Vanavond kan je in 'De Rechtbank' de bijzondere ontknoping zien van het assisenproces rond de jeansbroekmoord

Op een koude decembermiddag in 1991 werd een bejaard koppel op gruwelijke wijze vermoord in Tienen. Bijna 30 jaar later moet hun verre nicht Alinda Van Der Cruysen zich verantwoorden voor deze feiten in een assisenproces in Vlaams-Brabant. Hoogst uitzonderlijk lieten de beschuldigde en de assisenvoorzitter camera's toe tot het proces, waardoor je vanavond de bijzondere ontknoping van dit proces kan volgen op Play4. Proximus Pickx maakt je wegwijs in deze ingewikkelde rechtszaak.

Het proces rond de jeansbroekmoord is op meerdere vlakken uitzonderlijk. Om te beginnen door de moord zelf, op de 81-jarige Jules Bogaerts en de 78-jarige Jeanne Jacobs. Het koppel werd op 9 december 1991 in hun woning op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Wetsdokters stelden bij de autopsie vast dat er naast stompe en scherpe verwondingen ook erg ongewone letsels op hun lichamen aanwezig zijn, onder meer een poging tot amputatie.

Ruim twintig jaar blijft de moord onopgelost, tot een Leuvense speurder in 2014 DNA van bewijsstukken vergelijkt met dat van een 50-tal vrouwen uit de omgeving rond het koppel. Een jeansbroek waarop bloedspatten van Jules Bogaerts aangetroffen zijn, blijkt veel DNA te bevatten van hun verre nicht Alinda Van Der Cruysen. Hoofdzakelijk op basis van dat belastend element wordt de veertiger aangehouden. Ze ontkent alles, ook tijdens het proces.

Zeer uitzonderlijk

Het is niet ongewoon dat er bij assisenprocessen beelden worden gemaakt in naam van de vrije nieuwsgaring, maar het is wel uniek dat ook de beschuldigde toestemming geeft om deze beelden te maken. Door de toestemming van Alinda Van Der Cruysen kon de redactie van 'De Rechtbank' het proces zes dagen lang meevolgen vanop de eerste rij. De drie afleveringen over het proces bieden een unieke kijk op een assisenproces, waar twaalf juryleden en drie beroepsrechters moeten beslissen over de schuld of onschuld van de beschuldigde.

In deze laatste aflevering kan je de ontknoping van het proces volgen met de uitspraak van het arrest. We zien onder meer hoe de jury en het hof zich terugtrekken om zich te beraden over de schuldvragen. Wordt Van der Cruysen vrijgesproken of krijgt ze een lange straf? Dat kan je vanavond te weten komen in 'De Rechtbank'.

Bekijk ‘De Rechtbank’ op 18 november om 20u35 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top