Timothy Castagne: de sleutel tot een goede Belgische verdediging?

Rode Duivels |

Aandachtige kijkers merkten het al: bondscoach Roberto Martinez grijpt steeds meer naar de kwaliteiten van Timothy Castagne en nog niet naar die van Arthur Theate of Wout Faes. Ook Lyon-verdediger Jason Denayer moet plaats ruimen voor Castagne. Daar moet een goede reden voor zijn, toch?

Door Pickx

Deel dit nieuws

We spoelen de band terug naar 12 juni 2021. België speelde toen zijn eerste EK-wedstrijd tegen Rusland en daarin buffelt een Russische speler Timothy Castagne keihard tegen de grasmat. Het verdict? Een oogkasbreuk voor Castagne en het einde van zijn Europees kampioenschap. 

De speler strompelde groggy van het veld. Gespecialiseerde chirurgen hadden volgens sommige bronnen meer dan zes uur de tijd nodig om de gebroken oogkas van Castagne op te lappen. Nadien concludeerden ze dat Castagne door het oog van de naald was gekropen: als de breuk enkele centimeters hoger was geweest, dan was zijn carrière definitief afgelopen.

Na enkele weken rust hervatte een gemaskerde Castagne eind juli opnieuw de trainingen bij moederclub Leicester City. De bal mocht hij voelen maar contact diende hij nog enkele weken te vermijden. Tot begin eind augustus dan, wanneer Castagne voldoende fit wordt geacht door Leicester City-coach, Brendan Rodgers. Die gebruikte Castagne om zijn verdedigingslinie te depanneren.

Iets waar Roberto Martinez ook graten in ziet. De Belgische bondscoach zag in Castagne immers het ideale sluitstuk om de afwezigheid van Toby Alderweireld op te vangen. Martinez is zinnens om de Belgische verdediging een verjongingskuur te geven en Timothy Castagne past helemaal in deze plannen. Bovendien beschikt Castagne over enkele belangrijke troeven.

Polyvalentie, ervaring, snelheid

Allereerst beschikt Timothy Castagne over heel wat polyvalentie. De 25-jarige middenvelder kan uit de voeten op de linker- en rechterflank, maar ook centraal. Dit profiel geeft de bondscoach meer opties om spelers zoals Thomas Meunier of T. Hazard als wingbacks in te zetten, terwijl Castagne centraal in de verdediging zijn ding doet. Met Castagne in de ploeg beschikt Martinez indirect ook over de snelheid en het overzicht van deze twee andere wingbacks.

Volgens Castagne heeft hij ook geen problemen met de verdedigende instructies die hij krijgt van de coach. “Ik begrijp de plannen van Martinez vrij snel”, klinkt het na meest recente persconferenties. Dat kan wel eens liggen aan het feit dat Castagne al heel wat ervaring in de Premier League heeft opgedaan als verdediger. Castagne is bovendien ook snel en biedt daarmee een oplossing voor de achilleshiel van onze defensie. Zowel Toby Alderweireld als Dedryck Boyata zitten inmiddels op tram drie en worden niet meer tot de snelste der snelste verdedigers gerekend.

Polyvalentie, vista en snelheid. Dat heeft Jason Denayer, die Belgische centrale verdediger van Lyon, ook. Castagne heeft echter een extra troefkaart op zak en dat is de streek waar hij vandaan komt, meer bepaald de provincie Luxemburg. Daar komt immers zijn maatje Thomas Meunier ook vandaan en die nauwe banden zijn makkelijk terug te zien op het veld. Castagne en Meunier kennen elkaar al jarenlang en vinden elkaar blindelings op het veld. Meer hoef je aan Martinez niet te vragen. Nu maar hopen dat Castagne niet opnieuw geblesseerd raakt...

Volg Wales-België dinsdag om 20u25 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top