FC Barcelona en Espanyol Barcelona hebben half november hetzelfde aantal punten in La Liga, wat een grote verrassing is. Wie deze Catalaansy derby weet te winnen mag zich dus echt de ‘ploeg van ’t stad’ noemen. Deze match brengt de stad Barcelona al 100 jaar in vervoering.
De eerste confrontatie tussen de twee clubs vond plaats in januari 1901 met een overwinning voor FC Barcelona. De eerste echt professionele derby vond pas veel later plaats, op 7 april 1929 tijdens het eerste Spaanse kampioenschap. FC Barcelona domineert nog steeds de debatten en groeide uit tot dé club van Barcelona.

Tegengestelde politieke opvattingen

De stadions van de twee clubs liggen op slechts 8,4 kilometer van elkaar verwijderd, maar de politieke visies zorgen voor een veel grotere afstand tussen de twee teams. Het is zelfs de basis van de rivaliteit die er heerst tussen Barça en Espanyol. FC Barcelona werd gevormd door de Zwitser Joan Gamper en RCD Espanyol door de Catalaan Angel Rodriguez. De laatste richtte de club vooral op om de arbeidersklasse te vertegenwoordigen, waar FCB meer een burgerlijke middenklasse samenbracht. FC Barcelona is een absolute voorstander van een autonoom Catalonië, terwijl Espanyol meer graten ziet in een ‘Verenigd Spanje’.

Die rivaliteit is echter stilaan verdwenen omdat Barcelona een club van wereldformaat is geworden en zo de overhand kreeg in de stad. In juli 2020 moest Espanyol nog een grote vernedering incasseren door te degraderen naar de Segunda Division. Het nekschot werd gegeven door… een nederlaag tegenover FC Barcelona.

Een bijzondere derby

Deze derby, die vaak wordt gewonnen door Barça, zal dit seizoen nog meer aandacht krijgen. Espanyol, met Landry Dimata in de ploeg, promoveerde terug naar het hoogste niveau en draait voorlopig een goed seizoen. Dat is helemaal anders bij Barcelona, dat een horrorseizoen kent.

De wedstrijd van zaterdag is de eerste wedstrijd van Xavi als trainer van de Blaugrana. De Barça-legende is ook de speler die het meest heeft gespeeld in de Catalaanse derby. Hij trad 35 keer aan tussen 1998 en 2015 en was daarin goed voor zes doelpunten. FC Barcelona verloor al sinds 2009 niet meer van Espanyol en Xavi hoopt niet te beginnen met een blamerende nederlaag.

Volg het beste uit La Liga, waaronder de derby tussen FC Barcelona en Espanyol, op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Het programma van de 14de speeldag in La Liga :

Zaterdag: 
Atlético Madrid - Osasuna : vanaf 18u30 op Eleven Sports 2
FC Barcelona - Espanyol : vanaf 21u op Eleven Sports 1

Zondag: 
Granada- Real Madrid : vanaf 16u15 op Eleven Sports 2
Real Sociedad - Valencia : vanaf 21u op Eleven Sports 1