De dag dat Noord-Ierland met tien man Spanje verraste op “hun” WK

Sport |

Het WK voetbal 1982 zal voor altijd herinnerd worden als het WK van Paolo Rossi en Italië. Tijdens het toernooi, dat in Spanje werd gehouden, kwam ook underdog Noord-Ierland als winnaar uit de bus.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tot 2006, toen Trinidad en Tobago zich kwalificeerden voor het WK in Duitsland, was Noord-Ierland het kleinste land dat de eindfase van 's werelds grootste voetbalevenement haalde. In 1958 bereikten de Noord-Ieren de kwartfinales waarin ze verloren van Frankrijk. Pas 24 jaar later kwalificeerden de ‘Norn Iron’ zich voor een tweede keer voor het toernooi. En weer slaagden ze erin om heel het land trots te maken.

Armstrong zorgt ervoor dat zijn land in de zevende hemel is

In hun eerste wedstrijd speelde Noord-Ierland 0-0 tegen het voormalige Joegoslavië. Norman Whiteside was met zijn 17 jaar en 42 dagen zelfs de jongste speler ooit die op de eindfase van een WK speelde, een record dat nog steeds standhoudt. Maar de Noord-Ieren lieten het daar niet bij en wilden geschiedenis schrijven. Nadat ze ook gelijk speelden tegen Honduras, moesten ze het in hun volgende wedstrijd opnemen tegen niemand minder dan gastland Spanje.

Billy Binghams ploeg deed het ondenkbare in het Estadio Mestalla, het stadion van Valencia CF. Gerry Armstrong profiteerde van een foute beoordeling van Luis Arconada bij een voorzet om zijn ploeg na de pauze op voorsprong te brengen. Het thuispubliek verwachtte een reactie van de Spanjaarden, maar die kwam er niet. Ondanks de uitsluiting van Mal Donaghy kort na het uur, hield Noord-Ierland stand. Het leverde hen een historische overwinning op en de eerste plaats in hun groep.

Dankzij de legendarische doelman Pat Jennings – hij verrichtte wonderen – gaan de Noord-Ieren door naar de tweede ronde. Na een gelijkspel tegen Oostenrijk is het Frankrijk van Michel Platini, net als in 1958, echter te sterk: de Fransen winnen met ruime cijfers, 4-1. De Noord-Ieren werden in de kwartfinale uitgeschakeld, maar ze zullen zich het toernooi altijd blijven herinneren als een ongelooflijke ervaring. Het blijft de meest memorabele prestatie van het Noord-Ierse voetbalteam, dat zich nadien nog slechts één keer voor de eindfase van het WK wist te plaatsen. Dat was vier jaar later, in 1986, al slaagden ze er toen niet in om te schitteren in een groep waartoe ook... Spanje behoorde.

Andermaal in sport kan alles!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top