben gehad om te acclimatiseren in zijn nieuwe omgeving, want hij arriveerde bij de ongeslagen Duitse kampioenen samen met zijn coach uit Saksen en zijn Leipzig-partner Dayot Upamecano. Maar terwijl die laatste snel zijn draai wist te vinden in de Beierse defensie, is dat niet het geval voor Sabitzer. Reden hiervoor is de hevige concurrentie in het rood-witte elftal, waar Kimmich, Goretzka en zelfs Tolisso momenteel de overhand hebben. De vraag is natuurlijk of Bayern zijn profiel écht nodig had, of dat ze hem simpelweg hebben aangeworven om de concurrentie nog wat meer te verzwakken zoals ze in het verleden al hadden gedaan met Borussia Dortmund.

Een algemeen probleem in de aanval?

Het is niet gemakkelijk voor Marcel Sabitzer om zijn plaats te vinden in de opstelling van München, waar hij het moet stellen met een meer defensieve rol dan hij had bij RB Leipzig. Met spelers als Coman, Müller, Sané, Gnabry en Musiala is het moeilijk voor hem om een plaats op het veld op te eisen. Zijn coach zelf staat met al dat talent voor moeilijke keuzes als het gaat om het opstellen van 11 namen. Een rijkdom die hij zeker niet had bij zijn vorige werkgever.

En, zoals in elke grote club, moeten de ego’s van de sterren in bedwang worden gehouden. Robert Lewandowski, bijvoorbeeld, uitte op een persconferentie zijn moeilijkheden om tot bloei te komen in het nieuwe systeem. “Bij Bayern was het de laatste tijd niet makkelijk voor mij om doelpunten te maken of een plaats op het veld te vinden. Als je met zes aanvallende spelers speelt en je tegenstanders zijn erg defensief, is het niet gemakkelijk voor een spits. In de laatste paar wedstrijden duurde het even voor ik een plek vond en de bal kreeg. En zelfs wanneer ik die krijg, zijn we nog met te veel.” Desondanks heeft de Poolse aanvaller al 13 doelpunten gemaakt in 11 Bundesliga-wedstrijden. Bayern heeft ondertussen veruit de beste aanval met een totaal van 40 goals, 12 meer dan Dortmund. Het is een probleem van overvloed voor Nagelsmann, die een manier zal moeten vinden om iedereen tevreden te houden. Een probleem dat snel moet worden opgelost...

Volg Augsburg-Bayern deze vrijdag om 20.30 uur op Eleven Sports 1 en de Bundesliga het hele seizoen op de Eleven Sports-zenders, beschikbaar in de Pickx Sports-optie van Proximus.

Het schema voor speeldag 12 in de Bundesliga:

Vrijdag

Zaterdag

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top