Koningsdag: een feestje voor royalty-watchers en eresaluut aan het koningshuis

Films |

15 november is het Brabançonnedag want dan is zoals elk jaar op die dag Koningsdag, het feest ter ere van de koning. Het koningshuis is evenwel veel meer dan louter koning Filip. De vorst is op het paleis ook omringd door een groep vrouwen, zoals koningin Mathilde en kroonprinses Elisabeth. Koningsdag wordt nog altijd gevierd met het Te Deum in de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele maar Proximus Pickx geeft je nog enkele extra tips om je wat meer te verdiepen in de koninklijke familie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De sprookjes van Fabiola

In oktober verkocht het Britse veilinghuis Bonhams nog de Cadillac Eldorado die in 1960 dienstdeed als ceremoniewagen voor het huwelijk van koning Boudewijn en koningin Fabiola. Maar wist je dat ook ‘De Twaalf Wonderlijke Sprookjes’, het boek dat koningin Fabiola in 1955 in haar thuisland Spanje schreef, zo een blijver is? Een van de sprookjes uit dat boek werd zelfs levensecht gemaakt als een nieuwe attractie in de Efteling. De attractie naar het verhaal van de Indische Waterlelies werd in mei 1966 geopend in het Sprookjesbos. Het boek zelf was ook pas bij de vertaling in 1961 een succes maar inspireerde ondertussen ook een ballet van Opera Ballet Vlaanderen en moet met sprookjes als ‘Hoe de slakken een huisje krijgen’, ‘Het dwergje met de baard’ en ‘Pipo’s hemelreis in een zeepbel’ ongetwijfeld nog altijd een instant-hit zijn als voorleesboek op het nachtkastje van de (klein)kinderen.

Koningin Elisabethwedstrijd

Het koningshuis steunt sinds 1937 ook de Koningin Elisabethwedstrijd, een prestigieuze muziekwedstrijd die in het leven werd geroepen door de zeer kunstminnende koningin Elisabeth van België. Na haar dood in 1965 wordt koningin Fabiola erevoorzitster en beschermvrouw van deze kunstwedstrijd. In 2014 draagt ze het stokje over aan koningin Mathilde. Als beschermvrouw van die muziekwedstrijd gaf ze enkele jaren geleden een uitzonderlijk openhartig interview over hoe ze die wedstrijd heeft leren kennen, waarom ze er zo goed als elke avond bij wil zijn en hoe haar kinderen – kroonprinses Elisabeth, prins Gabriël, prins Emmanuel en prinses Eléonore – ook de muzikale microbe te pakken hebben geregen. Het volledige interview kan integraal bekeken worden via deze Klara-link.

Documentaire en fictie over het koningshuis

In tegenstelling tot bijvoorbeeld het Britse koningshuis zijn er nauwelijks ficties over het Belgische koningshuis gedraaid. Een uitzondering daarop was ‘Albert II’, een serie die in najaar 2013 op Eén werd uitgezonden over de Belgische koning Albert II en zijn koningschap vanaf 1993. De Vlaamse acteur Lucas Van den Eynde nam de rol van koning Albert II op zich. Er werden ook fictieve elementen aan de serie toegevoegd om tot een dramareeks te kunnen komen maar de programmamakers lieten zich wel bijstaan door professor hedendaagse geschiedenis Mark Van den Wijngaert en koningshuiskenner Jan Van den Berghe om het zo waarheidsgetrouw mogelijk te houden.

Een jaar later volgde er nog een uniek inkijkje in het leven van onze royals. Cameraploegen van de VRT, RTBF, VTM en RTL kregen van koning Filip de toestemming om hem een jaar lang te volgen. De opnames werden december 2014 vertoond in de week dat Filip 500 dagen op de troon zat. Het is uitzonderlijk dat de koning zich over zo’n lange periode van zo dichtbij heeft laten filmen en uiteraard waren er strenge voorwaarden (interviews waren bijvoorbeeld uit den boze). Het resultaat is een uniek portret van Filip en Mathilde, van hun werk en hun gezinsleven waarin de vorst en de vorstin uiteindelijk ook als gewone ouders voorkomen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top